Όλες οι λεπτομέρειες για το ξεπούλημα των μονάδων της ΔΕΗ – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στην Μεγαλόπολη

Τους επόμενους μήνες τελειώνει η ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη - Σε μεγάλες περιπέτειες μπαίνουν οι εργαζόμενοι

0
2272

Το νομοσχέδιο για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ είναι έτοιμο να μπει στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Το Καφενείο της Μεγαλόπολης σας παρουσιάζει σήμερα 4 βασικά σημεία του νομοσχεδίου . Με κόκκινα γράμματα είναι τα ακριβή κείμενα , τα οποία σχολιάζουμε αλλά περιμένουμε και τα δικά σας σχόλια.

Καθεστώς εδαφών
Παραμένουν  στη μητρική ΔEΗ η ιδιοκτησία εκτάσεων που στο παρελθόν απαλλοτριώθηκαν και παραχωρείται στους υποψήφιους αγοραστές μόνο η χρήση τους, μόνο τα δικαιώματα εξόρυξης. Ταυτόχρονα η ευθύνη αποκατάστασης των εδαφών παραμένει στην ΔΕΗ.
Πολύ βασικό σημείο ότι το καθεστώς ιδιοκτησίας των εδαφών δεν αλλάζει. Υπήρχε πολύ μεγάλος φόβος ότι οι αγοραστές θα έπαιρναν και τα εδάφη και θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε άλλες χρήσεις, επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη περιοχή. (Απορρίμματα – Απόβλητα).

Άρθρο 1
«μέχρι το τέλος του χρόνου οι μονάδες προς μεταβίβαση θα έχουν λάβει κάθε άδεια για τη λειτουργία τους, στη βάση όσων προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο»
Μεγάλο αγκάθι οι διαδικασίες με τις αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων, θυμίζουμε ότι νομικά υπάρχει σοβαρή εμπλοκή και αν δεν υπάρξει ξεκαθάρισμα δεν θα προχωρήσει καμία πώληση.

Άρθρο 3
«για προστασία της ασφάλειας του δικτύου και μέχρι να αναβαθμιστεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, η παραγωγή του εργοστασίου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη που θα διατηρήσει η ΔEΗ δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 500 MW»
Μέχρι να λειτουργήσει η γραμμή 400KV το δίκτυο στην Πελοπόννησο μπορεί να χωρέσει 1100 MW, η 5η μονάδα φυσικού αερίου λειτουργεί άνετα με 810, οπότε για να υπάρξει ενδιαφέρον από αγοραστές η Κυβέρνηση νομοθετεί την αναγκαστική μειωμένη λειτουργία της νέας μονάδας στα 500MW για να μπορούν να δουλεύουν στο μέγιστο φορτίο οι μονάδες 3 & 4 (σύνολο 600MW). Με νόμο δηλαδή υποχρεώνουν την ΔΕΗ να λειτουργεί την νέα της μονάδα με αντιοικονομικό τρόπο!!

Άρθρο 4
«Στις νέες εταιρίες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με απόφαση της ΔEΗ. Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ή θα επωφεληθεί προγράμματος εθελουσίας εξόδου»
Στην νέα θυγατρική που θα γίνει στην Μεγαλόπολη με τις μονάδες 3,4 και τα Ορυχεία θα μεταφερθούν μόνο οι απαραίτητοι εργαζόμενοι για την λειτουργία τους, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση το 1/3 του προσωπικού που υπάρχει σήμερα. Από το υπόλοιπο 2/3 κάποιοι λίγοι θα πάρουν εθελουσία και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα πρέπει να μετακινηθούν αλλού. Φαντάζομαι καταλαβαίνεται όλοι σας τι σημαίνει αυτό.

Αυτά είναι τα σημαντικά σημεία, ας δούμε όμως τώρα μερικές ακόμα λεπτομέρειες.

Το βασικότερο σημείο είναι ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου , ακολουθεί αμέσως μετά η απόφαση της γεν. συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ για την απόσχιση των μονάδων και την δημιουργία της Θυγατρικής της Μεγαλόπολης.

Πολύ σύντομα – μέσα στον Μάιο – θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία και θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια και προβλήματα στους εργαζόμενους.

Η ΔΕΗ πρέπει λοιπόν μέχρι τον Ιούνιο να πείσει συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων ( που δουλεύουν στην λειτουργία) να δεχθούν να πάνε στην νέα θυγατρική , με μόνο δεδομένο την δέσμευση ότι για 6 χρόνια δεν θα γίνουν απολύσεις. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μπαίνουν άμεσα σε μεγάλες περιπέτειες.

Η ΔΕΗ πρέπει να έχει καλύψει σε οργανικές θέσεις τους υπόλοιπους εργαζόμενους αλλιώς με βάση τον νόμο υπάρχουν αυτόματα απολύσεις όταν θα έχουν  καταργηθεί πλέον οι παλιές οργανικές θέσεις. Από την στιγμή που γίνει η νέα θυγατρική, όλα τα παλιά οργανογράμματα προσωπικού παύουν να υπάρχουν.

Όλα αυτά γίνονται σήμερα, θα τελειώσουν πολύ σύντομα, κανένας όμως δεν έχει βγει να πει το παραμικρό στους χιλιάδες εργαζόμενους στην Μεγαλόπολη.

Οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ενέργειας, το μεγάλο κόστος των ρύπων αλλά και η γενικότερη αβεβαιότητα , καθιστούν πολύ δύσκολο το να ολοκληρωθεί όπως έχει σχεδιαστεί η πώληση των μονάδων. Δεν αποκλίεται να δούμε στην πορεία να αλλάζουν τα δεδομένα. Μπορεί δηλαδή να μην υπάρξει ενδιαφέρον αγοραστών, η το τίμημα πώλησης να είναι πολύ μικρό. Η απόσχιση όμως των μονάδων και οι νέες θυγατρικές θα είναι γεγονός , οπότε ανεξάρτητα της πορείας του διαγωνισμού πώλησης εδώ ειδικά στην Μεγαλόπολη όλα όσα ξέραμε για την ΔΕΗ θα αλλάξουν τους επόμενους 2-3 μήνες με πολύ γρήγορο και δραματικό τρόπο.

Το συνδικάτο εμφανίζεται έτοιμο να αντιδράσει δυναμικά αλλά αν ο νόμος ψηφιστεί στην Βουλή και αν η συνέλευση των μετόχων πάρει τις αποφάσεις, τότε όλα τελειώνουν.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή Συνδικάτο και Διοίκηση είναι στα χαρακώματα, δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας και στην ουσία οι προτάσεις της διοίκησης είναι να υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς, αφού κόβεται το τροφείο. Με λίγα λόγια οι εργαζόμενοι είναι στην κυριολεξία όμηροι αυτή την δύσκολη στιγμή.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά οι διοικούντες αυτή την επιχείρηση συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους που στήριξαν και ανέδειξαν την ΔΕΗ και την έκαναν αυτή που είναι σήμερα. Και βέβαια οι πολιτικοί μας θα δώσουν την χαριστική βολή, αφού με βαριά την καρδιά είχαν να επιλέξουν μεταξύ μικρής η μεγάλης ΔΕΗ , μεταξύ μισής  η ολόκληρης ΔΕΗ, που με την ψήφο τους  το 90% από αυτούς δέχθηκαν όλες αυτές τις αποφάσεις , οι οποίες μην ξεχνάει κανείς σας, γίνονται για τον υγιή ανταγωνισμό.!!

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here