ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ‏

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ‏

Ο Δήμος Μεγαλόπολης σας προσκαλεί, στην εκδήλωση Τιμής και Μνήμης

για τα 191 χρόνια από την 1η κατά σειρά νικηφόρα μάχη

του Απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων,

που έγινε την 27η Μαρτίου 1821, στη θέση Στενά Αγ. Αθανασίου,

έναντι τ. κ. Καρύταινας.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης

Παναγιώτης Γ. Μπούρας

                             ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

                             Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη θέση «Στενά» Αγίου Αθανασίου, έναντι Καρύταινας, πλησίον του επαρχιακού δρόμου Καρύταινας-Ανδρίτσαινας

Ώρα 10.30 π.μ.: Πέρας προσέλευσης επισήμων στο πρώην Δημαρχείο του Δήμου Γόρτυνος

Ώρα 10.45 π.μ.: Δοξολογία στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου

Ώρα 11.00 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων

Χαιρετισμοί

Κατάθεση στεφάνων

Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών από το Δήμο 

 Η Μάχη στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του 21 με νικηφόρο έκβαση για τους Έλληνες. Έγινε στις 27 Μαρτίου 1821 στην Καρύταινα.

Η εξέλιξη των γεγονότων

Οι οπλαρχηγοί της Γορτυνίας, Γέρων Κολοκοτρώνης, Δεληγιάννης και Πλαπουταίοι πολιορκούσαν τους Οθωμανούς κατοίκους της Καρύταινας και λίγους Αλβανούς, μέσα στο παλιό τους φρούριο. Ενώ η πολιορκία είχε δυσμενή για τους πολιορκούμενους έκβαση, έγινε γνωστό ότι άλλοι Τούρκοι, κάτοικοι του Φαναριού, και εκείνοι των Ζιούμπων μαζί με τα γυναικόπαιδά τους συνολικά γύρω στις τρεις χιλιάδες πληθυσμός, έχοντας μαζί τους και μεγάλο αριθμό φορτηγών ζώων είχαν ενωθεί και ετοιμάζονταν να περάσουν μέσα από την Γορτυνία και να παν στην Τρίπολη. 

Ο Γέρων Κολοκοτρώνης μόλις ειδοποιήθηκε, τοποθετήθηκε με αρκετό σώμα στρατιωτών απέναντι της Γόρτυνας στον Άγιο Αθανάσιο στις 27 Μαρτίου 1821 και περίμενε το πέρασμα των Οθωμανών. Οι Τούρκοι φτάνοντας και βλέποντας το πέρασμα να το κρατάν οι Έλληνες, αποφάσισαν και επιτέθηκαν. Διέσχισαν το σώμα των Ελλήνων, και ενώ πλησίαζαν να βγουν στην πεδιάδα της Καρύταινας, έφτασε άλλο ένα σώμα Ελληνικό από 300 στρατιώτες. Οι Τούρκοι βλέποντας το δεύτερο σώμα και υποθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλες ενισχύσεις φοβήθηκαν και οπισθοδρόμησαν στο κατηφορικό έδαφος, πηγαίνοντας προς το ποτάμι, με σκοπό να το περάσουν και να βγουν απέναντι στο φρούριο της Καρύταινας. Οι Έλληνες βλέποντας τους Τούρκους να οπισθοχωρούν, επιτέθηκαν και έκαναν μεγάλη φθορά στα γυναικόπαιδα και τα φορτηγά ζώα. 

Εν τω μεταξύ άλλοι Τούρκοι βγήκαν από το φρούριο της Καρύταινας και τουφέκιζαν τους Έλληνες για να αναχαιτίσουν τον όλεθρο που πάθαιναν οι ομόθρησκοί τους. Ο ποταμός ήταν πλημμυρισμένος και δυσκόλευε το πέρασμα. Πολλοί Τούρκοι πνίγηκαν, αλλά όσοι μπόρεσαν πέρασαν το ποτάμι και βρήκαν καταφύγιο στο φρούριο. Μετά την ήττα αυτή οι Τούρκοι νύχτα έστειλαν ανθρώπους στην Τρίπολη και ειδοποίησαν την εκεί εξουσία για τα γεγονότα, ζητώντας συγχρόνως να τους βοηθήσουν. Η εξουσία έστειλε δυο χιλιάδες ιππείς και πεζούς. Οι Έλληνες, αν και ήταν δέκα περίπου χιλιάδες, βλέποντας τους εχθρούς τρόμαξαν και διασκορπίστηκαν χωρίς την ελάχιστη συμπλοκή. Οι Οθωμανοί όμως, αφού ενώθηκαν με τους υπόλοιπους, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την Καρύταινα, και αναχώρησαν για την Τρίπολη.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,358ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια