ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΑνάδειξη του Παλαιού δρόμου πεζών Μεγαλόπολης – Τρίπολης

Ανάδειξη του Παλαιού δρόμου πεζών Μεγαλόπολης – Τρίπολης

ΘΕΜΑ:  «Παλαιός δρόμος πεζών Μεγαλόπολης – Τρίπολης»

Αξιότιμοι κύριοι,

Αν το γνωρίζετε, στη διαδρομή Μεγαλόπολης – Τρίπολης σε μια τοποθεσία, υπάρχουν σωζόμενα τμήματα του παλαιού δρόμου για πεζούς της διαδρομής Μεγαλόπολης – Τρίπολης και το αντίθετο (Τρίπολης – Μεγαλόπολης).

Τα τμήματα του παλαιού δρόμου ευρίσκονται στην τοποθεσία «Καλογερικό» νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά του παλαιού Εθνικού δρόμου και της γέφυρας αυτού (γραμμές) απέναντι του νέου Εθνικού δρόμου.

Είναι δύο μεγάλα τμήματα δρόμου εκατοντάδων μέτρων εκείνης της εποχής σωζόμενα παρά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και κόντρα στα στοιχεία της φύσης, με πέτρινες μάντρες, λιθόστρωτα καλντερίμια, πλάτους από δύο (2) έως πέντε (5) μέτρων.

Μαρτυρούν την ιστορία μας και δείχνουν ότι από εκεί περνούσαν οι πρόγονοί μας πεζοί και με τα ζώα τους, πριν κυκλοφορήσουν τα αυτοκίνητα και κατασκευαστούν οι αυτοκινητόδρομοι.

Επίσης μαρτυρούν ότι από εκεί  έχουν περάσει οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821 ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς και οι υπόλοιποι Αγωνιστές του Έθνους.

Είναι ένα μνημείο της νεώτερης ιστορίας μας, το οποίο έχει αγνοηθεί, ξεχαστεί και κοντεύει να εξαφανιστεί.

Προτείνω όπως: Να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες ώστε ο παλαιός αυτός δρόμος του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα, να αναδειχθεί, να συντηρηθεί, να διασωθεί, να κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο και να προβληθεί όπως αξίζει. Διότι αποτελεί ένα κομμάτι της νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδας, είναι ένα αξιόλογο μνημείο του είδους αυτού (αποτελούσε τότε τμήμα του κεντρικού δρόμου της Πελοποννήσου, όχι απομονωμένο μονοπάτι), το μοναδικό ίσως της περιοχής που από μόνο του κατά τύχη έχει διασωθεί.

Πρέπει αφού αξιοποιηθεί, να διαφημιστεί να προστατευθεί και να διαφυλαχθεί ως μνημείο της ιστορικής κληρονομιάς, για τις επόμενες γενιές σαν μάρτυρας της Ιστορίας του Τόπου μας.

Επισυνάπτω και 5 σελίδες με 18 φωτογραφίες των τμημάτων του παλαιού αυτού δρόμου πεζών Μεγαλόπολης – Τρίπολης, όπου διακρίνονται χαρακτηριστικά τα ανωτέρω στοιχεία.

Για τις δικές σας ενέργειες ως αρμόδιοι φορείς, του Δήμου Τρίπολης, της Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θεσμικά υπεύθυνοι.

Προς
Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη
Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα 
Δήμαρχο Δήμου Τρίπολης κ. Δημήτριο Παυλή

Με τιμή
Ο Αιτών
Κουτρής Αθανάσιος

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,358ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια