ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑντίο “ιπτάμενε Ολλανδέ”

Αντίο “ιπτάμενε Ολλανδέ”

Του Γιώργου Κουρτέση..

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών άφησε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές, και όχι μόνο, όλων των εποχών, Γιόχαν Κρόιφ. Στον πιο δύσκολο αγώνα που έδωσε ο Ολλανδός δεν άντεξε και “νικήθηκε”..

Τον περασμένο Οκτώβριο, στις 22 του μηνός, είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από καρκίνο στους πνεύμονες αλλά, παρά τις προσπάθειες των γιατρών και την δική του μάχη και αισιοδοξία, δεν τα κατάφερε.. Πέθανε στην Βαρκελώνη δίπλα σε αγαπημένα του πρόσωπα, με την οικογένεια του να γνωστοποιεί την άσχημη είδηση με την παρακάτω ανακοίνωση..

   «Με θλίψη ανακοινώνουμε πως ο Γιόχαν Κρόιφ (68) έφυγε από τη ζωή έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο, στη Βαρκελώνη στις 24 Μαρτίου. Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε την οικογένειά του σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

kroif4

Το ξεκίνημα του..

Το 1947, και συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου, έρχεται στην ζωή ο “ιπτάμενος Ολλανδός”. Το σπίτι του απέναντι από την θρυλική έδρα του Άγιαξ, το “Ντε Μέερ”. Όλα ξεκίνούν, όταν η μητέρα του πιάνει δουλειά ως καθαρίστρια στις εγκαταστάσεις του συλλόγου και προσπαθεί να πείσει τους ιθύνοντες να δοκιμάσουν τον μικρό Γιόχαν. Οι προσπάθειές της, με “γαιδουρινή” υπομονή και επιμονή, σιγά σιγά πιάνουν τόπο.. Οι άνθρωποι της ομάδας αποφασίζουν να της κάνουν το χατίρι!

Έτσι, το 1959 εγγράφεται στις Ακαδημίες του Άγιαξ το ξανθό αδύνατο αγόρι. Οι προπονητές της ακαδημίας όταν τον αντικρίζουν για πρώτη φορά δεν χαίρονται και ιδιαίτερα, καθώς δεν δείχνουν να πιστεύουν στις ικανότητές του. Στη συνέχεια, όμως, καταλαβαίνουν το λάθος τους. Διαπιστώνουν πως ο Κρόιφ είναι ένα μεγάλο ταλέντο. Η ταχύτητα του είναι μοναδική και ο τρόπος που διαβάζει το παιχνίδι, εξίσου αξιοθαύμαστος. Υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι.. πετάει! “Χαιδεύει” την μπάλα με ένα δικό του στυλ και ξεχωρίζει..

kroif5
Ο Κρόιφ, μπροστά, τέταρτος από αριστερά, ποζάρει μετά την κατάκτηση ενός τροπαίου στις ακαδημίες του Άγιαξ (1959).

   Το Ολλανδικό ποδόσφαιρο, έως τότε, εθεωρείτο παραδοσιακά ερασιτεχνικό. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, έχει αρχίσει η εξέλιξή του σιγά σιγά σε επαγγελματικό, με πρωτεργάτη τον Ρίνους Μίχελς. Ο άνθρωπος αυτός αναλαμβάνει το 1964 τα ηνία του Άγιαξ και ξεκινά να εφαρμόζει το πασίγνωστο πια Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο (Total Football). Έτσι, οδηγεί  τον Άγιαξ επτά χρόνια αργότερα, στην κορυφή της Ευρώπης. Εκείνη τη χρονιά, ο Κρόιφ “ανεβαίνει” στη μεγάλη ομάδα, έπειτα και από εισήγηση του Άγγλου προπονητή Βικ Μπάκινγκχαμ, ο οποίος προτείνει να του προσφέρουν συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ έχει κλείσει μόλις τα 17.

Τα κατορθώματά του..

Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, ο νεαρός Γιόχαν εξελίσσεται, αδιαμφισβήτητα, σε ηγέτη του συλλόγου. Οδηγεί τον Άγιαξ από νίκη σε νίκη και ως ποδοσφαιριστής του “Αίαντα” παίρνει οκτώ πρωταθλήματα Ολλανδίας, πέντε Κύπελλα της χώρας, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ κι ένα Διηπειρωτικό.

Επόμενος σταθμός της λαμπρής καριέρας του είναι η Μπαρτσελόνα, όπου καταφέρνει στην πενταετία που αγωνίζεται με τον ιστορικό σύλλογο της Βαρκελώνης να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο.

