ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ επόμενη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία στην Αρκαδία

Η επόμενη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία στην Αρκαδία

Η Νέα Δημοκρατία υπέστη μεγάλη ήττα στις εκλογές, ωστόσο στην Αρκαδία όχι μόνο κράτησε τα προσχήματα, αλλά βγήκε και κερδισμένη. Μάλιστα, η υποψηφιότητα της κυρίας Εύης Τατούλη ενίσχυσε τα ποσοστά του κόμματος στον νομό. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Ο κ. Κ. Βλάσης, ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης, ο οποίος έχει τις διασυνδέσεις του στο κόμμα, εξελέγη βουλευτής σε μια δύσκολη πολιτικά περίοδο για τη Νέα Δημοκρατία, όπου τηρείται στάση αναμονής, και βρίσκεται πια στην αντιπολίτευση.

Η κυρία Τατούλη, πάντως, δηλώνει παρούσα. Όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά, και κατά τη δήλωσή της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δεν εγκαταλείπει ούτε τον αγώνα ούτε την Αρκαδία. Ήδη το πολιτικό της γραφείο στην Τρίπολη είναι ανοικτό και λειτουργεί, ενώ κάθε Δευτέρα θα βρίσκεται εκεί.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση του Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς ακόμα δεν έχει διαφανεί αν θα συνεχίσει να πολιτεύεται ή αν θα «δώσει το δαχτυλίδι» σε κάποιον άλλον.  Στις μετεκλογικές δηλώσεις του, επεσήμανε τις επώδυνες αποφάσεις που έπρεπε να λάβει η ΝΔ ως κυβέρνηση υπό το βάρος της κρίσης και το βαρύ κοινωνικό και πολιτικό κόστος που αυτές επέφεραν, ωστόσο τόνισε ότι η παράταξη πρέπει να επιστρέψει στις αξίες που της κληροδότησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και «να αναδείξει τον δημοκρατικό, φιλελεύθερο και κυρίως λαϊκό χαρακτήρα της». Η τελευταία του φράση «προχωράμε σταθερά μαζί, μέχρι την οριστική δικαίωση της πολιτικής μας στρατηγικής, για την Ελλάδα και την Αρκαδία» κρίνεται πολύ γενική, και δεν αφήνει να διαφανούν οι προσωπικές μελλοντικές του κινήσεις.

Ακόμη, όπως φάνηκε, παρερμηνεύθηκαν και διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΟΔΕ Αρκαδίας Ν. Κατσίπου. Ο κ. Κατσίπος είναι χρόνια αγωνιστής της παράταξης και καμία εντύπωση δεν θα προκαλούσε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και ακόμα δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για την εκλογική ήττα στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δυσφορούν από την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να αναβάλει, προς το παρόν, τη συζήτηση για την εκλογική ήττα, με πρόσχημα το ρευστό, όπως θεωρεί, πολιτικό σκηνικό.

Την Πέμπτη 5/2 θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα λάβουν τον λόγο οι βουλευτές, κάτι που προκαλεί δυσφορία, καθώς οι φωνές που ζητούν συζήτηση και γενναία αυτοκριτική πληθαίνουν. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην ίδια εφημερίδα δήλωσε ότι η παράταξη «πρέπει να προχωρήσει σε ιδεολογική, οργανική και επικοινωνιακή ανασυγκρότηση» και κρίνει ότι η τακτική την οποία ακολουθεί τώρα η κεφαλή της ΝΔ «συσπειρώνει το κόμμα, αλλά δεν διευρύνει την εκλογική του βάση». «Οφείλουμε να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε τα αίτια της ήττας για να διορθώσουμε την πορεία», καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης είχαν επισημάνει την απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από το Κέντρο και την εκλογική της βάση, ενώ, όπως αναφερόταν σε όλα τα ρεπορτάζ των μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων, ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης άσκησε δριμεία κριτική στον πρώην πρωθυπουργό για την επικοινωνιακή πολιτική κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το γραφείο του κ. Κ. Καραμανλή επισκέπτονται πολλά στελέχη, ενώ ο ίδιος είχε συνάντηση και με την κυρία Μπακογιάννη.

Οι πιέσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά εντείνονται αυτές τις ημέρες. Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κουτσιούκης, με ανακοίνωσή του τονίζει ότι πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας. Χαρακτηρίζει «δομική» και όχι συγκυριακή την αμφισβήτηση του ελληνικού λαού προς την πολιτική που άσκησε η ηγεσία της παράταξης και η στενή ηγετική της ομάδα. Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, «αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η επαφή με την παραδοσιακή κοινωνική της βάση και τα βασικά κοινωνικά της ερείσματα».

Ο κ. Κουτσιούκης προτείνει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου «αρχών και θέσεων» και «γενναία αυτοκριτική και επιστροφή στις κοινωνικά φιλελεύθερες αξίες της παράταξης». Σημειωτέον ότι ο κ. Κουτσιούκης έχει διαφωνήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν με την ηγεσία της ΝΔ και έχει διαγραφεί από τα μητρώα του κόμματος τρεις φορές, από το 2011 και μετά.

από το ArcadiaPortal

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια