ΑρχικήΑΡΘΡΑΠραχαλιάς: Το στρατηγικό βάθος και οι δρόμοι της Αρκαδίας

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Πραχαλιάς: Το στρατηγικό βάθος και οι δρόμοι της Αρκαδίας

Η Αρκαδία είναι το στρατηγικό βάθος της Πελοποννήσου και η σύγχρονη σύνδεσή της με τα οικονομικά κέντρα της Πάτρας και του Πύργου μπορεί να δημιουργήσει ενιαία οικονομική γεωγραφία στην Πελοπόννησο. Και τότε η Πελοπόννησος και η Αρκαδία θα γίνουν οικονομικά ισχυρές.

Αντιθέτως, σήμερα αυτή η ενιαία οικονομική γεωγραφία δεν υπάρχει. Και ακριβώς γι’αυτό η Πελοπόννησος και η Αρκαδία ερημώνουν πληθυσμιακά και οικονομικά. Ειδικά ο Δήμος Γορτυνίας βρίσκεται στο κατώφλι του πληθυσμιακού και οικονομικού θανάτου. Κάτι ανάλογο (όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό) ισχύει και για τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, γιατί δεν υπάρχει σύγχρονη οδική σύνδεση της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου, ανάμεσα σε Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία.

Τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που πρέπει επομένως να γίνουν οπωσδήποτε μέσα στην επόμενη πενταετία στην Αρκαδία με υπερτοπική σημασία είναι:

1. Η κατασκευή σύγχρονου οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Τρίπολη-Πάτρα και σύνδεσή του με τον υφιστάμενο οδικό άξονα Τρίπολη-Μεγαλόπολη-Καλαμάτα (και Μεγαλόπολη-Σπάρτη). Ο νέος αυτός άξονας θα συνδέεται με σύγχρονο οδικό άξονα Τρίπολη–Βυτίνα-Πύργος που θα κατασκευαστεί ως υποέργο του άξονα Τρίπολη – Πάτρα, καθιστώντας έτσι οικονομικά βιώσιμη τη διαχείρισή του (ακυρώνοντας το πάγιο επιχείρημα όλων των κυβερνήσεων ότι ο δρόμος Τρίπολη-Βυτίνα-Πύργος δεν είναι οικονομικά βιώσιμος).

2. Κατασκευή σύγχρονου οδικού άξονα Στέρνα-Άργος-Μύλοι-Άστρος-Τυρός-Λεωνίδιο-Μονεμβασιά. Πρόκειται για ένα μεγάλο αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει 3 νομούς (Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), θα σπάσει την απομόνωση και θα οδηγήσει στην κατακόρυφη ανάπτυξή τους. Η ανάπτυξη αυτή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με την αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας και ένταξή τους στον τουριστικό κλάδο της κρουαζιέρας, με κατασκευή σύγχρονων και πιστοποιημένων επιβατικών σταθμών.

Η κατασκευή αυτών των νέων οδικών αξόνων μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (έχω ήδη αρθρογραφήσει αναλυτικά). Το κόστος των αξόνων Τρίπολη-Πάτρα και Τρίπολη-Βυτίνα-Πύργος θα επιμεριστεί εξίσου ανάμεσα στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ενώ το κόστος του άξονα Στέρνα-Τυρός-Άστρος-Λεωνίδιο-Μονεμβασιά θα επιμεριστεί ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας. Η χρηματοδότηση για τα λιμάνια της Αρκαδίας μπορεί να καλυφθεί από το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Μεγάλος αντίπαλός για να υλοποιηθούν τα παραπάνω είναι ο χρόνος, γιατί οι πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης τελειώνουν στο τέλος του 2026. Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε μέρα που να μπορεί να πάει χαμένη. Κατά συνέπεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου απαιτείται πολιτικό προσωπικό που να ξέρει τι θέλει να κάνει, γιατί θέλει να το κάνει και -κυρίως- πως θα το κάνει.

Δηλώνω παρών.

@Νea_Peloponnisos
@Repositiong_Arkadia

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Are you human? Please solve:Captcha


Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img

Η Κατερίνα Χαρβάτη τιμάται με το Παγκόσμιο Βραβείο Επιστήμης Albert Einstein

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Συμβούλιο απονέμει τιμητική διάκριση στην παλαιοανθρωπολόγο, Κατερίνα Χαρβάτη, για την έρευνά...

Εορτασμός των Αγίων Επτά Μακκαβαίων στο εκκλησάκι του Άη Γιώργη στην Μεγαλόπολη την Παρασκευή 31 Ιουλίου

Στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου πίσω από το Αρχαίο θέατρο, είναι η εικόνα των...

«Υπό τη Στέγη του Ταϋγέτου»: Ένα βιβλίο που αναβιώνει τις μνήμες μιας ολόκληρης γενιάς κατασκηνωτών

Το βιβλίο «Υπό τη Στέγη του Ταϋγέτου» αποτελεί μια κατάθεση μνήμης και εμπειριών από...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε χωριά της Μεγαλόπολης την Τρίτη 28 Ιουλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 28 Ιουλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε Δημοτικές...

Αποτελέσματα λαχειοφόρου αγοράς από τον Αναβρυτό

Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!!!Ευχαριστούμε πολύ τους δωροθέτες μας.Τα δώρα θα τα...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img