ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΕδαφικό σχέδιο Μεγαλόπολης - Ελεύθερη πρόσβαση για τα χωριά της Δυτικής Μεγαλόπολης

Εδαφικό σχέδιο Μεγαλόπολης – Ελεύθερη πρόσβαση για τα χωριά της Δυτικής Μεγαλόπολης

Διάβασα  στο ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ τις δηλώσεις Μουσουρούλη για το 70% της ΔΕΗ, το Εδαφικό Σχέδιο της Μεγαλόπολης και τις δηλώσεις Τατούλη.

Διάβασα επίσης  πάλι   στο φύλλο του Μαΐου  2020 τόσο το άρθρο της Εφημερίδας ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ  (σελ1.), όσο  τη Δημοσίευση του Συλλόγου Χωρεμαίων και την επιστολή του Θύμιου Τζανετόπουλου. Στα επιχειρήματα Υ.Γ  του  Θύμιου θα πρόσθετα μόνο ότι θέλουν με την απαγόρευση της διέλευσής  μας, να μη βλέπουμε τον συνεχή βιασμό της Γης και την εικόνα καταστροφής του περιβάλλοντος που  βλέπουμε στο πέρασμά μας και μας θλίβουν.Όταν δεν έχεις να δείξεις νοικοκυρωσύνη και τάξη,συμμετρία  και ομορφιά, κλείνεις τη θέα σε αυτούς που βλέπουν….

Τα όσα αναφέρονται με συγκλόνησαν και με οδήγησαν στην ανάγκη να απευθύνω στους τοπικούς Άρχοντες και στους καθ΄ύλην αρμόδιους την επιστολή που έστειλε ο Κολοκοτρώνης το 1827, όταν ο Ιμπραήμ λυσσασμένος  ρήμαξε τον τόπο, έκοψε όλα τα δένδρα και έκαψε   τα χωριά και τους  Έλληνες τους θέλει ραγιάδες προσκυνημένους. Ο Κολοκοτρώνης του  έγραψε τότε μια επιστολή μνημείο λόγου και στρατιωτικού ήθους.

<<Αυτό που μας  φοβερίζεις να μας κόψεις και κάψεις τα καρποφόρα δένδρα μας , δεν είναι της πολεμικής έργον , διότι τα άψυχα δεν εναντιώνονται εις κανέναν, μόνον οι άνθρωποι όπου εναντιώνονται έχουνε στρατεύματα και σκλαβώνουν και έτσι είναι το δίκαιο του πολέμου με τους ανθρώπους και όχι με τα άψυχα δένδρα να τα βάνεις. Όχι τα κλαριά να μας κόψεις, όχι τα δένδρα, όχι  τα σπίτια που μας έκαψες , μόνον πέτρα απάνω στη πέτρα να μην μείνει, εμείς δεν προσκυνούμεν. Τι τα δένδρα μας άν τα κάψεις και τα κόψεις την γήν δεν θέλει να την σηκώσεις  και η ίδια η γής που τα έθρεψε, αυτή η ίδια η γή μένει δική μας και τα ματακάνει.Μόνο ένας Έλληνας να μείνει πάντα θα πολεμούμε. Και μήν ελπίζεις πως την γή μας θα την κάμεις δική σου, βγάλτο από το νού σου.>>

   Απευθύνω αυτή την επιστολή  και στους σύγχρονους νομείς των εδαφών μας για να τους θυμίσω ότι  ούτε οι Κουρτ-Αγάδες, Δεδέ-Μπέηδες, Αγιάς-Μπέηδες, Τσιφλίκηδες, Κασίμηδες , Δελη-Χασάνηδες και Ρουσβάν-Αγάδες,  Κατακτητές που νέμονταν την περιοχή μας για 400 χρόνια, χωρίς καμία τοπική ή Δημοτική εξουσία να τους αντισταθεί δεν προξένησαν τέτοια ερήμωση που προκάλεσαν οι σύγχρονοι νομείς της γής μας με την ανοχή άν όχι τη σύμπραξη των τοπικών αρχόντων μέσα στα 50 χρόνια της παρουσίας τους εδώ.

Έτσι  και αφού::

1. Παραβίασαν κάθε έννοια καλής πίστης.

2. Αγνόησαν τη νομοθεσία της ΕΟΚ για την διάσωση παραδοσιακών οικισμών, καταστρέφοντας και εξαφανίζοντας από το Χάρτη οικισμούς και χωριά 2 και 3  χιλ. ετών.

3.Γκρέμισαν σπίτια, Ναούς, βεβήλωσαν και βεβηλώνουν ιερούς χώρους Νεκροταφείων.

4. Ξεκοίλιασαν τη μάννα γή μας και αφού πήραν τους καρπούς της κοιλιάς της αφήνουν έρμαιο της φύσης τα σπλάχνα και τα έντερά της με απότερους  σκοπούς ιδιοτελών  και κερδοσκοπικών στόχων.

5. Μόλυναν τα ποτάμια μας  ξεριζώνοντας παραποτάμιους οικισμούς και στερώντας από το τραπέζι τους τα ποταμίσια ψάρια.

6.Άλλαξαν τη στατικότητα του εδάφους ολόκληρου του Λεκανοπεδίου με την αλλαγή της ροής των ποταμών και τίς αλόγιστες παρεμβάσεις (χωρίς  επαρκείς και κατάλληλες επιστημονικές εδαφολογικές και γεωλογικές μελέτες) και σφυρίζουν αδιάφοροι στις μετατοπίσεις-κατολιοσθίσεις  ολόκληρων περιοχών. (κατολίσθηση Περιοχής Τριποτάμου, Διολίσθηση  υπεδάφους στο  Χωρέμη, Προσπάθεια κατεδάφισης του Ι.ν.Ζωοδόχου Πηγής Τριποτάμου.-Νέα της Μ.φύλλο 924  05/2020,σελίς 8 ).  

Έτσι  και αφού υπομείναμε στωϊκά όλα αυτά, τώρα:

1.Ξέχασαν ότι η γή ανήκει στις τοπικές κοινότητες, τους τοπικούς κατοίκους από τους οποίους την αφαίρεσαν στο βωμό του Δημοσίου Συμφέροντος που εκδόθηκαν τότε οι αποφάσεις Αναγκαστικής Απαλλορίωσης υπέρ μιας Δημόσιας Επιχείρησης (της τότε ΔΕΗ).

2. Ξέχασαν  ότι η ΔΕΗ διασπάστηκε  σε διάφορες εταιρείες, άρα  μεταλλάχθηκε σε ιδιωτικό κερδοσκοπικό όμιλο και κατά ένα μεγάλο ποσοστό ανήκει σε ξένους, άρα έχει απωλέσσει τα χαρακτηριστικά του Δημόσιου Οργανισμού.Δεν λειτουργεί πλέον σαν οργανισμός αλλά σαν ιδιωτική Εταιρεία με σκοπό το κέρδος. Είδαμε σε φυλλάδια του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων να διακυρήσσει   ότι μεταβιβάζει τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά όχι την ιδιοκτησία της Γης , μόνο τη χρήση της.  Είναι ή όχι κατάφωρη και οφθαλμοφανής αλλαγή και παραβίαση του σκοπού για τον οποίο έγιναν οι απαλλοτριώσεις Γης;;;. Οι αποφάσεις απαλλοτρίωσης έγιναν βάσει συνταγματικής επιταγής για λόγους Δημοσίου συμφέροντος και μόνον, για να γίνει εκμετάλλευση του Λιγνίτη,να  αποκατασταθούν οι όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να αποδοθεί η γή στους ντόπιους αγρότες-κατοίκους επωμίστηκαν το βάρος αυτών των παρεμβάσεων. Αναλογισθείτε ο σκοπός της απαλλοτρίωσης καταλήγει στη  διακράτηση της Γης από την ΔΕΗ και ελεύθερη διαχείρισή της μέσω κερδοσκοπικών μεσητικών παρεμβάσεων κερδοσκοπίας επί της απαλλοτριοθείσης Γης μας!!!!!!

3. Ξέχασαν την ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουν τις βλάβες της γής  για λόγους ισορροπίας του  περιβάλλοντος, να την επαναφέρουν στην αρχική της μορφή, βελτιωμένη και αρδευόμενη και να την επιστρέψουν στους αρχικούς ιδιοκτήτες παραγωγική για λόγους λειτουργικής συμμετοχής στην Οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

4.Πήραν τα ανταποδοτικά οφέλη που οφείλονταν αποκλειστικά στις τοπικές κοινότητες που είχαν το κόστος και το μοίρασαν κατά τη δική τους αυθαίρετη , πάντως μή ωφέλιμη και  αναλογική με το κόστος που είχε η κάθε τοπική κοινότητα.

Επειδή ακούω ότι η ΔΕΗ θα εκχωρήσει στο Δημόσιο το 70% της γης ως αντάλλαγμα για την ανάληψη από το Δημόσιο του κόστους αποκατάστασης των εδαφικών εκτάσεων,

 καλώ τους φορείς,  τους Δημόσιους λειτουργούς και κάθε αρχή που εμπλέκεται να ερευνήσει:

  1. Με ποιες διαδικασίες ( νόμιμες ή μη ) οι συνταγματικά επιβεβλημένοι όροι, συνυφασμένοι με το Δημόσιο Συμφέρον, της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης μεταλλάχθηκαν σε δικαίωμα ιδιοκτησίας της ΔΕΗ , μιας ιδιωτικής Α.Ε, εντάσσονται ως Πάγιο στο Ενεργητικό της και εμπορευματοποιείται  έτσι μια ολόκληρη περιοχή εκατό και πλέον  χιλιάδων στρεμμάτων;.
  2. Πόση από την έκταση αυτή έχει πληρώσει η ΔΕΗ με την διαδικασία της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης και πόση απέκτησε χωρίς να πληρώσει ούτε δραχμή γιατί ήταν Δρόμοι, ποτάμια, δάση κ.λ.π;.
  3. Από το 70% που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΣΔΑΜ κ. Μουσουρούλης ότι παίρνει ως αντάλλαγμα το Δημόσιο πόσο είναι το ποσοστό που ιδιοποιήθηκε παράνομα χωρίς αντάλλαγμα  και άρα θα έπρεπε επίσης χωρίς αντάλλαγμα να επιστρέψει η ΔΕΗ στο Δημόσιο ;.
  4. Όταν λέει ο κος Μουσουρούλης ότι το κόστος αποκατάστασης των εδαφών  δεν  θα  επιβαρύνει τους πολίτες επειδή θα το  αναλάβει το Δημόσιο, ακούει άραγε αυτά που λέει;.
  5. Στον κο Τατούλη και τον Δήμαρχο, τον νυν και τους πρώην έχω να μηνύσω τούτο και μόνον…Μην επαίρονται για προστασία των συμφερόντων της Μεγαλόπολης και μην παραπονούνται για την απορρόφηση -μεταφορά των κινήτρων και παροχών  της απολιγνιτοποίησης σε άλλες περιοχές…

Σε τοπικό επίπεδο είναι συμμέτοχοι και υπόλογοι απέναντι στους πολίτες της Δυτικής Μεγαλόπολης ,γιατί πρώτοι αυτοί δίδαξαν την πρακτική των Συγκοινωνούντων δοχείων από τα οποία ξέχασαν  τα χωριά της Δυτικής Μεγαλόπολης,(σαν να μην υπήρχαν),ενώ αυτά και μόνον είχαν το κόστος της λιγνιτοποίησης της περιοχής.   και μοίρασαν τις παροχές στη Μεγαλόπολη , την Αρκαδία και την Πελοπόννησο γενικότερα!!!        

Ο δικός μου νους αδυνατεί να αποτιμήσει:

α. Το κόστος της μετάλλαξης της περιοχής από αμιγώς αγροτικής και κτηνοτροφικής άγνωστο σε τί;. Αυτή η περιοχή συντήρησε χιλιάδες κατοίκους, για τρείς  χιλιάδες  χρόνια, οι βοσκοί της ενέπνευσαν τους ζωγράφους του μεσαίωνα. Πίνακες του  Νικολά Πουσσέν από την περιοχή αυτή κοσμούν και σήμερα το μουσείο του Λούβρου. Αυτά τα εδάφη αναφέρονταν σαν γη της ευδαιμονίας και σ΄αυτά αναφέρονταν οι περιπατητές της Δύσης του Μεσαίωνα όταν έλεγαν: et in Arcadia ego”.  Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσπερνά την ιστορία και να τα λερώνει με τη μπόχα της σκοπιμότητας.

β. Το κόστος της εγκατάλειψης, τού μαρασμού και του διασκορπισμού των κατοίκων 10 και πλέον χωριών της Δυτικής Μεγαλόπολης.

γ. Το κοινωνικό  κόστος και τον πανικό της αναστάτωσης που προκάλεσε στην κοινωνία των 8-10 αυτών χωριών όλο αυτό το διάστημα η ΔΕΗ με την παρουσία της

δ. Θα αποφύγω να αναφερθώ στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που κάθε άλλο παρά περιβάλλον κράτους δικαίου και μάλιστα ευνομούμενου θυμίζουν!!!!!               

5. Οδηγούν τη Γή μας στην ιδιοκτησία των  ξένων  Μετόχων τους.Τόλμησαν  να μην επιτρέπουν την δίοδό μας προς και από την Μεγαλόπολη.Η σκέψη και μόνο να κάνουν μια τέτοια ανίερη, αυθαίρετη και παράνομη πράξη,είναι ιεροσυλία, είναι Casus Belli για μας. Εμείς είμαστε εδώ και συμμετείχαμε στα δρόμενα της περιοχής: Tην εποχή του Λυκάονα,  στις περιηγήσεις του Παυσανία, , με  τον Πολύβιο,  τον Φιλοποίμενα, με τον Κολοκοτρώνη,  είμαστε εδώ  τη δεκαετία του 60 που ερευνούσαν και του 70 που επιχειρούσαν. Θα είμαστε εδώ και όταν θα φύγουν…Σε όλη τη Διαδρομή μας αυτή είχαμε δρόμους και γέφυρες (τα υλικά τους έχουν διασπείρει στην είσοδο των Ορυχείων στο Ψαθί). Ποιοί είναι αυτοί  που θα μας απαγορεύσουν την ελεύθερη διέλευσή μας !!!!!! Σε εμάς οφείλουν την παρουσία τους  εδώ..Έτσι που οδηγούν τα πράγματα σε λίγο θα ζητούν  και διόδια !!! και ποιός ξέρει ίσως και διαβατήρια!!!Κλείνω παραφράζοντας τη φράση του  Αίαντα: <<Αιδώς Αργείοι νυν άρκιον ή απολέσθαι>>.

  Δηλαδή:<<Ντροπή Μεγαλοπολίτες! Το μόνο που τώρα μας περιμένει είναι να χαθούμε>>

Δημήτρης Βασιλόπουλος
Χωρεμαίος


Υ.Γ. -Μέρος του παρόντος σε περίληψη έχει δημοσιευθεί ως ανοικτή επιστολή στα ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ (φύλλο 925 Ιούνιος 2020)

-Σύντομα θα αναφερθώ στην απόφαση 9/2021 του Δημ.Συμβουλίου Μεγαλόπολης για τα Ανεπιτήρητα Ζώα όπου «15 χρόνια κοσκινίζουν επειδή δεν θέλουν να ζυμώσουν»

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,357ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια