ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΕρώτηση Χουντή προς Κομισιόν για τον παράνομο ΧΑΔΑ στον Άγιο Βλάσση Τρίπολης

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Ερώτηση Χουντή προς Κομισιόν για τον παράνομο ΧΑΔΑ στον Άγιο Βλάσση Τρίπολης

Ν. Χουντής:  Απαράδεκτη η “ανοχή” των αρμόδιων αρχών στη συνεχιζόμενη λειτουργία του παράνομου ΧΑΔΑ στον Άγιο Βλάσση Τρίπολης!

Την «ανοχή» της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών στη συνεχιζόμενη παράνομη λειτουργία του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Τρίπολης, στην περιοχή «Άγιος Βλάσσης», που δικαιολογημένα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, φέρνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αφού επισημαίνει ότι, ο εν λόγω ΧΑΔΑ «Περιβάλλεται από αναγνωρισμένο ιστορικό χώρο (Τρικόρφων), γειτνιάζει με περιοχή NATURA2000, σε μικρή απόσταση κάτω από αυτόν περνά το υδραγωγείο της Τρίπολης», και βρίσκεται κοντά σε σχολεία, νοσοκομείο και κατοικίες, τονίζει ότι, «σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, έχουν συσσωρευτεί περισσότερες από 70.000 τόννοι απορριμμάτων, τα οποία μάλιστα, συχνά αναφλέγονται, θέτοντας σε κίνδυνο το περιαστικό δάσος της Τρίπολης, ενώ εκλύονται και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, αναθυμιάσεις».

Συνεχίζοντας στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι ο ΧΑΔΑ αυτός, «Ουδέποτε αδειοδοτήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις πυρασφάλειας και υγειονομικής διαχείρισης των απορριμμάτων», και επιπλέον, ότι, «Λειτουργεί από το 2015, με διαδοχικές αποφάσεις παράτασης λειτουργίας, ως σταθμός μεταφόρτωσης και όχι χωματερής, με προϋποθέσεις και όρους που δεν τηρούνται».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, αφού υπενθυμίζει ότι, «Στην περιοχή υπάρχουν άλλοι 2 ΧΑΔΑ (με συσσωρευμένους, πλέον του 1 εκατ. τόννους απορριμμάτων) που έκλεισαν με δικαστική απόφαση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί», και ότι «Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία ΧΑΔΑ», καλεί την Κομισιόν να απαντήσει εάν «Θεωρεί νόμιμη την ύπαρξη και λειτουργία του ανωτέρω ΧΑΔΑ», καλώντας την παράλληλα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου για το κλείσιμο αυτού, αλλά και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που έχουν κλείσει.

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Λειτουργία επικίνδυνου ΧΑΔΑ στην Τρίπολη

Με την ανοχή των ελληνικών αρχών, στο Δήμο Τρίπολης εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομος ΧΑΔΑ  (περιοχή «Άγιος Βλάσσης»), όπου, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, έχουν συσσωρευτεί περισσότερες από 70.000 τόννοι απορριμμάτων, τα οποία μάλιστα, συχνά αναφλέγονται, θέτοντας σε κίνδυνο το περιαστικό δάσος της Τρίπολης, ενώ εκλύονται και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, αναθυμιάσεις.

Δεδομένου ότι ο ΧΑΔΑ:

Περιβάλλεται από αναγνωρισμένο ιστορικό χώρο (Τρικόρφων).

Γειτνιάζει με περιοχή NATURA2000.

Σε μικρή απόσταση κάτω από αυτόν περνά το υδραγωγείο της Τρίπολης.

Βρίσκεται κοντά σε σχολεία, νοσοκομείο, στρατόπεδο και κατοικίες.

Ουδέποτε αδειοδοτήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις πυρασφάλειας και υγειονομικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Λειτουργεί από το 2015, με διαδοχικές αποφάσεις παράτασης λειτουργίας, ως σταθμός μεταφόρτωσης και όχι χωματερής, με προϋποθέσεις και όρους που δεν τηρούνται.

Και ότι:

Στην περιοχή υπάρχουν άλλοι 2 ΧΑΔΑ (με συσσωρευμένους, πλέον του 1 εκατ. τόννους απορριμμάτων) που έκλεισαν με δικαστική απόφαση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία ΧΑΔΑ,

Ερωτάται:

Θεωρεί νόμιμη την ύπαρξη και λειτουργία του ανωτέρω ΧΑΔΑ;

Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να κλείσει;

Υπάρχει νομική υποχρέωση αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που έχουν κλείσει;

 

Το Γραφείο Τύπου   

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,913ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img

«Αρκαδία και Τοσκάνη ενώνονται μέσα από το gravel» -Συνέντευξη με τον Βασίλη Αναστόπουλο, συνδιοργανωτή του Megalopolis Gravel Classic

Βασίλη, φέτος το Megalopolis Gravel Classic επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πώς νιώθεις λίγες...

Παρουσίαση αγωνιστικού πακέτου & Συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα για το Megalopolis Theater Run 2026

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Megalopolis Theater Run 2026» παρουσιάζει το πακέτο συμμετοχής των δρομέων...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της Μεγαλόπολης την Κυριακή 19 Απριλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 19 Απριλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της...

Κατολίσθηση στο Πετροβούνι Μεγαλόπολης: Στον «αέρα» σπίτι και δρόμος (pics)

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Δήμους της Αρκαδίας,...

Προβολή ταινιών από την Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης το Σάββατο 18 Απριλίου

Η Β’ Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης προβάλει ταινίες “Moana 2” και “Maria”το Σάββατο 18 Απριλίου...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img