ΨΗΦΙΣΜΑ για την ημέρα της Γυναίκας της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεγαλόπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο

0
78

Τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας των γυναικών, η οποία καθιερώθηκε πριν από 110 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών. Αποτελεί και σήμερα  φάρο για τις εργαζόμενες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα στην εργασία, στη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση.  Το περιεχόμενο της 8ης Μάρτη είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών, που τσακίζονται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών δε συμβιβάζονται με την κάλπικη “ισότητα” και τις “ίσες ευκαιρίες” στην εργασιακή ζούγκλα, που χτίζουν και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο καλά στρωμένο έδαφος των προηγούμενων. Πρόκειται για τις αντιδραστικές κατευθύνσεις made in EU, που αξιοποιούνται για να πιέσουν προς τα κάτω τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής με στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας βιώνουν οι εργαζόμενες στους Δήμους και στις Περιφέρειες, που δουλεύουν χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας ιδιαίτερα του γυναικείου οργανισμού (πχ στα απορριμματοφόρα), οι χιλιάδες συμβασιούχοι γυναίκες, που δουλεύουν με πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς άδειες για την προστασία της εργαζόμενης εγκύου και μητέρας. Σε αυτή τη βαρβαρότητα έρχεται να προστεθεί ο νέος αντιασφαλιστικός οδοστρωτήρας με το νόμο “Κατρούγκαλου- Βρούτση” και το νέο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που κινείται στην ίδια ρότα των ιδιωτικοποιήσεων και των εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων της Τοπικής Διοίκησης. 

Τον 21ο αιώνα, δεν είναι μονόδρομος η αντιλαϊκή πολιτική που πετσοκόβει δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, Πρόνοια, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, για τις κοινωνικές υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης κ.α. και δίνει πάνω από 4 δις ευρώ για ΝΑΤΟικές δαπάνες και αποστολές.

Σήμερα την εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα στην εργασία, σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Ο μεγάλος βαθμός αντικατάστασης της βαριάς σωματικής εργασίας από τις μηχανές, η μεγάλη παραγωγικότητα της εργασίας δίνει τη δυνατότητα να έχουν όλες και όλοι μόνιμη και σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο εργασίας, με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και αυξήσεις στους μισθούς. Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού  με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κοινωνικές υπηρεσίες για τη στήριξη της οικογένειας.  Έτσι ώστε όλες οι γυναίκες να έχουν ελεύθερο χρόνο για να συμμετέχουν και στην κοινωνική δράση.

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, πολέμους, προσφυγιά.

Διεκδικούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Απομάκρυνση της εγκύου από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες
  • Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
  • Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχωίδες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες,  εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).
  • Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσής πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
  • Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here