Εν συνεχεία, ο Κρόιφ μετακομίζει στις ΗΠΑ πριν επιστρέψει στην Ευρώπη για να ολοκληρώσει την καριέρα του αγωνιζόμενος κατά σειρά στη Λεβάντε, στον αγαπημένο του Άγιαξ και στη Φέγενορντ, με την οποία κερδίζει ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο.

kroif1

Με την Εθνική Ολλανδίας αγωνίζεται για πρώτη φορά το 1966 εναντίον της Ουγγαρίας και σκοράρει, μάλιστα, στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, γράφοντας το τελικό 2-2. Με την Εθνική ομάδα της χώρας του φτάνει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, δίχως να κατακτήσει το τρόπαιο, ενώ καταλαμβάνει με τους “οράνιε” την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1976.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας γίνεται προπονητής και καταφέρνει να καθίσει στους πάγκους των δύο μεγάλων ομάδων που αγάπησε κι από τις οποίες αγαπήθηκε: του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα.

Με τον “Αίαντα” παίρνει δύο Κύπελλα κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ με τους “μπλαουγκράνα” κερδίζει τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Copa del Rey, τρία Σούπερ Καπ της χώρας της Ιβηρικής, ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991 και του Champions League το 1994, αν και φτάνει στον τελικό δεν καταφέρνει να κατακτήσει το τρόπαιο.

Όσον αφορά στις προσωπικές του διακρίσεις, αναδεικνύεται καλύτερος Ολλανδός ποδοσφαιριστής της χρονιάς κατά τα έτη 1968, 1972 και 1984, ενώ είναι τρεις φορές κάτοχος της Χρυσής Μπάλας (1971, 1973, 1974). Το 1994 έρχεται ακόμη μία διάκριση, καθώς βλέπει το όνομά του να φιγουράρει στην καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Η Μπαρτσελόνα “χρωστάει” το.. μέλλον της στον Κρόιφ..

Ο Γιόχαν Κρόιφ είναι αυτός που άλλαξε τη μοίρα της Μπαρτσελόνα έως σήμερα, οργανώνοντας με υποδειγματικό τρόπο την περίφημη “Μασία” δημιουργώντας μια ομάδα-μύθο, με την οποία πρόσφερε θέαμα και σάρωσε όλα τα τρόπαια στην Ισπανία και στην Ευρώπη. Η φιλοσοφία του επηρέασε το σύγχρονο ποδόσφαιρο, κυρίως σχετικά με το πώς χτίζονται οι μεγάλες ομάδες και με το πώς λειτουργούν αγωνιστικά μέσα στο γήπεδο, πάντα με επιθετικούς προσανατολισμούς και συνεχείς αλλαγές θέσεων.

kroif2

Οι.. 12 εντολές του!

Οι 12 πιο σημαντικές φράσεις του για το ποδόσφαιρο..

  • «Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό. Το να παίζεις, όμως, απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που υπάρχει»
  • «Υπάρχει μόνο μία μπάλα, οπότε πρέπει να την έχεις στην κατοχή σου».
  • «Ποιότητα χωρίς αποτέλεσμα είναι μάταιο. Αποτέλεσματα χωρίς ποιότητα είναι βαρετό».
  • «Αν ήθελα να το καταλάβεις, θα το είχα εξηγήσει καλύτερα».
  • «Γιατί δεν μπορείς να νικήσεις έναν πιο ακριβό σύλλογο; Δεν έχω δει ποτέ μια σακούλα με λεφτά να σκοράρει».
  • «Άνθρωποι που δεν είναι στο επίπεδο μου, δεν μπορούν να επηρεάσουν την ακεραιότητά μου».
  • «Κάθε μειονέκτημα, έχει το πλεονέκτημα του».
  • «Αν ξεκινήσω να τρέχω ελαφρώς νωρίτερα από κάποιον άλλο, θα φαίνομαι πιο γρήγορος».
  • «Η τεχνική δεν είναι ικανή να κρατήσει μία μπάλα χίλιες φορές. Ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό με την προπόνηση. Μετά μπορείς να δουλέψεις σε τσίρκο».
  • «Αν δεν μπορείς να νικήσεις, κάνε σίγουρο ότι δεν θα χάσεις».
  • «Πρέπει να σιγουρέψουμε ότι οι χειρότεροι τους παίκτες θα έχουν περισσότερο την μπάλα στην κατοχή τους. Θα την έχουμε πίσω αμέσως».
  • «Κατά μία έννοια, πιθανόν να είμαι αθάνατος».
kroif6
Γιόχαν Κρόιφ και Γιώργος Δεληκάρης ανταλλάσσουν λάβαρα πριν την έναρξη του φιλικού αγώνα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Άγιαξ (16/2/1973).
kroif7
Ο Κρόιφ ήταν πάντοτε φαν του αλκοόλ και του καπνίσματος. Ποτέ δεν το έκρυψε, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία μέσα στα αποδυτήρια του Άγιαξ (1972).

Το ποδόσφαιρο δεν θα είναι ποτέ το ίδιο χωρίς αυτόν..

Αντίο τεράστιε Κρόιφ, αντίο “ιπτάμενε Ολλανδέ”!

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,819ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,350ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια