ΑρχικήΑΡΘΡΑΑπό το λιγνίτη στο υδρογόνο: Το σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία που...

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Από το λιγνίτη στο υδρογόνο: Το σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία που θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου

Ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο σχέδιο με επίκεντρο το υδρογόνο έχει ήδη παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν, ως μια από τις βασικές πρωτοβουλίες για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Το σχέδιο αφορά τεχνολογίες ανάπτυξης, παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου σε υποδομές που θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. 

Η παραγωγή θα εξυπηρετήσει κυρίως τη βιομηχανία, αλλά και τις μεταφορές, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η εμπορική δραστηριότητα με αντικείμενο το ίδιο το υδρογόνο, αφού οι προβλέψεις των ειδικών συντείνουν στο ότι η διεθνής ζήτηση για υδρογόνο ως ενεργειακό καύσιμο θα αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.

Η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί επίσημα στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου και στόχος είναι εντός του επόμενου έτους να έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και πιλοτικά προγράμματα.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για την κατάρτιση εργατικού δυναμικού σε αυτές τις τεχνολογίες.

Η παρουσίαση της πρότασης στις Βρυξέλλες αποτελεί την αφετηρία μιας προσπάθειας συγκέντρωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και διερεύνησης της δυνατότητας απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίηση του έργου.

Από τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, πέραν του βασικού πλαισίου του σχεδίου, σε αυτό περιλαμβάνονται και ιδιαίτερες προβλέψεις για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει την αξιοποίηση του υδρογόνου ως ενεργειακού καυσίμου για τις  τηλεθερμάνσεις της περιοχής, αλλά και στην αγροτική παραγωγή – τόσο για τις ενεργειακές ανάγκης της παραγωγής καθεαυτής, όσο και για τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. 

Επίσης, προβλέπεται αξιοποίηση του υδρογόνου και σε διάφορες άλλες χρήσεις.

Γιάννα Παπαδημητρίου από το energypress.gr

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Are you human? Please solve:Captcha


Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img

Η Κατερίνα Χαρβάτη τιμάται με το Παγκόσμιο Βραβείο Επιστήμης Albert Einstein

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Συμβούλιο απονέμει τιμητική διάκριση στην παλαιοανθρωπολόγο, Κατερίνα Χαρβάτη, για την έρευνά...

Εορτασμός των Αγίων Επτά Μακκαβαίων στο εκκλησάκι του Άη Γιώργη στην Μεγαλόπολη την Παρασκευή 31 Ιουλίου

Στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου πίσω από το Αρχαίο θέατρο, είναι η εικόνα των...

«Υπό τη Στέγη του Ταϋγέτου»: Ένα βιβλίο που αναβιώνει τις μνήμες μιας ολόκληρης γενιάς κατασκηνωτών

Το βιβλίο «Υπό τη Στέγη του Ταϋγέτου» αποτελεί μια κατάθεση μνήμης και εμπειριών από...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε χωριά της Μεγαλόπολης την Τρίτη 28 Ιουλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 28 Ιουλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε Δημοτικές...

Αποτελέσματα λαχειοφόρου αγοράς από τον Αναβρυτό

Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!!!Ευχαριστούμε πολύ τους δωροθέτες μας.Τα δώρα θα τα...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img