ΑρχικήΔΕΗΌλα τα στοιχεία του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τους Αγ....

Όλα τα στοιχεία του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας έως τη Μεγαλόπολη

Μη τεχνική περίληψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας έως τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Ονομασία και Είδος Έργου / Δραστηριότητας

Φορέας του Έργου

Ιδιοκτήτης   του   εξεταζόμενου   έργου   είναι   ο    Διαχειριστής   Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε., που  έχει την έδρα του στη Λεωφ. Μεσογείων 357 – 359, 15231 Χαλάνδρι, με ΑΦΜ : 998808114, ΦΑΒΕ Αθηνών. Τηλ.: 210-6501200, 210-6501573, 210-6501477, 210-6501427

Όνομα και διεύθυνση αρμοδίου

Αρμόδιοι Μηχανικοί από το Φορέα του Έργου είναι ο κος. Γ. Στεργίου, κος Ι. Αγγελοθανάσης, κα. Μ. Καραβασίλη, κα Δ. Ευαγγελακοπούλου. Τηλ.: 210-6501793, 210-6501353, 210-6501399.

Αρμόδιοι για επικοινωνία είναι οι κες Μ. Καραβασίλη, κα Δ. Ευαγγελακοπούλου. Τηλ.: 210-6501793, 210-6501399.

Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκπονήθηκε από τη Σύμπραξη των Εταιρειών PENSPEN Ltd – C&M Engineering Α.Ε. στα πλαίσια της Σύμβασης Αρ. 177/08 “Επιβεβαίωση / βελτιστοποίηση της χάραξης, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης από τους Αγ. Θεοδώρους στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης” που ανατέθηκε από το ΔΕΣΦΑ Α.Ε. στη Σύμπραξη PENSPEN Ltd – C&M Engineering A.Ε.

Η Penspen Limited έχει την έδρα της στη Μεγάλη Βρετανία, 3 Water Lane, Richmond upon Thames, Surrey, TW9 1TJ.

Η C&M Engineering Α.Ε. είναι Μελετητική Εταιρεία, έχει την έδρα της στην Αθήνα Πρατίνου 99, Τηλ.: 210-7220014, Fax: 210-7220298.

Διευθυντής Έργου της Σύμπραξης PENSPEN Ltd – C&M Engineering Α.Ε. είναι ο κος Nami Darghouth (Penspen Ltd.) και αναπληρωτής αυτού ο κος Παναγιώτης Κάππος (C&M Engineering Α.Ε.)

Αρμόδιοι από την πλευρά του Μελετητή για τα θέματα της ΜΠΕ είναι οι κ.κ. Γιάννης Παναγόπουλος & Θανάσης Καραγιάννης.

Ιστορικό – Φιλοσοφία Έργου

Σκοπός της κατασκευής του έργου είναι η συνεχής και απρόσκοπτη τροφοδοσία του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με Φυσικό Αέριο, καθώς επίσης και των ευρύτερων βιοτεχνικών / αστικών περιοχών από τις οποίες διέρχεται (περιοχή Κορίνθου, περιοχή Άργους – Ναυπλίου, περιοχή Τρίπολης, περιοχή Μεγαλόπολης).

Το έργο σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να είναι εφικτή η μελλοντική επέκταση της σωληνογραμμής στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου (περιοχή Πάτρας, περιοχή Καλαμάτας, περιοχή Σπάρτης), με προοπτική να ολοκληρωθεί γεωγραφικά το χερσαίο Σύστημα Υψηλής Πίεσης και στην Περιφέρεια Πελοπονήσου.

Δεδομένου ότι από την καύση του φυσικού αερίου αντικαθίσταται η ενέργεια που θα παραγόταν με την λειτουργία λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, και σε συνδυασμό με τη μείωση των διαφυγόντων ρύπων (ΝΟx, CO, SO2 και σωματιδίων) και του CO2, το συγκεκριμένο έργο συνδυάζει ενεργειακά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. Παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις ουσιαστικού οφέλους, τόσο για τη ΔΕΗ που θα αποκτήσει Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας με μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης από τις αντίστοιχες πετρελαϊκές σε συνδυασμό με τη μείωση των αερίων ρύπων, όσο και για την περιοχή κύρια της Μεγαλόπολης, όπου θα καλυφθούν σημαντικές ανάγκες της πρωτογενούς ενεργειακής ζήτησης από ένα φθηνό και περιβαλλοντικά φιλικό καύσιμο. Επίσης, διευκρινίζεται ότι μειώνεται και το εξωτερικό ενεργειακό κόστος (Externalities) της χώρας, επειδή το σχετικό κόστος του Φυσικού Αερίου είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του αργού πετρελαίου.

Τέλος, επισημαίνεται και ο κοινωνικός ρόλος του έργου, δεδομένου ότι με την ανάπτυξη των νέων ενεργειακών τεχνολογιών, στις γύρω από την όδευση του αγωγού περιοχές θα προκύψουν και νέες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα δε στις περιοχές της κεντρικής Πελοποννήσου οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας.

Κατάταξη Έργου – Μεθοδολογία Εκπόνησης της Μελέτης

Κατάταξη Έργου

Σύμφωνα με την απόφαση αριθ Η.Π. 15393/2332 5-8-02 το έργο κατατάσσεται στην 1η υποκατηγορία της πρώτης κατηγορίας όπως φαίνεται παρακάτω :

Ομάδα 10η: Ειδικά Έργα
Κατηγορία: 1η – Υποκατηγορία: 1η
α/α 2 Αγωγοί Φυσικού Αερίου και Συνοδευτικές Αυτών Εγκαταστάσεις (Σταθμοί Μέτρησης και Ρύθμισης Πίεσης κλπ.) > 25 bar.

Απαιτείται ΜΠΕ τύπου I που κατατίθεται στην ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ.

Ηδη, μετά απο την κατάθεση Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ολοκληρώθηκε η φάση της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης

Η ανωτέρω απόφαση παρατίθεται στο Παράρτημα Α.

Μεθοδολογία Εκπόνησης της Μελέτης

Η παρούσα ΜΠΕ συντάσσεται σύμφωνα με την
ΚΥΑ ΗΠ 11014/703/Φ104 ΦΕΚ 332/Β’ 20-3-2003 «Διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλον

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια