Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΡΘΡΑΕπικίνδυνη η κατάσταση της «νέας γέφυρας» Αλφειού στην Καρύταινα (pics,video)

Επικίνδυνη η κατάσταση της «νέας γέφυρας» Αλφειού στην Καρύταινα (pics,video)

Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για την τσιμεντένια τοξωτή γέφυρα της Καρύταινας τη οποία εκπέμπει SOS.

Η νεότερη τοξωτή γέφυρα από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατασκευάστηκε το 1960 ακριβώς πάνω από ένα πέτρινο γεφύρι κόσμημα αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.

Πρόκειται για μία γέφυρα μπετόν αρμέ, μονότοξη, ανοίγματος 64 μέτρων και ύψους περίπου 40 μέτρων, η οποία σήμερα είναι απολύτως επικίνδυνη για τους διερχόμενους οδηγούς αφού η μηδαμινή συντήρησή της όλα αυτά τα χρόνια την καθιστά ερείπιο.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από τη διασταύρωσή της με την επαρχιακή οδό Καρύταινας – Στεμνίτσας. Με αφετηρία τη Στεμνίτσα, η διαδρομή που προηγείται πλησίον της γέφυρας είναι σχετικώς ομαλή ενώ εν συνεχεία αρχίζει ανάβαση με προορισμό την Ανδρίτσαινα.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, η όψη της γέφυρας, έχει έντονες διαβρώσεις του σιδηρού οπλισμού της και είναι τρομακτική. Τα σίδερα έχουν σκουριάσει, έχουν ξεγυμνωθεί, ενώ μεγάλα κομμάτια τσιμέντου έχουν υποχωρήσει.

Κάνοντας μια οπτική αξιολόγηση, χωρίς να έχουμε την απαραίτητα επιστημονική κατάρτιση, βλέπουμε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ακραία, κατά μήκος της γέφυρας και στα κατάντι του ποταμού, οριζόντια δοκός η οποία υποβαστάζει το κατάστρωμα της γέφυρας. Σε αντίθεση, οι εσωτερικές κατά μήκος της γέφυρας οριζόντιοι δοκοί, δεν παρουσιάζουν έντονες διαβρώσεις οπλισμού, ούσες προστατευμένες από τις βροχές.

Ακριβώς πάνω από αυτή την έντονα διαβρωμένη κατά μήκος της γέφυρας ακραία δοκό (περίπου στα 2 μέτρα από το ακραίο προστατευτικό κάγκελο), συνήθως τροχιοδρομεί το δεξιό σύστημα τροχών των διερχομένων οχημάτων. Το σύνολο του φέροντος οπλισμού των διαδοχικών αυτών κατά μήκος δοκών, είναι τελείως γυμνό και έχει υποστεί έντονη διάβρωση.

Ο κίνδυνος είναι ορατός και η γέφυρα σε καμία περίπτωση, μονό και από την όψη είναι αντιληπτό ότι κινδυνεύει να κατεδαφιστεί.

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι κάτω από την τσιμεντένια γέφυρα βρίσκεται η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα της Καρύταινας, συνολικού μήκους 50 μ., συνιστά μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας καθώς ανάγεται στην περίοδο της φραγκοκρατίας (13ος αιώνας) και βρίσκεται στο δρόμο που συνέδεε το κάστρο της Καρύταινας με τη Μεσσηνία κατά το μεσαίωνα.

Το ζήτημα «τρέχει» εδώ και έξι χρόνια ο Γεώργιος Αδαμόπουλος Δρ. Χημικός Μηχανικός Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης» χωρίς όμως να βρίσκεται ευήκοα ώτα.

Όπως μας ανέφερε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία πριν από λίγους μήνες και με 6 χρόνια καθυστέρηση και ίσως κατόπιν των δικών τους πρόσφατων δημοσιεύσεων, έγινε ένα βήμα.

Ανετέθη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ιδιώτη μελετητή μελέτη με τίτλο «Έλεγχος Στατικής Επάρκειας και Δομικής Τρωτότητας Νέας Γέφυρας Καρύταινας, Δήμου Μεγαλόπολης».

Η μελέτη δυστυχώς επιβεβαιώνει τη στατική ανεπάρκεια της γέφυρας, και ταυτόχρονα προτείνεται μία λύση, η οποία είναι στην κυριολεξία απαράδεκτη και απολύτως ανεφάρμοστη, αγνοώντας πλήρως την ύπαρξη του υποκείμενου μείζονος μνημείου.

Προτείνει εν περιλήψει: «Καμία επέμβαση στην υπό αποσύνθεση γέφυρα, αλλά υποστύλωσή της με γιγαντιαία σιδηρά κατασκευή, προυπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ». Δηλαδή μία νέα σιδηρά γέφυρα για να υποβαστάζει την σάπια τσιμεντένια! (συνημμένος προυπολογισμός 2 εκατ. ευρώ και προοπτικά σχέδια της πρότασης).

Μια τέτοια λύση, επουδενί αποτελεί μόνιμη λύση, απλώς θα μετέθετε για λίγα χρόνια το πρόβλημα, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι δεν θα τύχαινε καν της αναγκαίας έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού, λόγω του ότι επιτείνει τη βάναυση υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου στο μείζον υποκείμενο Μνημείο.

Ο Σύλλογος Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης» διοργανώνει στο τέλος Φεβρουαρίου εσπερίδα με κεντρικό ομιλητή τον σπουδαίο ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή, πολιτικό μηχανικό του ΕΜΠ κ. Θεοδόση Τάσιο. Μέσα από τις ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων στόχος είναι να δοθεί μία λύση αφενός για την άρση επικινδυνότητας της «νέας γέφυρας» και φυσικά για τον αποκλεισμό κινδύνου καταστροφής της βυζαντινής γέφυρας του Αλφειού στην Καρύταινα , γνωστή και ως η γέφυρα του «Πεντοχίλιαρου»και φυσικά το εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου, το μοναδικό εκκλησάκι στην Ελλάδα σε μεσόβαθρο γέφυρας.

Στην εκδήλωση, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα το επόμενο διάστημα, θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι της περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία είναι υπεύθυνη για τα έργα στην γέφυρα, εκπρόσωποι του δήμου Μεγαλόπολης, φορείς και σύλλογοι.

Κλείνοντας το ζήτημα, το οποίο σηκώνει μεγάλη συζήτηση, οι αρμόδιοι θα πρέπει να δουν πιο ζεστά το πρόβλημα και να βρουν μια λύση, την καλύτερη λύση που μπορεί να δοθεί, αφού το θέμα πλέον είναι μείζονος σημασίας και άπτεται της δημόσιας υγείας. Σίγουρα οι οδηγοί αν δουν το κάτω μέρος της γέφυρας, ίσως το ξανασκεφτούν πριν περάσουν πάνω από την γέφυρα.

από το ArcadiaPortal.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,831ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια