ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΓόντικας: Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι μελέτες για διαχείριση απορριμμάτων

Γόντικας: Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι μελέτες για διαχείριση απορριμμάτων

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συζήτηση στο ΠεΣυ Πελοποννήσου για την Προγραμματική Σύμβαση με την Πελοπόννησο ΑΕ για την τεχνική υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.

Είναι βαριές οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των συγκυβερνήσεών τους, γιατί αφού διέλυσαν τις Τεχνικές Υπηρεσίες Περιφερειών και Δήμων, ιδιωτικοποιούν το έργο τέτοιων κρίσιμων τομέων στην κατασκευή των δημόσιων έργων, των έργων υποδομής. Μελέτες και προδιαγραφές που έχουν μεγάλη σημασία και βαρύτητα (ακόμα και 70%) για την ασφαλή και ποιοτική κατασκευή τέτοιων έργων, παραδίδονται στους ιδιώτες, που μόνο σκοπό έχουν την μεγιστοποίηση του κέρδους.

Αναθέτετε λοιπόν τις μελέτες σε ιδιώτες μελετητές, που πολλές γίνονται από τα γραφεία, στα χαρτιά, αντίγραφα άλλων μελετών που ξεχνούν ακόμα και να αλλάξουν ονομασίες τοποθεσιών, που έχουν ανακρίβειες, με οδυνηρές συνέπειες στην ποιότητα των έργων. Έτσι έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα, δρόμοι να βυθίζονται, γεφύρια να γκρεμίζονται, λιμενοβραχίονες και προβλήτες λιμανιών να σπάνε, αστοχίες τα βαφτίζετε όλα αυτά. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά, κανένας υπεύθυνος, καμιά επίπτωση για αυτές τις αστοχίες. Μόνο τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν και ξαναπληρώνουν για να επισκευαστούν τα έργα.

Υπάρχει διέξοδος για φθηνά ποιοτικά και με σεβασμό στο περιβάλλον δημόσια έργα και έργα υποδομών. Να γίνονται από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα. Και καλά, δε θέλετε λέτε το κράτος επιχειρηματία (το κάνετε όμως όταν είναι να ικανοποιηθούν καπιταλιστικά συμφέροντα), αλλά για τις μελέτες; Γιατί δεν γίνονται τώρα από δημόσιο κρατικό φορέα, που θα στελεχώνεται και από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα, από νεότερους επιστήμονες και τεχνίτες που θα αξιοποιούν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής, που θα καταρτίζουν προγράμματα ή θα βρίσκουν έτοιμα από την αγορά, που θα κάνουν τις μελέτες, θα επιβλέπουν τα έργα; Γιατί θέλετε και συντηρείτε το μεγάλο πάρτυ σ’ αυτόν τον τομέα.

Αλήθεια κ. Περιφερειάρχη, κα Τζανετέα πόσες μελέτες έχουν γίνει γι’ αυτή την περίφημη μελέτη για την παράκαμψη του Βλαχιώτη που πρόσφατα ξαναδημοπρατήσατε με το όχι ευκαταφρόνητο ποσό των 600.000 ευρώ… Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Ευρώτα και κάτοικοι λένε για τρεις.

Μία μελέτη τη δημοπρατεί ο δήμος πολλές φορές και δύο τρεις φορές (με τον Καποδίστρια παλαιότερα, τον Καλλικράτη πρόσφατα), τη δημοπρατεί η Νομαρχία παλαιότερα, η Περιφέρεια τώρα, και πάει λέγοντας. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ είναι οι μελέτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, που φαγώθηκαν τα τελευταία 15 – 20 χρόνια.

Και αντί να βάλετε ένα βιβλίο να κατοχυρώνονται αυτές οι μελέτες για να αποδεικνύεται τουλάχιστον ότι παραδόθηκαν, βάζετε τώρα το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Αναθέτετε στη γνωστή Πελοπόννησο Α.Ε. την τεχνική υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας για τις μελέτες. Είναι το καινούριο φρούτο τώρα με τις Αναπτυξιακές. Μέχρι τώρα τις δημοπρατούσατε μέσω των Δήμων ή των Περιφερειών. Τώρα αρχίζετε να τα περνάτε μέσω αναπτυξιακών για να έχετε τα χέρια σας λυμένα. Και δεν γίνεται μόνο εδώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και στην Αττική η κα Δούρου έφτιαξε την αριστερή Αναπτυξιακή Α.Ε., η πλειοψηφία των Δήμων το ίδιο, όπου πρωτοστατούν αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ 1 και ΣΥΡΙΖΑ 2 του Λαφαζάνη.

Προχθές δημοπρατήσατε δέκα μελέτες πάνω από 16 εκατ. ευρώ για τα οδικά δίκτυα στην Πελοπόννησο. Με σφραγίδα του αριστερού αρμόδιου Υπουργού κ. Σταθάκη. Μέσα στο χρόνο ξεπερνούν τα 20 εκατ. οι μελέτες. Είκοσι εκατομμύρια ευρώ είναι οι μισθοί 200 μηχανικών και λοιπόν επιστημόνων για πέντε χρόνια, που θα έκαναν «παπάδες» στην Πελοπόννησο. Θα καλύπτατε όχι μόνο τις ανάγκες της ΔΤΕ της Περιφέρειας, αλλά και των ΠΕ και των Δήμων.

Τώρα θέλετε να προσλάβετε και ιδιώτες τεχνικής υποστήριξης. Γιατί δεν τους βάζετε μέσα στους όρους των μελετών που δημοπρατήσατε; Δίνετε 600.000 ευρώ στην Πελοπόννησο Α.Ε. για δουλειές που θα κάνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες και θα αμείβονται κάποιοι άλλοι.

Αυτά τα λεφτά για τις μελέτες και για τους υποστηρικτές , να τα διαθέσετε για πρόσληψη προσωπικού, για να πληρωθούν δεδουλευμένα εργαζομένων, όπως στο φράγμα του Ασωπού στην Κορινθία, να πληρωθούν άνεργοι που συμμετείχαν στα ΤΟΠΣΑ με τη Σύμπραξη Αριστομένη στη Μεσσηνία, να πληρωθούν μικροί προμηθευτές και επαγγελματίες που τους οφείλει η Περιφέρεια και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Ψηφίζουμε κατά σ’ αυτή την προγραμματική σύμβαση.

Και τέλος επειδή ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Βουλή, η κυβέρνηση είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας του αστικού κράτους, η στάση των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ- ΣΥΡΙΖΑ 2 του Λαφαζάνη είναι υπέρ των αναπτυξιακών με ότι αυτό συνεπάγεται, ας είναι και αυτό κριτήριο ψήφου στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη για ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια