ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΗ μονάδα 5 της Μεγαλόπολης και μερικοί σημαντικοί αριθμοί και συγκρίσεις

Η μονάδα 5 της Μεγαλόπολης και μερικοί σημαντικοί αριθμοί και συγκρίσεις

Από τις αρχές Ιουνίου έχει αρθεί ο περιορισμός λειτουργίας της μονάδας 5 φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης.

Αν δει κανείς τα στοιχεία λειτουργίας και πως μπαίνουν κάθε ημέρα οι μονάδες στο σύστημα, θα διαπιστώσει απίστευτα πράγματα.

Πλέον η μονάδα 5 της Μεγαλόπολης με την απελευθέρωση της έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης και πρέπει να είναι η πιο φθηνή μονάδα στην Ελλάδα. Αυτό φαίνεται αν δούμε με τι φορτία προγραμματίζεται να λειτουργήσει η μονάδα 5 και με τι φορτία οι υπόλοιπες, ιδίως των ιδιωτών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σημερινή ημέρα, Τρίτη 23 Ιουνίου.

Τα φορτία που θα καλύψει η μονάδα της Μεγαλόπολης ανέρχονται συνολικά σε 16.500 MWh , ενώ η αμέσως επόμενη μονάδα ELPEDISON THISVI θα καλύψει 7.300, η μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι 6.800 και η PROTERGIA 6.500!

Την ώρα που δεν υπάρχει αιχμή φορτίων και οι μονάδες των ιδιωτών θα σβήνουν και θα ανάβουν πάλι , η μονάδα 5 της Μεγαλόπολης θα παράγει 500, 600 και 700 MW!

Βλέπουμε λοιπόν ποιος κέρδιζε τόσα χρόνια που υπήρχε ο περιορισμός στην μονάδα της Μεγαλόπολης.

Βλέπουμε επίσης και κάτι ακόμα. Τα φορτία που παράγει τώρα η μονάδα 5 της Μεγαλόπολης , τα έβγαζαν παλιά όλες μαζί οι 4 λιγνιτικές της Μεγαλόπολης και ταυτόχρονα απέδιδαν στη τοπική κοινωνία το περίφημο λιγνιτόσημο. Τώρα οι λιγνιτικές έσβησαν και καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο πόρος του λιγνιτόσημου μηδενίζεται. Πόρος από την λειτουργία της 5ης Μονάδας δεν υπάρχει.

Για την λειτουργία και μόνο των 4 λιγνιτικών μονάδων παλιά θέλαμε να δουλεύουν περίπου 150 άτομα σε κάθε βάρδια, τώρα με την μονάδα 5 έχουμε τα ίδια φορτία και θέλουμε μόνο 5 άτομα ανα βάρδια. Επίσης δεν χρειάζεται καθόλου να λειτουργεί κανένα Ορυχείο! Συνολικά πριν είχαμε την απασχόληση 1.500 ατόμων , τώρα και με 100 άτομα παράγουμε πιο πολλά. Και χωρίς 8μηνα, χωρίς εργολάβους , νομίζω καταλαβαίνουμε όλοι το μέγεθος της σύγκρισης.

Τέλος η μονάδα 5 της Μεγαλόπολης λειτουργεί όλο το 24ωρο σε τηλερύθμιση, δηλαδή είναι συνδεμένη με ένα υπολογιστή στο κέντρο κατανομής φορτίων και ρυθμίζει αυτόματα τις ανάγκες του δικτύου.

Οι νόμοι και οι κανονισμοί για την φόρτιση των μονάδων ισχύουν από το 2011. Ήταν γνωστό σε όλους. Τότε βέβαια δεν υπήρχαν οι φόροι στους ρύπους που έκαναν τις φθηνές λιγνιτικές, τις πιο ακριβές. Τότε λειτουργούσαν μόνο λιγνίτες, τώρα είναι όλα σβηστά. Όταν μπήκαν οι φόροι στον λιγνίτη το 2016 και το 2017 πάλι το ξέραμε. Δεν χρειάζεται να παρθεί καμία πολιτική απόφαση για πώληση ή κλείσιμο μονάδων, οι μονάδες είναι σβηστές λόγω ακριβής τιμής και δεν θα ανάψουν ποτέ ξανά, μόνο αν προκύψει μεγάλο πρόβλημα. Εμείς εδώ στην Μεγαλόπολη δεν το αντιληφθήκαμε ποτέ αυτό, νομίζαμε ότι με κάποιο θαύμα δεν θα σβήσουν ποτέ.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα και στοιχεία με αριθμούς και συγκρίσεις , για να πάρετε όλοι μια ιδέα πως αλλάζουν τα δεδομένα γύρω μας.

Αλλάζουν όλα με πολύ γρήγορους ρυθμούς και όσο εμείς συνεχίζουμε να κινούμαστε αργά, τόσο πιο πολύ εκτός θέματος και διαδικασιών θα βγαίνουμε. Σε προτάσεις και σχεδιασμό, σε νέες θέσεις εργασίας, σε νέες επενδύσεις και προγραμματισμούς, σε όλα.

Ας δούμε αυτά τα νούμερα και να κάτσουμε να μιλήσουμε για δίκαιη και ομαλή μετάβαση, για μάστερπλαν που τα περιμέναμε τώρα τον Ιούνιο αλλά θα έρθουν κάποια στιγμή, για μελέτες που θα γίνουν του χρόνου , για έργα που είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νωρίτερα από 4-5 χρόνια! Στο μεταξύ η Μεγαλόπολη θα έχει σβήσει από τον χάρτη αλλά δεν πειράζει , εμείς εδώ τον χαβά μας. Εμείς εδώ στην Μεγαλόπολη δεν ανησυχούμε αφού θα τα φτιάξουν όλα οι άλλοι και θα μας τα φέρουν έτοιμα.

Αλεβίζος Παναγιώτης

δείτε τον σχετικό πίνακα με την φόρτιση των μονάδων σήμερα Τρίτη 23 Ιουνίου

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ομώς αφου η ΔΕΗ ειναι δημόσια, στους παραπανω υπολογισμούς πρεπει να συμπεριληφθουν και αλλοι παράγοντες.

    Π.χ. αφου οι λιγνιτικες λειτουργουν με 1500 ατομα και η 5η μοναδα με 100 σημαινει οτι πρεπει να πληρωθούν 1400 επιδοματα ανεργιας( + παράπλευρα εξοδα, πχ ο ΔΕΗτζης πατερας βοηθησε το γυιο να ανοιξει μαγαζι, αγορασε κατι παραπανω απο την τοπικη αγορα αφου δεν ζουσε με 396€ το μήνα, τωρα πατερας, γυιος και ο υπαλληλος του μπακάλη θα ειναι ανεργοι και θα παιρνουν επιδοματα απο το κρατος)

    Επίσης το συναλαγμα για την αγορα Φ.Α. παει σε ξενες χωρες ενω στην παραγωγη λιγνίτη τα περισσότερα χρηματα μενουν στη Χώρα.

    Ακομα το λιγνιτοσημο σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ύπουλα απο τους πολιτικους για να πληρωθουν εργα, οπως διανοίξεις δρομων αποκαταστάσεις ζημιών κλπ.
    Αρα το κρατος εξοικονομούσε χρήματα δινοντας το λιγνιτοσημο εκει που κανονικά επρεπε να δωσει χρηματα απο τον προϋπολογισμό. ( και γενικα χωρίς τις παρατυπίες, το λιγνιτοσημο χρηματοδότησε καποια εργα που αν δεν υπηρχε θα τα πληρωνε το κρατος)

    Επισης παρέχει τηλεθερμανση, εστω στους μισους κατοίκους, οι οποίοι χωρις το φθηνο λιγνίτη θα επρεπε να αγορασουν εισαγόμενο και ακριβό πετρέλαιο…

    Ακόμα πρεπει να διερωτηθούμε, γιατι ανέβασαν το φορο λιγνιτη την ιδια μερα που μείωσαν τον φορο στο Φ.Α. και με ποια χρηματα επιδοτούνται οι δηθεν φιλικές ανεμογεννήτριες…

    Τέλος, για τη μεταλιγνιτικη εποχη το κρατος και η Ε.Ε. πρεπει να επενδύσουν δις € στις πλητωμένες περιοχες που αν συνεχιζε η παραγωγη, θα δίνονταν για αλλα εργα…

    Υ.Γ. και παλι μπορει να συμφέρει η 5η μοναδα, αλλα τα νουμερα ειναι τελείως διαφορετικά απο οτι μας τα παρουσιάζουν οι ιθύνοντες

    • Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου, σίγουρα μπορούν να γίνουν και ακόμα περισσότερες. Παρέθεσα λίγα μόνο νούμερα , ενδεικτικά, για να δούμε ότι μας έχουν διαφύγει πολλά πράγματα. Εμάς σαν πόλη και σαν κοινωνία δεν μας νοιάζει τι είναι φθηνότερο αλλά να κατανοήσουμε σε τι συνθήκες ζούμε, ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι είναι απέναντί μας, τι παιχνίδια παίζονται και τι τελικά θα κάνουμε εμείς για τον τόπο μας.

  2. Για να μπορέσει η μονάδα Μεγαλόπολη 5 να φορτιστεί κοντά στο max φορτίο δλδ 700MW(αντί 812) βοήθησαν οι δύο λιγνιτικές μονάδες του λεκανοπεδίου που ήταν εκτός λειτουργίας καθώς και υπόλοιπες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ που έμειναν εκτός λειτουργίας (Κομοτηνή, Λαύριο) ή λειτουργούσαν με χαμηλότερα φορτία από ότι θα έπρεπε και θα ήταν οικονομικά συμφέρουσες (πχ Αλιβέρι.)

    Ολα αυτά είναι στον προγραμματισμό της Τρίτης 23, Ιουνίου και θα δούμε αύριο πως πραγματικά έχει εξελιχθεί η παραγωγή ενέργειας. Για αύριο πάντως 24 Ιουνιου δεν συμβαίνει το ίδιο η μονάδα του Αλιβερίου φορτίζεται σχεδόν στο μέγιστο Φορτίο για 23 h!, ενώ η Μεγαλοπολη 5 πολύ χαμηλά!

    Στο σύνολο της ημέρας (πρόβλεψη) οι ιδιώτες θα παράξουν περισσότερη ενέργεια από ότι οι μονάδες ΦΑ της Δ.Ε.Η. παρόλο που οι ιδιώτες δεν έχουν τόσο καλές και αποδοτικές μονάδες όπως η Μεγαλόπολη 5 και Αλιβέρι

    Στο τέλος της ημέρας η μονάδα 5 θα έχει επιβαρύνει το περιβάλλον με τους ίδιους ακριβώς ρύπους CO2 που θα είχε επιβαρύνει και μονάδα 4 της Μεγαλόπολης(8000 tn)

    Στο τέλος της χρονιάς ή καλύτερα μετά το 2023 που όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι οποίες επιβαρύνουν με το 4% των συνολικών ρύπων διοξείδιου του άνθρακα της ευρωπαϊκής ένωσης θα υπάρχει η ίδια επιβάρυνση ρύπων από τις μονάδες του φυσικού αερίου καθόσον όλη η παραγόμενη ενέργεια θα καλύπτεται από αυτές τις μονάδες ΦΑ ή τουλάχιστον για να είμαστε ακριβείς εάν τριπλασιαστεί η παραγωγή από ΦΑ, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

    Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι ποσά δολάρια ή πόσα ρούβλια θα δώσουμε σήμερα για την λειτουργία της μονάδας 5, ενώ εάν δούλευε η μονάδα 4 δεν θα πληρώνανε τίποτα παρά μόνο μισθούς που θα πήγαιναν στην τοπική κοινωνία.!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,819ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,351ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια