ΧΥΤΕΑ και Μεγαλόπολη – Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

0
259

Έχουν περάσει  5 μήνες από την ημέρα που δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ.  η κοινή υπουργική απόφαση της Έγκρισης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων. Το σχέδιο αυτό αφού πέρασε από μελέτες και διαβουλεύσεις  πολλών χρόνων  , ολοκληρώθηκε τελικά στα τέλη του 2016. Είναι αυτή η τελευταία σταγόνα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Μεγαλόπολη , αφού στο τελικό κείμενο παρέμειναν οι αναφορές στην περιοχή της Μεγαλόπολης σαν έναν από τους χώρους που θα γίνει κατασκευή ΧΥΤΕΑ.

5 μήνες μετά την δημοσίευση και πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή της Μεγαλόπολης σαν χώρος υποδοχής αποβλήτων, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

Τι κινήσεις και τι ενέργειες έχουν γίνει;

Από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν υπάρχει τίποτα, έχουμε μείνει σε μια απόφαση από την έκτακτη συζήτηση του θέματος τον Σεπτέμβριο του 2016, που κατά πλειοψηφία εκφράστηκε η αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην κατασκευή ΧΥΤΕΑ στην Μεγαλόπολη.

Από πλευράς Δήμου Μεγαλόπολης έχουμε μείνει στην κατάθεση προσφυγής στο Σ.Τ.Ε. που έγινε στις Αρχές Μαρτίου , κατόπιν της ομόφωνης απόφασης που είχε πάρει το Δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου εναντίον της κατασκευής ΧΥΤΕΑ.

Από πλευράς συλλόγων και φορέων της περιοχής έχουμε μείνει στην κυκλοφορία δελτίων τύπου από την πλειοψηφία των συλλόγων ενάντια στον ΧΥΤΕΑ.

Η Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης έκανε μια συγκέντρωση στην Μεγαλόπολη στην οποία είχαμε όμως πολύ μικρή συμμετοχή.

Η Επιτροπή Κατοίκων Μεγαλόπολης έκανε και αυτή με την σειρά της μια συγκέντρωση την οποία παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες, κυκλοφόρησε έντυπο υλικό, τα μέλη της έκαναν έρευνα και παρουσίασαν στοιχεία για τα απόβλητα και γιατί δεν πρέπει να γίνει ΧΥΤΕΑ στην Μεγαλόπολη. Υπήρξαν επίσης  προσπάθειες ενημέρωσης των κατοίκων, τόσο από ειδικό χώρο στην πλατεία της πόλης , όσο και από το διαδίκτυο.

Από τις παραπάνω ενέργειες αυτή την στιγμή δεν έχουμε ακόμα κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει. Έχουμε μόνο κάποιες ανεπίσημες αναφορές οι οποίες όμως δεν μπορούμε να τις θεωρήσουμε σαν κάποια κίνηση που αποβαίνει θετικά η αρνητικά. Οι δηλώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων ότι δεν θα επιλεγεί η Μεγαλόπολη για κατασκευή ΧΥΤΕΑ που έχουν σκοπό να καθησυχάσουν  τον κόσμο , δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν μια καλή εξέλιξη αν δεν δούμε να αλλάζουν οι αναφορές στα επίσημα έγγραφα.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα με τα απόβλητα δεν χωράει ούτε παρερμηνείες , ούτε διαφορετικές προσεγγίσεις, ούτε πολίτες που θεωρούν ότι αυτοί είναι πιο ευαίσθητοι από κάποιους άλλους. Και όμως όλα αυτά τα φαινόμενα παρατηρήθηκαν έντονα στην περίπτωση μας. Αρκετές φορές είδαμε να υπάρχει καχυποψία, υπερβολή , ακόμα και να αφήνονται υπόνοιες ότι κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Μετά λοιπόν από όλα αυτά βρισκόμαστε πάλι ακριβώς εκεί που είμαστε στην αρχή. Η μόνη διαφορά είναι ότι  τώρα δόθηκε μεγαλύτερη δημοσιότητα και το θέμα ΧΥΤΕΑ έγινε αντιληπτό από περισσότερους πολίτες. Όμως για ακόμη μια φορά οι αντιδράσεις σιγά-σιγά σβήνουν, η δημοσιότητα και πάλι φεύγει και όλοι έχουν γυρίσει στη  ρουτίνα τους. Η καθημερινότητα και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχουμε όλοι μας,  αφήνουν πίσω το θέμα του ΧΥΤΕΑ. Για ακόμη μια φορά είμαστε μάρτυρες της νοοτροπίας αυτής της πόλης. Οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης δείχνουν να έχουν ξεχάσει το μεγάλο οικολογικό και περιβαλλοντικό  πρόβλημα της κατασκευής ΧΥΤΕΑ και δεν βλέπουμε να ασχολούνται πλέον. Μάλλον αποφάσισαν ότι τα λιγοστά άτομα κάποιων συλλόγων θα το πάρουν πάνω τους και δεν χρειάζεται η συμμετοχή των υπολοίπων.

 

 

 

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here