ΑρχικήΑΡΘΡΑΈφυγε ο Δημήτριος Ανδριόπουλος

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Έφυγε ο Δημήτριος Ανδριόπουλος

Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος

Μεγάλος μέσα στη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε, πλήρης ημερών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο καθηγητής φιλοσοφίας, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Η Ελλάδα. Η Αρκαδία. Η Μεγαλόπολη. Το χωριό του Βουτσαρά, στέκονται με ευλάβεια στη μνήμη του μεγάλου πνευματικού ανδρός.

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ένας βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος, υπήρξε άξιο τέκνο της Ελλάδας και ακούραστος εργάτης του πνεύματος, που με συνέπεια και υπερηφάνεια υπηρέτησε τα ελληνικά γράμματα στα πέρατα της οικουμένης.

Ο φιλόσοφος και Συγγραφέας Δημήτριος Ζ. Ανδριόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Βουτσαρά Μεγαλοπόλεως, και υπήρξε ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε στην Ελλάδα, την Αγγλία και τις ΗΠΑ, και έγινε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο της πόλεως της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο Αντελφάι (Ν.Υ.), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα τελευταία 12 έτη του ακαδημαϊκού του βίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες από εκατό μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά της Ευρώπης και της Αμερικής.

Με πολλές ανακοινώσεις του έλαβε μέρος σε ελληνικά, διεθνή και παγκόσμια συνέδρια Φιλοσοφίας.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος (1996-1998) και πρόεδρος (2000-2002) της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας. ΄

Εξέδωσε δεκάδες βιβλία και αμέτρητες μελέτες σε μεγάλα διεθνή φιλοσοφικά περιοδικά.

Προσωπικά είχα την τιμή να γνωρίσω τον Δημήτρη Ανδριόπουλο. Υπήρξε αυστηρός κριτής των κειμένων που δημοσίευα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά και έτυχα της μεγάλης τιμής να προλογίσει το βιβλίο μου «Μνημεία του λόγου» (Λαογραφία) από τις εκδόσεις «ΕΠΙΛΟΓΗ».

Τα ελληνικά γράμματα από σήμερα είναι φτωχότερα. Η Αρκαδία, η Μεγαλόπολη, η ιδιαίτερη πατρίδα του Βουτσαρά και όλοι όσοι τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε θρηνούμε την Μεγάλη Απώλεια…

Το έργο του Δημήτρη Ανδριόπουλου ως ιερές παρακαταθήκες ας είναι οδηγός στις επόμενες γενιές της πατρίδας μας…

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,912ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img

«Αρκαδία και Τοσκάνη ενώνονται μέσα από το gravel» -Συνέντευξη με τον Βασίλη Αναστόπουλο, συνδιοργανωτή του Megalopolis Gravel Classic

Βασίλη, φέτος το Megalopolis Gravel Classic επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πώς νιώθεις λίγες...

Παρουσίαση αγωνιστικού πακέτου & Συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα για το Megalopolis Theater Run 2026

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Megalopolis Theater Run 2026» παρουσιάζει το πακέτο συμμετοχής των δρομέων...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της Μεγαλόπολης την Κυριακή 19 Απριλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 19 Απριλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της...

Κατολίσθηση στο Πετροβούνι Μεγαλόπολης: Στον «αέρα» σπίτι και δρόμος (pics)

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Δήμους της Αρκαδίας,...

Προβολή ταινιών από την Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης το Σάββατο 18 Απριλίου

Η Β’ Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης προβάλει ταινίες “Moana 2” και “Maria”το Σάββατο 18 Απριλίου...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img