Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΡΘΡΑΨήφισμα ενάντια στις ανεμογεννήτριες σε Μαίναλο και Λύκαιο Όρος

Ψήφισμα ενάντια στις ανεμογεννήτριες σε Μαίναλο και Λύκαιο Όρος

Ζούμε πλέον τις συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης». Πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στήριξαν οι δυνάμεις τους σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Αυτές οι συνέπειες οξύνονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ανταγωνισμοί επιχειρηματικών ομίλων και κρατών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας έχουν σαν αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα του ουκρανικού και του ρώσικου λαού.

Η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, η μετατροπή της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Μεγαλόπολης σε κόμβο μεταφοράς και παραγωγής τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, εγκυμονεί κινδύνους για το λαό, μετατρέποντας τη χώρα σε στόχο αντιποίνων.

Δεκάδες δις ευρώ διατίθενται ήδη και θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια μέσα από τα ταμεία Ανάκαμψης – Δίκαιης Μετάβασης – ΕΣΠΑ -ΠΔΕ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν.

Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί με την μακροχρόνια και εγγυημένη κερδοφορία, από την πώλησή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το λίπασμα για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανεμογεννήτριες -φωτοβολταϊκά και σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας στους ορεινούς όγκους.

Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι ζούμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Ενεργειακή φτώχεια για το λαό με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Υποσυντήρηση των δικτύων που συχνά πυκνά οδηγεί σε πυρκαγιές ή σε διακοπές ρεύματος. Καταστροφή του περιβάλλοντος όπου εγκαθίστανται αιολικά πάρκα. Κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη, με απώλεια χιλιάδων θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με αύξηση της ανεργίας και λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις στη περιοχή.

Με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο, θα δεσμευτούν και θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο μικροκλίµα της περιοχής στη χλωρίδα και στη πανίδα.

Ο τεράστιος όγκος εκσκαφών – εκβραχισμών, τα εκατοντάδες χιλιάδες m3 μπετόν και σίδηρο και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών, θα μείνουν για πάντα στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.

Η εκπομπή υποήχων θα επηρεάσει όχι μόνο την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, αλλά και την υγεία των ανθρώπων.

Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στη περιοχή, δεν υπολογίζει δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, αρχαιολογικούς πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Θα πλήξει ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό.

Εμείς θεωρούμε ότι, ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των πλούσιων ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα μας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερά, αέρας, ήλιος κλπ) πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

για να πλουτίζουν κάποιοι.

Για αυτό λέμε:

SΤOΡ στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια    στο Μαίναλο, το Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.

Παλεύουμε για:

  • Καμία άδεια για ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης. Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του «Πράσινου τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά-μικρούς επαγγελματίες-αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη. Να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αντίθετα να προσληφθεί προσωπικό στον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ για τη συντήρηση και λειτουργία τους.

Καλούμε:

Τους προέδρους των χωριών, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, τα συντοπίτικα σωματεία, τους πολιτιστικούς αθλητικούς και άλλους φορείς να συντονίσουμε τον αγώνα μας να συνυπογράψουν αυτό κείμενο.

Να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ σε αυτά τα κυβερνητικά

και επιχειρηματικά σχέδια.

Η Επιτροπή Αγώνα

Για τη σωτηρία του Μαίναλου και Λύκαιου Όρους

από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων και ΑΠΕ.

Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας – Πρόεδροι: Δόριζας, Μαγουλιάνων, Στεμνίτσας – Ελληνικού Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Τρίπολης – Πρόεδρος Μελισσοκόμων Αρκαδίας – Συνδικάτα: Οικοδόμων Αρκαδίας και Ενέργειας Πελοποννήσου – οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Δημητρακοπούλου Τζένη, Πουλοκέφαλος Γιώργος, Γόντικας Νίκος – οι Ζαχαριάς Κώστας και Μάντης Θανάσης.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,835ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,361ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια