ΑρχικήΑΡΘΡΑΝίκας για φυσικό αέριο: Θέλουμε δημόσια επιχείρηση ή ιδιώτες με προϋποθέσεις

Νίκας για φυσικό αέριο: Θέλουμε δημόσια επιχείρηση ή ιδιώτες με προϋποθέσεις

Με αφορμή τις εξελίξεις που υπάρχουν για το φυσικό αέριο και τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τις διοικήσεις της ΔΕΔΑ και της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 11 Μαΐου.

Στην αρχή της εισήγησής του, ευχήθηκε καλό ξεκίνημα στους επαγγελματίες που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους σήμερα, αλλά και στους μαθητές της Γ΄Λυκείου που επέστρεψαν στα θρανία τους.

Η ιστορία της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, έτσι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας

Δεν είναι καλά τα νέα για το φυσικό αέριο, είπε ξεκινώντας ο κ. Νίκας, αποκαλύπτοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις για το θέμα δυστυχώς δεν είναι θετικές.

Να αναφέρουμε ότι με απόφαση της η ΡΑΕ εξαίρεσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το 5ετές πρόγραμμα (2020 – 2024) ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) και η διοίκηση της ΔΕΔΑ θα προσφύγει κατά της απόφασης της ΡΑΕ, γιατί, εξαιρέθηκαν όλες οι μεγάλες πόλεις, όπως Τρίπολη, Κόρινθος, Άργος και Ναύπλιο, που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν από τον αγωγό υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ και Καλαμάτα, Σπάρτη που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν με LNG.

Τα πράγματα δυσκολεύουν για την ΔΕΔΑ, ανέφερε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι η περιφερειάρχη αρχή στέκεται στο πλευρό της ΔΕΔΑ και θέλει αυτή να αναλάβει την διαχείριση του δικτύου.

Το θέμα του φυσικού αερίου έχει μια κοινωνική διάσταση, έτσι θέλουμε η δημόσια επιχείρηση διαχείρισης δικτύων να αναλάβει το έργο της περιφέρειας και όχι οι ιδιώτες

Όπως αποκάλυψε ο περιφερειάρχης υπάρχουν ανεπίσημες πληροφορίες που θέλουν ιδιωτικές επιχειρήσεις να έχουν κάνει αίτηση για να αναλάβουν το έργο και να φέρουν το φυσικό αέριο, στα «φιλέτα» της περιφέρειας και όχι σε όλες τις πόλεις.

«Εμείς είμαστε στο πλευρό της ΔΕΔΑ και στην προσφυγή της και ζητάμε από όλους να μας στηρίξουν σε αυτό. Όσο δεν υπάρχει ΦΕΚ το ζήτημα δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να υπάρξουν συμμαχίες για να λήξει το ζήτημα προς όφελος της περιφέρειας»

Τέλος σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις δημάρχων για το φυσικό αέριο ξεκαθαρίζοντας, ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει για φυσικό αέριο στον δήμο, από την στιγμή που δεν υπάρχει τιμολόγιο». Ο κ. Νίκας είπε συγκεκριμένα:

Ακούω και κάποιους που λένε.. έρχεται το αέριο στην πόλη μας, άκουσα έναν δήμαρχο να το λέει, ξέρετε, δεν ξέρουμε ούτε καν ποιο θα είναι το τιμολόγιο δεν ξέρουμε το τιμολόγιο, το οποίο τιμολόγιο θα προσδιοριστεί με κάποιον αλγόριθμο, δεν ξέρω ακριβώς πως. Είναι δυνατόν να μην ξέρουμε τι αέριο θα έχουμε, υγροποιημένο; συμπιεσμένο; θα αξιοποιηθεί ο αγωγός που φτάνει μέχρι την Μεγαλόπολη; τι ακριβώς θα γίνει; λοιπόν δεν επιτρέπονται όλα αυτά, αν μεν είναι να πάμε σε έναν ιδιώτη να υπάρχει ένας σχεδιασμός που να είναι κεντρικός που να αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια μας και να ξέρουμε τα πάντα.

Είμαι κάθετος τα 20 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην ΔΕΔΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο πριν αναλάβει ο περιφερειάρχης σε συνάντηση που είχε για το ζήτημα είχε αναφέρει ότι η Περιφέρεια, με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ, θα διαθέσει το ποσό, το οποίο απαιτείται, γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή των δικτύων.

Σε ερώτησή μας, για το πότε θα υπάρξουν περισσότερες εξελίξεις για το θέμα, καθώς και για το αν γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα «φιλέτα» τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και για την τιμή του φυσικού αερίου. Βέβαια ξεκαθάρισε ότι η περιφέρεια τα χρήματα που έχει ξεχωρίσει για το έργο προορίζονται για την δημόσια αρχή, αφήνοντας όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο η περιφέρεια να στηρίξει την πρόταση ιδιωτών για το έργο, εφόσον όμως αυτό περιλαμβάνει την περιφέρεια στο σύνολο της»

Υπάρχουν φήμες, δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο γιατί δεν υποβάλλονται αιτήσεις στην περιφέρεια για το φυσικό αέριο

Το δεύτερο θέμα που έθιξε ο περιφερειάρχης αφορούσε την Μεγαλόπολη και το master plan.

«Πάμε μαζί με τον δήμο, κάνουμε έναν αγώνα με την συντονιστική επιτροπή αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος, με τα δημοσιεύματα που θέλουν τις επενδύσεις να πηγαίνουν στην Δυτική Μακεδονία και όχι στην Μεγαλόπολη»

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Μεγαλόπολη, ό,τι έγινε – έγινε, προχωράμε με γρήγορες διαδικασίες την ολόκληρη του πάρκου για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων είπε ο κ. Νίκας, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στην κεντρική διοίκηση.

Τέλος έγιναν ερωτήσεις από δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, τις οποίες μπορείτε να ακούστε στο βίντεο που ακολουθεί.

Έφη Καστραντά από το ArcadiaPortal.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,358ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια