Ωμή παρέμβαση Κασαπίδη στο δήμο Γρεβενών – Ζητά από τον Δήμο να συνεργαστεί με την ιδιωτική εταιρία παροχής αερίου EDIL και όχι με την κρατική ΔΕΔΑ

0
154

Πλήρης διάσταση απόψεων ανάμεσα στον νέο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και στην δημοτική αρχή Γρεβενών και τον δήμαρχο Γιώργο Δασταμάνη για το θέμα της έλευσης και της κατασκευής του έργου του δικτύου του ΦΑ στον δήμο Γρεβενών.

Ο Γιώργος Κασαπίδης στην προγραμματισμένη συνάντηση που έγινε χθες στο Δημαρχείο Γρεβενών για θέματα ΕΣΠΑ και άλλες εκκρεμότητες, ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους ότι, διαφωνεί πλήρως με το σχεδιασμό και το έργο που έχει γίνει μέχρι στιγμής με την ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύου φυσικού στον δήμο και ότι βούληση του ιδίου είναι “η ιδιωτική εταιρία Edil που εμπλέκεται στην παροχή αερίου της Δεσκάτης, να κατασκευάσει το δίκτυο και να είναι ο πάροχος αερίου  στο δήμο Γρεβενών”. Τους ανακοίνωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη εταιρία προ διημέρου κατέθεσε αίτημα στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  ΡΑΕ για να λάβει άδεια για το δίκτυο και την παροχή της πόλης των Γρεβενών. Ακάθεκτος ο Κασαπίδης αφού τους είπε με ποια ιδιωτική εταιρία πρέπει να συνεργαστούν, τους ανακοίνωσε ότι «θα εξεταστεί το ίδιο σενάριο και για άλλες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας που εμπλέκονται στην κατασκευή δικτύων ΦΑ». Να επισημάνουμε  ότι ο Δήμος Καστοριάς και ο δήμος Άργος Ορεστικού είναι δύο δήμοι για τους οποίους έχουν προγραμματιστεί ενέργειες και έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ 2019-2022  για δίκτυα ΦΑ.

Στους έκπληκτους και απροετοίμαστους παρευρισκόμενους, (δήμαρχος αντιδήμαρχοι εντεταλμένοι σύμβουλοι υπηρεσιακοί παράγοντες), ο νέος Περιφερειάρχης  ξεκαθάρισε ότι «ως πολιτική  επιλογή του ιδίου αλλά και της κυβέρνησης προκρίνεται η εμπλοκή των ιδιωτών στην διαχείριση και κατασκευή των δικτύων αερίου από την αναποτελεσματική ΔΕΔΑ».

Ο πρώτος που πήρε τον λόγο ήταν ο δήμαρχος Γιώργος Δασταμάνης ο οποίος δήλωσε την δυσάρεστη έκπληξη του για τα όσα ανέφερε ο Κασαπίδης καθώς και την ριζική του διαφωνία στους όποιους σχεδιασμούς της περιφέρειας χωρίς μάλιστα να έχει ερωτηθεί ο δήμος.  Αναφέρθηκε μάλιστα σε έντονο ύφος ότι «ουδείς μπορείς να επιβάλλει στο δήμο την συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις  που άλλοι έχουν επιλέξει χωρίς μάλιστα να  έχουν ρωτήσει τον δήμο εάν συμφωνεί.

Στην προσπάθεια του ο κ Κασαπίδης να γίνουν πιο ελκυστικές οι προτάσεις του προς τους θορυβημένους αυτοδιοικητικούς ,  υποσχέθηκε ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ που θα αποδεσμευτούν από την ΔΕΔΑ θα μπορούν «να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις του δήμων η της εθνικής κυβέρνησης».

Στο δήμο Γρεβενών υπάρχει έντονη αναστάτωση για το θέμα, θεωρούν ότι η εξέλιξη του έργου βρίσκεται λίγο πριν η ΔΕΔΑ προχώρηση στην δημοπράτηση κατασκευής των πρώτων εγκαταστάσεων  που θα αποθηκεύεται το υγροποιημένο (LNG) Φυσικό Αέριο που θα φτάνει με φορτηγά στην πόλη και αδυνατούν να εξηγήσουν τις βαθύτερες προθέσεις αυτής της αιφνιδιαστικής ενέργειας του Κασαπιδη που δείχνει να ακυρωνει την συνέχεια του κράτους και της πολιτικής διοίκησης στην οποία εργάστηκαν σκληρά αυτοδιοικητικοί του πρώτου και δεύτερου βαθμού για να την φέρουν εις πέρας.

Οι δήμαρχοι  Καστοριάς και Άργους Ορεστικου   δεν έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις της νέας περιφερειακής αρχής που στην ουσία θέλει να ακυρώσει τα σχέδια τους.

Από μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι η κυβέρνηση με τους νέους δικούς της περιφερειάρχες που διαθέτει, προχωρά όπου μπορεί και την βολεύουν οι συγκυρίες και οι συσχετισμοί στην ακύρωση όλων των προηγούμενων επιλογών που είχαν γίνει με την συμφωνία της ΔΕΔΑ.  Φαίνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης και του Κασαπίδη που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιλογές της, είναι τα δίκτυα του ΦΑ στους δήμους της δυτικής Μακεδονίας που θα ανήκαν στην ΔΕΔΑ και η διαχείριση τους στους δήμους, να περάσουν εξ ολοκλήρου στην ιδιωτική εταιρία EDIL με ότι μπορεί να εικάσει κανείς για αυτή την εσπευσμένη επιλογή. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει έδρα πόλη της βόρειας Ελλάδας και έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια από την ΡΑΕ για το δίκτυο ΦΑ στο Δήμο Δεσκάτης.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here