ΑρχικήΑΡΘΡΑΕνθρόνιση Καθηγουμένου Γέροντος Νεκταρίου στην Ι.Μ. Τρικόρφου από τον Μητροπολίτη Φωκίδος Θεόκτιστο

Ενθρόνιση Καθηγουμένου Γέροντος Νεκταρίου στην Ι.Μ. Τρικόρφου από τον Μητροπολίτη Φωκίδος Θεόκτιστο

Την Κυριακή 19 Ιουλίου κατά την ιερά πανήγυρη του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, μετά των προσκεκλημένων υπ’ αυτού Αρχιερέων Σεβασμιωτάτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Σεβασμιωτάτου Ισπανίας κ. Πολυκάρπου και του Θεοφιλεστάτου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και ενώπιον δεκάδων μοναχών, μοναζουσών, κληρικών και εκατοντάδων ευσεβών χριστιανών, ΕΝΘΡΟΝΙΣΕ ΩΣ ΠΡΩΤΟΝ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ ΦΩΚΙΔΟΣ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗ.

Τόσον ο Κυρίαρχος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, όσον και οι άλλοι Αρχιερείς βαθύτατα συγκινημένοι και έχοντας δάκρυα χαράς στους οφθαλμούς τους, αναφώνησαν το ΑΞΙΟΣ στον Γέροντα Νεκτάριο και τότε σύμπας ο λαός μαζί με τους Αρχιερείς αναφώνησε τρεις το ΑΞΙΟΣ ΑΞΙΟΣ ΑΞΙΟΣ!

Ο Σεβασμιώτατος Φωκίδος αναφέρθηκε με ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ στο πρόσωπο του Γέροντος Νεκταρίου και στο έργο του τόσον μέσα στην Φωκίδα και γενικά στο χώρο της Εκκλησίας μας.

Μίλησε για την μεγάλη προσφορά του, μίλησε για την ανεξικακία του, μίλησε για την μεγάλη του καρδιά που είναι πλημμυρισμένη από αγάπη, γι’ αυτό και δίκαια ο λαός τον αγαπά και τον σέβεται.

Επίσης ομιλίες έκαναν ο Σεβασμιώτατος Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Γέροντα Νεκταρίου, επιβεβαίωσε τα λόγια του Μητροπολίτου Φωκίδος και τόνισε ότι στην περιπέτεια που πέρασε και περνά τα τελευταία δέκα χρόνια, το στήριγμά του ήταν η αγάπη του Γέροντος Νεκταρίου, μετά του οποίου δεν γνωριζόταν και παρόλα αυτά ο Γέροντας στάθηκε δίπλα του σε όλες τις δυσκολίες του και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι αυτή είναι η καρδιά του Γέροντα που ξέρει να αγαπά αδιακρίτως.

Επίσης τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας τον εκφώνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή ημέρα των Αγίων Πατέρων, στον εορτάζοντα Άγιο της Μονής, στα 30 χρόνια δημιουργίας της Μονής και στο πρόσωπο του Γέροντος Νεκταρίου. Επίσης εκ μέρους των αρχόντων μίλησε ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γεώργιος Καπετζώνης αναφερόμενος στο μεγάλο ποιμαντικό, μοναχικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του Γέροντα και της Ιεράς Μονής.

Αντιφωνώντας ο Γέροντας Νεκτάριος ευχαρίστησε όλους τους Μητροπολίτες που συμμετείχαν στην εορτή του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ, καθώς και στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια δημιουργίας της Ιεράς Μονής, αλλά και για την συμμετοχή τους στην ενθρόνισή του ως πρώτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστο. Μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«…Σήμερα η Ιερά Μονή μας πανηγυρίζει και χαίρει, διότι ο σεπτός μας Ποιμενάρχης και Πατέρας μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος, ενθρονίζει επισήμως την ταπεινότητά μου ως πρώτον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής ταύτης.

Την ιερή αυτή στιγμή οφείλω να προσφέρω ύμνους και δοξολογίες στον Κύριο και Θεό της καρδιάς μου, στον Δημιουργό του σύμπαντος και της Ιεράς Μονής ταύτης, διότι όλα απ’ Αυτόν έγιναν και για τη Δόξα Αυτού.

Οφείλω όμως τη στιγμή αυτή να μακαρίσω, Σεβασμιώτατε Άγιε Φωκίδος, τους αειμνήστους προκατόχους Σας, Χρυσόστομο και Αθηναγόρα, που με την ευλογία και άδειά τους, δημιουργήσαμε χάριτι Θεού την Αδελφότητα αυτή και όπως λέγει ο λόγος του Θεού: «άλλος είναι ο σπείρων, άλλος είναι ο ποτίζων, άλλος είναι ο αυξάνων και άλλος είναι ο θερίζων». Και τούτος ο λόγος σήμερα εκπληρώνεται και εις Υμάς, καθ’ ότι θέλημα Θεού ήταν να είστε Εσείς ο θεριστής των καρπών της Αδελφότητος ταύτης, που οι προκάτοχοί Σας έσπειραν, πότισαν και αύξησαν.

Συμπληρώνεται σε τρεις ημέρες ακριβώς 1 έτος από την ημέρα που αναλάβατε ως Ποιμένας την Ιερά Μητρόπολη ταύτη. Μέσα στο έτος αυτό δεχτήκαμε πάρα πολλές χαρές και ευλογίες εκ μέρους Σας, τις οποίες δεν είναι η ώρα να αναφέρω. Μπορώ όμως να αναφέρω ότι στα 30 χρόνια ζωής μας στον τόπο αυτό είναι η πρώτη φορά που αισθανθήκαμε ο Ποιμενάρχης μας να ανοίγει διάπλατα την καρδιά του και να μας κλείνει μέσα σε αυτήν.

Είναι η πρώτη φορά στα 30 αυτά χρόνια που αισθανθήκαμε να κολυμπούμε πνευματικά μέσα σε μια απέραντη θάλασσα ανιδιοτελούς αγάπης. Είναι η πρώτη φορά που αισθανθήκαμε ότι το Μοναστήρι μας, δεν είναι μια ακόμη Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, αλλά το σπίτι του Μητροπολίτη Φωκίδος.

Σας ευχαριστούμε που θελήσατε πρώτα να μας γνωρίσετε από κοντά, Σας ευχαριστούμε που μας αγαπήσατε, Σας ευχαριστούμε που πιστέψατε σε εμάς και μας εμπιστευθήκατε. Θέλουμε να γνωρίζετε όμως, ότι αν είμεθα έτσι όπως είμεθα, είναι διότι και εμείς πρώτα γνωρίσαμε τον Χριστό, μετά Τον αγαπήσαμε, Τον εμπιστευθήκαμε και τελικά Τον ακολουθήσαμε.

Γνωρίζουμε ότι όσο είμεθα δεμένοι με τον Χριστό, δεν θα διαψεύσουμε την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μας δείξατε και μας δείχνετε. Να γνωρίζετε Άγιε Δέσποτά μας ότι, ό,τι καλό βρήκατε σε εμάς είναι δώρο του Χριστού, ό,τι άσχημο βλέπετε είναι ατέλειες και αδυναμίες ακόμα του κακού μας χαρακτήρα που προσπαθούμε να διορθώσουμε.

Άγιε Πατέρα μας, από την πρώτη ημέρα που ήρθα εδώ, προσήλθαν κοντά μου ψυχές που εμπιστεύθηκαν στα χέρια εμού του αναξίου και αμαρτωλού, τις ψυχές τους για να τις οδηγήσω στη Βασιλεία των Ουρανών και στον Παράδεισο.

Είναι το πιο δύσκολο διακόνημα μέσα σε μια Μονή του να ηγείσαι αυτής και να καθοδηγείς τις ψυχές τους προς τη Βασιλεία των Ουρανών, χωρίς να τις βλάψεις, χωρίς να τις πληγώσεις, χωρίς να τις πονέσεις. Δύσκολο διακόνημα η ηγουμενία μιας Μονής, διότι έχεις να κάνεις με αθάνατες ψυχές, για τις οποίες ο ηγούμενος θα δώσει φρικτό λόγο στο Θεό, εάν τυχόν κάποια από αυτές τις ψυχές, εξαιτίας της αμελείας ή της αδυναμίας του ηγουμένου χαθεί… Σήμερα γράφετε Ιστορία, διότι ο Πολυεύσπλαχνος και Πολυέλεος Θεός μας, διάλεξε την Υμετέρα Σεβασμιώτητα για να ενθρονίσει τον πρώτο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής ταύτης…».

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία εκατοντάδες άνθρωποι, για να σημάνουν τα σήμαντρα ανέβηκαν πάνω στο μεγάλο καμπαναριό. Ήταν πραγματικά μια πανδαισία να ακούς να ηχούν τα 400 σήμαντρα και οι 62 καμπάνες.

Αμέσως μετά προσφέρθηκε το μοναστηριακό κέρασμα και ακολούθησε η μοναστηριακή τράπεζα.

από το romfea.gr

δείτε περισσότερες φωτογραφίες  ΕΔΩ

moulatsiotis-22 moulatsiotis-30 moulatsiotis-32

 

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,819ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,350ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια