ΑρχικήΑΡΘΡΑΟδ. Κωνσταντινόπουλος: Ενίσχυση των μελισσοκόμων της Αρκαδίας

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Ενίσχυση των μελισσοκόμων της Αρκαδίας

Καθολική απώλεια παραγωγής στο μέλι ελάτης Μαινάλου «Βανίλια», αλλά και σημαντική απώλεια παραγωγής συνολικά σε μελισσοκομικά προϊόντα στην Αρκαδία σημειώθηκε φέτος, καθιστώντας απαραίτητη την ενίσχυση των μελισσοκόμων της περιοχής με την παροχή μελισσοτροφής. Αυτό επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής Αρκαδίας υπενθυμίζει πως στην Αρκαδία υπάρχουν περίπου 850 μελισσοκόμοι, εκ των οποίων οι 450 είναι επαγγελματίες (διαθέτουν από 150 έως 1000 μελίσσια) και παράγουν κατά κύριο λόγο μέλι ελάτης Μαινάλου «Βανίλια» – το μοναδικό μέλι ΠΟΠ στην Ελλάδα. Την τελευταία πενταετία όμως έχει σημειωθεί σημαντική απώλεια παραγωγής στον ορεινό όγκο του Μαινάλου, ενώ ειδικά φέτος η απώλεια παραγωγής ήταν καθολική σε Μαίναλο, Πάρνωνα, Ταΰγετο, Χελμό. Η μειωμένη παραγωγή πεύκου και πορτοκαλιάς, η παρατεταμένη ξηρασία της άνοιξης και η πρόσφατη θεομηνία έφεραν όχι μόνο την απώλεια παραγωγής – άρα και μείωση του εισοδήματος των παραγωγών – αλλά και μεγάλο κίνδυνο μείωσης του πληθυσμού των μελισσών.

Ο κ.Κωνσταντινόπουλος, κατόπιν επικοινωνίας με αντιπροσώπους των μελισσοκόμων, ζητά από τον Υπουργό την άμεση ενίσχυση των παραγωγών με την παροχή μελισσοτροφής, ώστε να αποτραπεί μία μη αναστρέψιμη ζημιά στα μελίσσια και να προλάβουν να ανταποκριθούν στην επόμενη μελιτοφορία του πεύκου.

 

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το μέλι ελάτης Μαινάλου ‘’Βανίλια’’, αποτελεί προϊόν ΠΟΠ και είναι το μοναδικό μέλι ΠΟΠ στην Ελλάδα. Η περίοδος παραγωγής του εκτείνεται από Μάιο έως τέλη Ιουλίου. Από τους 850 μελισσοκόμους της Αρκαδίας, οι 450 είναι κατ’ επάγγελμα  – διαθέτουν από 150 έως 1000 μελίσσια – και παράγουν κατά κύριο λόγο μέλι ελάτης, το οποίο αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματός τους.

Την τελευταία πενταετία, έχει σημειωθεί σημαντική απώλεια παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος στον ορεινό όγκο του Μαινάλου. Ειδικά φέτος, η απώλεια παραγωγής ήταν για πρώτη φορά καθολική τόσο στο Μαίναλο, όσο και στους γειτονικούς ορεινούς όγκους του Πάρνωνα, Ταϋγέτου και Χελμού.

Σε συνδυασμό με τις φετινές μειωμένες παραγωγές πεύκου και πορτοκαλιάς, την παρατεταμένη ξηρασία του προηγούμενου διαστήματος αλλά και την πρόσφατη θεομηνία που κατέστρεψε τελείως και την ανθοφορία της καστανιάς, έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλη απώλεια παραγωγής – άρα και εισοδήματος – στους μελισσοκόμους, αλλά και έντονος κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού των μελισσών. Χρειάζεται λοιπόν να βρεθούν επειγόντως λύσεις για την ενίσχυση των παραγωγών, ώστε να αποτραπεί μία μη αναστρέψιμη ζημιά στα μελίσσια και να προλάβουν να ανταποκριθούν στην επόμενη μελιτοφορία του πεύκου. Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχα με τοπικούς φορείς της μελισσοκομίας, μου υπεδείχθη ως καταλληλότερη μορφή στήριξης την τρέχουσα περίοδο η παροχή μελισσοτροφής.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας; Υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυσή τους μέσω της παροχής μελισσοτροφής, όπως έχουν αιτηθεί;

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Are you human? Please solve:Captcha


Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε χωριά της Μεγαλόπολης την Τρίτη 28 Ιουλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 28 Ιουλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε Δημοτικές...

Αποτελέσματα λαχειοφόρου αγοράς από τον Αναβρυτό

Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!!!Ευχαριστούμε πολύ τους δωροθέτες μας.Τα δώρα θα τα...

ΠΑ.Σ.Α.Σ.-ΔΕΗ: Κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη

ΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΚαλούμε τους συναδέλφους συνταξιούχους να συμμετάσχουν και να δώσουμε το...

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης την Τρίτη 28 Ιουλίου με 18 θέματα

Σας προσκαλούμε όπως, την 28η του μήνα Ιουλίου του έτους 2026, ημέρα της εβδομάδας...

Νέα του Συλλόγου Βασταίων

Η Αγγελική Νικολάου Γαλάνη, μέλος του Συλλόγου μας, πήρε τον δρόμο που δεν έχει...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img