ΑρχικήΓΕΝΟΠ-ΔΕΗΕπιβεβαιώνει τη χρήση λιθάνθρακα το Υ.Π.ΕΚΑ και η ΔΕΗ. - ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ...

Επιβεβαιώνει τη χρήση λιθάνθρακα το Υ.Π.ΕΚΑ και η ΔΕΗ. – ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ!

Η υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη και η Δ.Ε.Η. απάντησαν στα χθεσινά δημοσιεύματα για τον λιθάνθρακα. Οι απαντήσεις βέβαια προκαλούν γέλια και ανησυχία μαζί μια και στερούνται σοβαρότητας και  αλήθειας. Και αυτό γιατί ειδικά στην Μεγαλόπολη η χρήση λιθάνθρακα δεν αποτελεί πάγια τακτική,  έχει γίνει μόνο μια φορά, προκάλεσε  αμέτρητα προβλήματα στις εγκαταστάσεις των μονάδων και είχε αναγκαστεί η Δ.Ε.Η. να σταματήσει την χρήση του.

Τότε δίπλα στο ποτάμι του Ελισσώνα χιλιάδες τόνοι λιθάνθρακα έμειναν και όταν ξεκίνησαν οι βροχές τους πήρε το νερό και είχαμε μεγάλη οικολογική καταστροφή αλλά και μεγάλη οικονομική ζημιά.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν θα μπορέσουν οι μονάδες στην Μεγαλόπολη να κάψουν τον λιθάνθρακα η αν θα έχουμε  ζημιές και επίσης περιμένουμε να μάθουμε γιατί χρειάζεται ξαφνικά  εμπλουτισμό το κοίτασμα των ορυχείων της Μεγαλόπολης…….

Διαβάστε τα σχετικά άρθρα ….

 της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε:  08/04/10
www.euro2day.gr

Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται να εφαρμόζει η Πολιτεία για τον λιθάνθρακα. Η χρήση του για ηλεκτροπαραγωγή απαγορεύεται προφανώς από τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά όχι από τη ΔΕΗ.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη δήλωση της υπουργού ΠΕΚΑ κ. Τίνας Μπιρμπίλη σε σχετική ερώτηση του euro2day, με αφορμή το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε χθες για τη χρήση εισαγόμενου λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ, προκειμένου να ενισχύσει τη θερμογόνο δύναμη του λιγνίτη τόσο στο ενεργειακό κέντρο της Πτολεμαΐδας όσο και στους ΑΗΣ Μεγαλόπολης.

Στη γραπτή δήλωση της η κ. Μπιρμπίλη κατ αρχάς επαναλαμβάνει ότι “ο λιθάνθρακας δεν αποτελεί μέρος του ενεργειακού μίγματος της χώρας”. Αποκαλύπτει ότι μετά το δημοσίευμα του euro2day παρενέβη και ζήτησε εξηγήσεις από τη ΔΕΗ, η οποία επιβεβαίωσε πράγματι ότι προέβη σε εισαγωγές λιθάνθρακα.

Όμως, η υπουργός καλύπτει πλήρως τη ΔΕΗ λέγοντας ότι “η εισαχθείσα ποσότητα λιθάνθρακα χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό του λιγνίτη, γεγονός που αποτελεί πάγια τακτική στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ”.

Δύο ζητήματα εμφανίζονται από αυτή τη δήλωση της υπουργού. Κατ’ αρχάς, πώς είναι δυνατόν να εξοβελίζεται η χρήση του λιθάνθρακα από το ενεργειακό μίγμα της χώρας και την ίδια στιγμή η δημόσια επιχείρηση να τον χρησιμοποιεί;

Η ΔΕΗ, η κατεξοχήν παραγωγός ενέργειας στη χώρα μας και με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, δεν έχει συμμετοχή σε αυτό που αποκαλείται ενεργειακό μίγμα; Για ποιο ενεργειακό μίγμα μιλάμε και για το οποίο ισχύει, υποτίθεται, η απαγόρευση του λιθάνθρακα; Για το υφιστάμενο ή για κάποιο μελλοντικό;

Κατά δεύτερον, η ΔΕΗ προφανώς ισχυρίστηκε και υιοθέτησε η υπουργός ότι η χρήση λιθάνθρακα είναι πάγια τακτική. Αν αυτό συνέβαινε, τότε η ΔΕΗ θα έκανε χρήση του λιθάνθρακα για την ενίσχυση του λιγνίτη συνεχώς και αδιαλείπτως, πράγμα όμως που δεν συμβαίνει, όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του euro2day.

Η δημόσια επιχείρηση χρησιμοποιεί τον λιθάνθρακα από τον Οκτώβριο του 2009, μεσούσης της απαγόρευσής του, τον χρησιμοποίησε μερικούς μήνες το 2007 και αποσπασματικά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Πώς συντελείται λοιπόν “η πάγια χρήση”;

Αλλά αν δεχτούμε τον ισχυρισμό της ΔΕΗ περί πάγιας χρησιμοποίησης του λιθάνθρακα, τότε για ποιον λόγο η επίσημη Πολιτεία εξοβελίζει το συγκεκριμένο καύσιμο, όταν είναι ήδη παρούσα μέσω της δημόσιας επιχείρησης;

Τι είδους απαγόρευση είναι αυτή και εν τέλει σε ποιον αφορά; Θα μπορούν, για παράδειγμα, ιδιώτες επενδυτές να εισάγουν λιθάνθρακα στη χώρα μας, όπως κάνει η ΔΕΗ, και να τον χρησιμοποιούν χωρίς κανένα πρόβλημα;

Δεν εξαπατώνται, επί της ουσίας, οι τοπικές κοινωνίες και μάλιστα σε ιδιαίτερα επιβαρημένες περιοχές που ησύχασαν μετά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Πολιτείας για τη μη χρησιμοποίηση του λιθάνθρακα; Εκτός κι αν επιτρέπεται η μερική χρήση του, και μάλιστα από τη ΔΕΗ, κάτι που ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει πιο σαφές. Διαφορετικά, η δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης ότι “ο λιθάνθρακας δεν αποτελεί μέρος του ενεργειακού μίγματος της χώρας” οδηγείται σε αυτοαναίρεση.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την απάντηση της υπουργού ΠΕΚΑ, όπως δόθηκε γραπτώς στη σχετική ερ
ώτηση του euro2day.

Για τη χρήση λιθάνθρακα

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια