ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ απάντηση του Δημάρχου Μεγαλόπολης για το Αρχαίο Θέατρο

Η απάντηση του Δημάρχου Μεγαλόπολης για το Αρχαίο Θέατρο

Σας δημοσιεύουμε την απάντηση του Δημάρχου Μεγαλόπολης , σχετικά με το άρθρο μας για την εικόνα της πόλης και θέματα του Αρχαίου Θεάτρου.
Δείτε το άρθρο ΕΔΩ

Αγαπητέ κύριε  Διαχειριστά,

Με την ευκαιρία του άρθρου που δημοσιεύσατε σχετικά με τον επιτυχημένο αγώνα του2ου RuntheTheatre την Κυριακή 6 Μαΐου  να μου επιτρέψετε να κάνω κάποιες επισημάνεις:

Η μεγάλη επιτυχία του  RuntheTheatre μας ικανοποίησε όλους γιατί ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Φέτος έπρεπε με την επιτυχία να καθιερωθεί στην συνείδηση όλων, και έτσι έγινε. Αποτελεί έναν θεσμό πλέον για την Μεγαλόπολη, ο οποίος πολλαπλά μας βοηθά:

  • Επικοινωνιακά στο ζήτημα του Αρχαίου Θεάτρου. Όλες αυτές τις ημέρες κι εγώ προσωπικά αλλά και συνεργάτες μου μιλήσαμε σε πολλά ΜΜΕ, τόσο για το ίδιο το αθλητικό γεγονός όσο και για την υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου. Το γεγονός προβλήθηκε  και σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
  • Για την προβολή της ίδιας της πόλης ως μιας πόλης φιλικής, εύκολα προσβάσιμης και φιλόξενης.

Ο μεγάλος στόχος επετεύχθη και γι’αυτό είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα λογικό είναι να υπάρξουν και λεπτομέρειες  στις οποίες θα  θέλαμε να λειτουργούσαν  τα πράγματα καλύτερα, όπως ακριβώς το λέτε. Συγκεκριμένα, το Σάββατο στις 5 Μαΐου το Αρχαίο Θέατρο έμεινε κλειστό αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα παρέμενε ανοικτό. Δυστυχώς τελευταία στιγμή η υπεύθυνη Υπηρεσία Αρχαιοτήτων που είχε αναλάβει αυτό το μέρος της εκδήλωσης, δεν έστειλε τους αρχαιολόγους για την ξενάγηση. Την Κυριακή όμως το Θέατρο ήταν ανοικτό και η ξενάγηση έγινε κανονικά. Όσον αφορά τις εργασίες καθαρισμού γύρω από το Αρχαίο Θέατρο η γενική εικόνα ήταν καλή και πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι  ο αγώνας για την καθημερινότητα είναι ο πιο δύσκολος στις μέρες μας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία. Εργαζόμενοι και αιρετοί καθημερινά δίνουν  αγώνα, απλώς οι ανάγκες είναι πολλές και τα μέσα πενιχρά.

Σημαντικότερη είναι η τελευταία από τις επισημάνσεις σας: τι γίνεται με την αναστήλωση;

Προσωπικά έχω τοποθετηθεί πολλές φορές και θα επαναλάβω με συντομία: Το θέμα της αναστήλωσης και πολύ υπομονή απαιτεί και πολύ χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι είχαν ακινητοποιηθεί τα πράγματα για πολλά χρόνια.  Είναι τα τελευταία τρία χρόνια που το Αρχαίο Θέατρο έγινε ξανά επισκέψιμος  αρχαιολογικός χώρος. Είναι τα τελευταία τρία χρόνια  που το Αρχαίο Θέατρο, έστω για περιορισμένο αριθμό θεατών, άνοιξε πάλι μετά από 17 χρόνια για παραστάσεις. Είναι  τα τελευταία τρία χρόνια που φτάνουν στο Αρχαίο Θέατρο οργανωμένες ομάδες επισκεπτών και σχολεία. Είναι τα τελευταία τρία χρόνια που ξεκίνησε το έργο συντήρησης και αναστήλωσης 450.000,00 ευρώ. Και αυτές οι εργασίες είναι που θα περάσουν αυτό το διάστημα στην δεύτερη φάση τους , εργασίες που γίνονται με πολύ αργό τρόπο από εξειδικευμένους αρχαιολόγους, ακριβώς λόγω της φύσης τους. Δεν πρόκειται για έργο κατασκευαστικό ή τεχνικό, οι χρόνοι είναι πολύ διαφορετικοί. Πρόκειται για αρχαιολογικές εργασίες σε μνημείο.

Το θέμα της αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου απαιτεί σχεδιασμένη πορεία, βήμα βήμα, κι αυτό γίνεται. Γνωρίζω προσωπικά τι απαιτείται και πώς μπορεί να γίνει. Δεν είναι μόνο ζήτημα χρηματοδότησης, οι εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο απαιτούν την συνεργασία πολλών διαφορετικών Υπηρεσιών και Υπουργείων. Γι αυτό  συνδέσαμε  τον Αγώνα RunTheTheatre, που οραματιστήκαμε να θεσπίσουμε στην Μεγαλόπολη,  και με την υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου. Και όπως  το RunTheTheatre είναι αγώνας μεγάλης απόστασης, τέτοιος αγώνας μεγάλης απόστασης είναι και η προσπάθεια για την ανάδειξη και προαγωγή του Αρχαίου Θεάτρου.

Το RunTheTheatre  στον δεύτερο ήδη χρόνο του, με τον καλό σχεδιασμό και την σωστή οργάνωση, με τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων, με την εθελοντική δράση και τις ευγενείς χορηγίες, κυρίως όμως με την ενθουσιώδη  συμμετοχή 1000 αγωνιζομένων και πολύ περισσότερων συνοδών και θεατών, καθιερώθηκε πλέον ως ένα σοβαρό, αθλητικό και κοινωνικό, γεγονός στην πόλη μας. Το RunTheTheatre  το κέρδισε πλέον η Μεγαλόπολη, θα το κρατήσει και θα το βελτιώσει σε όλες τις πλευρές του ακόμη περισσότερο, με την αγάπη και τον ενθουσιασμό όλων των Μεγαλοπολιτών, νέων και μεγαλύτερων.

 

Σας ευχαριστώ

Διονύσης Παπαδόπουλος
Δήμαρχος Μεγαλόπολης

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να διαβάζεις την προσπάθεια ενός δήμαρχου να σε πείσει ότι μάλλον ζεις σε μια άλλη πόλη μακριά από την πραγματικότητα. Ο ¨θεσμός¨ όπως γλαφυρά αποκαλεί την συγκεκριμένη φιέστα ο δήμαρχος βοηθά δήθεν πολλαπλά την πόλη επειδή : ο ίδιος και οι συνεργάτες του μίλησαν λέει σε πολλά ΜΜΕ για το αθλητικό γεγονός και το αρχαίο θέατρο. Μα η λαίλαπα των ιδιωτικών επιχειρήσεων που εφηύρε τα λεγόμενα run χρειάζεται αυτή την δωρεάν προβολή για να πάρει και την επόμενη δουλίτσα. Όλο και κάποιος δημοτικός ηγέτης θα τα σκάσει . Όσο αφορά την πανελλαδική κάλυψη και ταυτόχρονα την διαφήμιση του αρχαίου θεάτρου μάλλον πρόκειται για σύντομο ανέκδοτο. Δεν γνωρίζω κανένα υγιή άνθρωπο να διαφημίζει ένα χώρο, να προσκαλεί τάχα κόσμο να τον επισκεφτεί, αλλά παραδόξως να τον έχει για χρόνια ερμητικά ΚΛΕΙΣΤΟ. Και για όσους τυχόν το έχουν ξεχάσει η πόλη διέθετε?? και ένα άλλο χώρο που είχαν ονομάσει μουσείο της πόλης . Για να το πληροφορηθεί η νεολαία μας αλλά και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ,αυτός βρίσκεται δίπλα από το φλοξ και λίγο πιο πάνω από το δημαρχείο και μάλλον αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό . Αυτόν το χώρο τον διαφήμισε ο δήμαρχος στα ΜΜΕ η σκόπιμα ξεχάστηκε ?? Όσο για την φιλική, εύκολα προσβάσιμη και φιλόξενη πόλη θα πρέπει κάποιος να ξυπνήσει τον δήμαρχο και τους συμβούλους του θυμίζοντας τους (μιας και πολλοί είναι πιτσιρικάδες) ότι π.χ. το 1978 στην πλατεία της πόλης μας άραζαν καθημερινά τουλάχιστον οκτώ με δέκα τουριστικά λεωφορεία τότε που η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ήταν μια οδύσσεια για τους τουρίστες (κολοσούρτης-βίγλες κ.τ.λ.) . Ας κάνει λοιπόν λίγο την σύγκριση με την σημερινή επισκεψιμότητα μπας και επανέλθει στην πραγματικότητα!!!
    Ο μεγάλος στόχος επετεύχθη και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι δήλωσε ο δήμαρχος . Σε πια απομόνωση άραγε μπορεί να ζει ένας αιρετός που θεωρεί στόχο και απόλυτη ικανοποίηση ότι ένα ΜΟΝΙΜΩΣ κλειστό αρχαίο θέατρο άνοιξε για μια ώρα, δηλαδή ένας αρχαιολογικός χώρος που κάποτε αποτελούσε σημείο αναφοράς και κέντρο επισκεψιμότητας ανθρώπων από όλο τον πλανήτη. Αν θέλει να βρει κάποιον τους υπεύθυνους για το όλο θέμα ας κοιτάξει μερικά γραφεία παραδίπλα.
    Όσον αφορά την καθαριότητα ,την περιποίηση και την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν εκεί στο δήμο ας πάρουν μια πετσέτα να σκουπίζονται γιατί μια γύρα στη πόλη θα δείξει την εγκατάλειψη και την θλιβερή πραγματικότητα. Παιδικές χαρές –χορτάρια-σκυλιά-σκουπίδια-παραμελημένοι κτήρια και χώροι ,ατέλειωτες λακκούβες κ.τ.λ. Αν σας ενδιαφέρει έστω και λίγο η πόλη σηκώστε τους πισινούς από τις αναπαυτικές σας καρέκλες και προσπαθήστε να σώσετε ότι τουλάχιστον απόμεινε σε τούτη τη πόλη. Και όταν από τους 1000 ανθρώπους που περηφανεύεστε ότι έλαβαν μέρος , τουλάχιστον οι 960 είναι Μεγαλοπολίτες (μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι) αναγκαίο και επιτακτικό είναι να ετοιμάσεις μερικές διαδρομές ώστε να μπορούν και στην καθημερινότητα τους να τρέξουν. Γιατί μέχρι σήμερα έχουμε το περίφημο ΜΑΤΣΟΥΚΟRUN (το τρέξιμο η περπάτημα με τα ματσούκια για λόγους ασφάλειας ).

  2. κ. Δήμαρχε,
    Με αφορμή την απάντηση που δώσατε σε άρθρο «Επιτυχημένος ο αγώνας, η πόλη όμως δεν είχε φορέσει τα καλά της και το Θέατρο έμεινε κλειστό» θα ήθελα να κάνω κι εγώ, σαν πολίτης αυτής της πόλης και δυστυχώς και ψηφοφόρος σας στις προηγούμενες εκλογές, κάποιες «επισημάνσεις».
    Μιλάτε για μεγάλη επιτυχία του Run the Theater. Σαν δάσκαλος για ορίστε μας τα κριτήρια τα οποία των κατέταξαν ως επιτυχημένο? Τις συμμετοχές που αν εξαιρέσετε τα παιδιά των σχολείων με τους συνοδούς τους αμφιβάλω αν ήταν άνω των 20??? Την καθαριότητα γύρω από τους δρόμους και που όταν τελείωσε ο αγώνας παρατήσατε και τις κορδέλες να ανεμίζουν?? Ή τα χρήματα που ξοδεύτηκαν??
    «Καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων.» Ποιοι ακριβώς είναι οι όλοι?? Γιατι αν υπονοείτε ανθρώπους εκτός Μεγαλόπολης το Run the Theater δεν διαφέρει σε τίποτα από τον Μαραθώνιο Ναυπλίου, από τον Μαραθώνιο Μεσσήνης, από το Tripolis Night Run αλλά και από όλους αυτούς τους μαραθώνιους που είναι πλέον μόδα να διοργανώνονται σε κάθε πόλη, όπου τον θυμούνται μόνο όταν γίνονται…
    Αναφέρετε ότι αποτελεί έναν θεσμό πλέον για την Μεγαλόπολη, ο οποίος βοηθά επικοινωνιακά στο ζήτημα του Αρχαίου Θεάτρου. Άραγε να υπάρχει ένας χριστιανός που να έτρεξε και να αναρωτήθηκε, “γιατί δεν έχει αναστηλωθεί αυτό το μνημείο ή πως μπορώ να βοηθήσω “; Όπως ανέφερε και κάποιος άλλος ανώνυμος σχολιαστής?
    Το Αρχαίο Θέατρο κ. Δήμαρχε, δεν χρειάζεται επικοινωνιακή διαχείριση προκειμένου να αναστηλωθεί. Να υπάρχει ενδιαφέρον από την εκάστοτε δημοτική αρχή αλλά και να διατεθούν τα χρήματα σωστά πρέπει…
    Μην ξεχνάμε ότι για το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης, υπάρχουν χρήματα από την UNESCO, αφού έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, από το ΕΑΠ και από τη ΔΕΗ. Τι γίνονται αυτά τα χρήματα όλα αυτά τα χρόνια και τι κάνατε???? Τ Ι Π Ο Τ Α Λέτε βέβαια ότι δεν πρόκειται για έργο κατασκευαστικό ή τεχνικό, οι χρόνοι είναι πολύ διαφορετικοί, θα σας παρότρυνα λοιπόν να ρίξετε μια ματιά στον Αρχαιολογικό Χώρο της Μεσσήνης να δείτε τι έχει γίνει από το 2015 έως σήμερα.
    Όσον αφορά την προβολή της πόλης μας εσείς προσωπικά αλλά και όλοι η δημοτική αρχή είστε υπεύθυνοι, οι οποίοι πέραν του συγκεκριμένου γεγονότος αποφεύγετε να μιλάτε σε ΜΜΕ και να βγάζετε δελτία τύπου γιατι όπως λέτε όποιος θέλει να ενημερώνετε πρέπει να έρχεται στα δημοτικά συμβούλια!!!!! Το ξεχάσατε και αυτό?
    Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω και την αναφορά σας ότι τα μέσα είναι πενιχρά για να είναι η πόλη μας καθαρή. Θα σας συμβούλευα λοιπόν, να κάνατε ορθότερη διαχείριση των χρημάτων μας και να μην σπαταλούσατε 15.000€ για τον αγώνα που διήρκησε λίγες ώρες, αλλά να τον διοργανώνατε με ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ!!!!! και αμέσως θα εξοικονομούσατε πόρους!!!
    Βέβαια θα ήταν και μεγάλη παράλειψη να μην συμφωνήσω ότι η πόλη μας είναι φιλική. Ναι έχετε απόλυτο δίκιο, έχουμε μια πόλη φιλική μόνο για τους αδέσποτους σκύλους!!!
    Μην παίζετε με την νοημοσύνη μας κ. Δήμαρχε. Το Αρχαίο Θέατρο δυστυχώς και εσείς το χρησιμοποιείτε για να το πουλάτε στους προεκλογικούς σας λόγους, γιατί μπορεί επί θητείας σας να ανοίγει κάποιες μέρες το χρόνο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άνοιξε και είναι προσβάσιμο στο κοινό. Εντέλει για πείτε μας από πέρυσι μέχρι φέτος, στο διάστημα τους ενός αυτού χρόνου τι επιτευχθεί για το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης το οποίο οφείλετο στο Run the Theater???
    Ένας αγανακτισμένος πλέον πολίτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια