ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΛωξάντρα ensemble : «Ξένοι στον τόπο τους»

Λωξάντρα ensemble : «Ξένοι στον τόπο τους»

«Καλώς ήρθες ξένε στον τόπο μου
άραξε δίπλα να σου βάλω ένα κρασί να πιείς
συγχώρεσέ με λιγάκι για τον τρόπο μου
μα με βρήκες στην αγκαλιά της ντροπής»

Ξεκίνησα λίγο παράξενα δανειζόμενος μερικούς στίχους από τους Active member  αλλά αυτή είναι η αλήθεια όταν μιλάμε για την Λωξάντρα. Ένα αμιγώς ελληνικό σχήμα που εδώ και καιρό γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα παραμένει στην αφάνεια για το ευρύ κοινό.

Αυτή η «γλυκιά συμμορία», όπως μας ενημερώνει στην ιστοσελίδα που διατηρεί στο διαδίκτυο (http://www.loxandra.gr) δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη κάπου στο μακρινό 1997 και συστήνεται δισκογραφικά στο κοινό το 2006 με τον πρώτο δίσκο που κυκλοφορεί με τίτλο «Σχεδόν όπως παλιά». Πέντε χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει ο δεύτερος δίσκος με τίτλο “Meyahane – Cafe Aman”  όπου συμμετείχε πλειάδα σπουδαίων καλλιτεχνών και έτσι να καταλήξουμε στον Απρίλιο του 2018 όπου κυκλοφορεί το τελευταίο άλμπουμ με τίτλο «Loxandra ensemble – In transition». Ενδιάμεσα έχουν συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών.

Κοιτάζοντας τα μέλη του συγκροτήματος στην ιστοσελίδα καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε κάτι πολύ μεγάλο και στα βιογραφικά τους αποτυπώνεται σχεδόν ολόκληρη η ιστορία του νέου ελληνικού πενταγράμμου.

Ποιοι είναι;

  1. Αγγούσης Νίκος: κλαρίνο
  2. Αποστολίδης Φοίβος: νταρμπούκα
  3. Ελληνίδου Ρία: φωνή
  4. Κουλεντιανός Θανάσης: κανονάκι
  5. Μεταξάς Λουκάς: μπάσο
  6. Μπακλατζής Μάκης: βιολί
  7. Παναγούλιας Δημήτρης: σετ κρουστών (καχόν, ταμπούρο)
  8. Ταπάκης Κυριάκος: ούτι

Εύλογα, όταν θα κοιτάξεις τα βιογραφικά τους, σου δημιουργείται μια απορία. Σε τι ηλικία ήταν αυτά τα παιδιά το 1997; Κοιτάζω προσεκτικά τις φωτογραφίες και διαβάζω ακόμη πιο προσεκτικά τα βιογραφικά, για να βρω πως ταξίδεψε η Λωξάντρα στον χρόνο και ο πιθανότερος ύποπτος είναι ο Λουκάς Μεταξάς. Αυτός, μου φωνάζει η λογική μου, ότι είναι ο συνδετικός κρίκος του πριν με το μετά. Πάντα στα υγιή σχήματα υπάρχει κάποιος που κρατάει την μαγιά. Έτσι σαν ζωντανοί οργανισμοί που είναι τα σχήματα ταξιδεύουν στον χρόνο, μεταλλάσσονται και εξελίσσονται. Όλη αυτή η εξέλιξη αποτυπώθηκε στον τελευταίο δίσκο, σε μια παραγωγή εκτός Ελλάδος, που έχει γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό από κοινό και κριτικούς. Θα μπορούσα να αφιερώσω ώρες για να σας παραπέμπω σε κάθε ιστοσελίδα που αναφέρεται στην Λωξάντρα αλλά θα αφήσω την μουσική να μιλήσει για λίγο.

1.Ηπειρώτικο
2.Τι σε μέλλει εσένανε
3.Και τι δεν κάνω

Είναι χαρακτηριστικό κάποιων τραγουδιών να σε ταξιδεύουν σε τόπους ή σε συναισθήματα ή ακόμα και σε εποχές. Με την Λωξάντρα όμως συμβαίνει το καταπληκτικό να ταξιδεύεις μέσα σε λίγα λεπτά ολόκληρη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Μεσόγειο και τα βάθη της Ανατολής. Ακούς την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά από τις αλλεπάλληλες εικόνες και μυρωδιές όπως όταν ζεις έναν μεγάλο έρωτα. Αυτό είναι η Λωξάντρα. Ένας μεγάλος έρωτας που ψάχνει χώρο στην καρδιά μας. Έχει χαρίσει ήδη σε τόσο κόσμο στο εξωτερικό την μαγεία της μουσικής. Για εμάς εδώ κρατάει ένα επιπλέον δώρο. Τον στίχο που μεγάλωσε γενιές και γενιές και κάνει τις καρδιές να χτυπάνε αλλιώς. Ας τους ακούσουμε…

ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ
Tάσος Τόμπρος

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,819ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,350ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια