xabilomati9-2-23
spot_img
ΑρχικήΑΡΘΡΑΧρειάζεται σωστή ενημέρωση και υποστήριξη για ότι αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Χρειάζεται σωστή ενημέρωση και υποστήριξη για ότι αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Ο Δήμος Μεγαλόπολης θα καλέσει την Πέμπτη 28 Ιουνίου τους φορείς και τους πολίτες για αναλυτική ενημέρωση

Την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να γίνει σύγκληση της επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Μεγαλόπολης  με θέμα: Εισήγηση-Διατύπωση γνώμης σχετικά με την σύσταση του ειδικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Απευθύναμε ερώτημα στον Δήμαρχο Μεγαλόπολης για να μας δώσει κάποιες λεπτομέρειες και μας ανέφερε ότι η σύγκληση της επιτροπής διαβούλευσης έχει να κάνει με την εξέταση προτάσεων που πρέπει να κάνει ο δήμος για το ταμείο δίκαιης μετάβασης.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης μας ενημέρωσε όμως ότι επειδή δεν έγινε η συγκέντρωση προχθές Τετάρτη λόγω της κατάληψης των εργαζομένων, την Πέμπτη μεθαύριο  θα γίνει εκτός από την επιτροπή διαβούλευσης και κάλεσμα για συγκέντρωση όλων των φορέων και όλων των πολιτών εκ νέου στο Δημαρχείο, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το θέμα που αφορά την δυνατότητα υποβολής προτάσεων από ιδιώτες για χρηματοδότηση σχεδίων από το ταμείο δίκαιης μετάβασης.

Την Δευτέρα θα συνομιλήσουμε εκ νέου με τον Δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο και θα έχουμε πιο λεπτομερέστερη ενημέρωση για το θέμα.

Άρα λοιπόν οδηγούμαστε σε μια ευρεία συγκέντρωση την Πέμπτη 28 Ιουνίου και θα πρέπει να οργανωθεί πολύ καλά. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία  αφού οι ημέρες που απομένουν μέχρι τις 10 Ιουλίου που κλείνει η διαβούλευση του Υπουργείου είναι λίγες.

Ο κ. Παπαδόπουλος μας τόνισε ότι θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των πολιτών και των φορέων. Εδώ όμως προκύπτει και το μεγαλύτερο ερώτημα και πρόβλημα μαζί , αφού ελάχιστοι έχουν καταλάβει ότι οι χρηματοδοτήσεις του ταμείου δίκαιης μετάβασης αφορούν και ιδιώτες. Όμως ποιος φορέας, ποια υπηρεσία θα βοηθήσει, θα υποστηρίξει έναν ιδιώτη που ενδιαφέρεται; Ποιος θα ενημερώσει και θα συμβουλέψει έναν ιδιώτη από την Μεγαλόπολη για το τι προβλέπεται;

Επίσης ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η χρηματοδότηση για το 2018 απαιτεί ώριμες προτάσεις, απαιτεί γρήγορες κινήσεις να υπάρχουν έτοιμα σχέδια και μελέτες.

Υπάρχουν στην Μεγαλόπολη έτοιμες μελέτες; Θα πρέπει η δημοτική αρχή η οποιοσδήποτε άλλος να παρουσιάσει έτοιμες προτάσεις προς υλοποίηση.

Εν αναμονή περισσότερων λεπτομερειών την Δευτέρα, τονίζουμε ότι πρέπει τα βήματα που θα γίνουν να είναι προσεκτικά αφού δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών. Αλλιώς η φετινή δράση του ταμείου δίκαιης μετάβασης θα περιλαμβάνει μόνο την Δυτική Μακεδονία.

Για  να αφήσετε την πρόταση σας η να κάνετε ερώτημα στην Διαβούλευση του Υπουργείου ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης – ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. κ. Αλεβίζο,
  η διαβούλευση αφορά τους άξονες που θα χρηματοδοτηθούν και όχι συγκεκριμένες προτάσεις όπως ακριβώς αναφέρετε. Για αυτό και θεωρώ πως είναι αναγκαία η ύπαρξη εκπροσώπου του Υπουργείου που θα έχει τις γνώσεις ώστε να μας απαντήσει για τα θέματα που υπάρχουν.
  Αυτά που έχουν ιδιαίτερη σημασία επιγραμματικά κατεμέ είναι τα εξής:
  α) σελ 3 Για το 2019 και το 2020 θα εξεταστεί διεύρυνση των επιλέξιμων περιοχών : Θα πρέπει να απαιτήσουμε να μείνει ΜΟΝΟ στο Δήμο Μεγαλόπολης
  β)Να μην χρηματοδοτηθούν δράσεις που αφορούν σκουπίδια. Προσωπικά δεν είμαι υπερ στη δημιουργία ενός εργοστασίου σκουπιδιών στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, διότι στην Ελλάδα και πόσο δε στην Ελλάδα των μνημονίων δεν τηρούνται οι προδιαγραφές. (Δεν συγκρίνω το εργοστάσιο π.χ. της Σουηδίας με αυτό που θέλουν να φτιάξουν στην Ελλάδα διότι πολύ απλά τότε θα πρέπει να συγκριθώ μαζί τους και στο σύστημα υγείας ή εκπαίδευσης το οποίο έχουν….)
  Δυστυχώς διαφαίνεται ότι αυτό προσπαθούν να περάσουν και μάλιστα υπογείως.
  Σελ 4 Ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειασ: Έμφαση δίνεται στη χρηματοδότηση έργων των ενεργειακών
  κοινοτιτων (
  Σελ 3 Μείωση/μιδενισμός αποβλιτων (στερεών, οργανικών, κ.λπ.)κτλ
  σελ 5 δράσεις κυκλικις οικονομίας με επεξεργασία λυματολάσπης κτλ
  γ) Καθώς και ότι όλο το σχέδιο έχει σταθεί πάνω σε μελέτες που αφορούν την Μακεδονία και οι οποίες δεν έχουν σχέση με τη Μεγαλόπολη.
  Ευχαριστώ
  Μαρία Χριστοδημητροπούου
  Υγ Δυστυχώς αν υπήρχε ένα σοβαρό, αξιόπιστο αναπτυξιακό πλάνο για την περιοχή της Μεγαλόπολης δεν θα τρέχαμε τώρα…

  • Τα θέματα της διαβούλευσης είναι ο τρόπος λειτουργίας και οι δράσεις μαζί, αυτό είναι απόλυτο και προέρχεται από το Υπουργείο.
   Δεν ξέρω ακόμα ποιος θα κάνει την ενημέρωση ελπίζω και πιστεύω να είναι κάποιος πολύ σχετικός και αρμόδιος. Υπουργός-υφυπουργός μην περιμένουμε να εμφανιστεί πάλι.
   Το ταμείο δεν χρηματοδοτεί κατασκευή επεξεργασίας σκουπιδιών , ας πούμε σαν αυτό που πάει να κάνει η τερνα στην Παλιόχουνη. Άλλωστε δεν θα μπορούσε, τα χρήματα δεν φτάνουν με τίποτα.
   Δίνει όμως για ανακύκλωση, κυκλική οικονομία και άλλες τέτοιες δράσεις.Δίνει για προτάσεις που θα πρέπει να είναι φιλικε΄ς προς το περιβάλλον και να παράγουν θέσεις εργασίας.
   Μην τρέχουμε να προκαταβάλουμε αν το ταμείο έχει στηθεί κάπως, ελπίζω να βρεθούν πολίτες να κάνουν αιτήσεις και τότε θα δούμε στην πραγματικότητα και εκ του αποτελέσματος τι πραγματικά προσφέρει.
   Μεθάυριο λοιπόν θα πρέπει η Μεγαλόπολη να στείλει τις προτάσεις που πρέπει για να υπάρχει το μεγαλύτερο δυνατόν όφελος για την περιοχή για τα 3 έτη που θα υπάρχει το ταμείο αυτό.

 2. κ. Αλεβίζο,
  την Τετάρτη 20 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικολάκου, παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου κ. Φουσέκη, εσάς, εμού αλλά και πλήθος κόσμου δεσμεύτηκαν να γίνει Ανοιχτή Διαβούλευση στην οποία θα φροντίσουν για την παρουσία του Υπουργού (είναι υποχρεωμένος να ξανάρθει, λέει η κ. Νικολάκου στο βίντεο που ανεβάσατε) ή έστω για έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου, ο οποίος θα έχει γνώση του θέματος ώστε να απαντήσει στα ερωτηματά μας. Αντι για αυτού θα γίνει μόνο μια διευρυμένη Επιτροπή Διαβούλευσης.
  Αυτό λοιπόν που πρέπει να απαιτήσουμε ΟΛΟΙ, είναι την Πέμπτη να κάνουν πράξη τις προφορικές τους δεσμεύσεις και να υπάρχει εκπρόσωπος του Υπουργείου. Παραθέτω email που έστειλα στην κ. Νικολάκου την Παρασκευή και που κατεμέ πρέπει να κάνουμε/ απαιτήσουμε όλοι οι πολίτες και οι Φορείς.
  ———————
  Αξιότιμη Αντιπεριφερειάρχη, κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου,
  Στις 20 Ιουνίου, στην πλατεία της Μεγαλόπολης, παρουσία του Δημάρχου Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλου Διονύση, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Φουσέκη Ιωάννη, εμού, αλλά και πλήθος κόσμου, δεσμευτήκατε ότι τις προσεχές μέρες θα γίνει μια συνάντηση των φορέων, των πολιτών κτλ για τα θέματα που άπτονται του Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, παρουσία του Υπουργού ή εκπροσώπου του Υπουργείου, ώστε να μπορούμε να θέσουμε τις ερωτήσεις/ ανησυχίες μας και να λάβουμε αρμοδίως απαντήσεις.
  Παρόλα αυτά σήμερα ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης ανάρτησε πρόσκληση για Επιτροπή Διαβούλευσης.
  Επειδή η Ανοιχτή διαβούλευση παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου, την οποία δικαίως υποστηρίξατε, θεωρούμε ότι τιμάει καλύτερα το δοκιμαζόμενο λαό της Μεγαλόπολης, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται μετέωρος, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε του θέματος, κάνοντας πράξη τις προφορικές σας δεσμεύσεις και μας ενημερώσετε για τις εξελίξεις.

  Με εκτίμηση,
  Μαρία Χριστοδημητροπούλου
  Υγ. Μια κλειστή διαβούλευση δεν διαφέρει και πολύ από τελεσίδικες αποφάσεις.
  ——————————————————
  Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να σχολιάσω τα γραφόμενά σας και συγκεκριμένα το σημείο που αναφέρετε ότι αυτή η ευρεία συγκέντρωση θα πρέπει να οργανωθεί σωστά.
  Αν πραγματικά ήθελαν να οργανωθεί σωστά, δεν θα έβαζαν μια τόσο σοβαρή συζήτηση ημέρα Πέμπτη και ώρα 7 που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και μάλιστα να ορίσουν μια μέρα μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης Δημοτικό Συμβούλιο στις 3 της ίδιας μέρας με 17 θέματα!
  Θα έπρεπε να γίνει ημέρα Τετάρτη και μάλιστα στις 3 ώστε να υπάρχει άπλετος χρόνος για να μπορέσουν να τοποθετηθούν και πολίτες που δεν ανήκουν στην Επιτροπή.
  Υπενθυμίζω ότι η Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου σύμφωνα με τα αναρτημένα σας βίντεο είχε διάρκεια 3,5 ώρες!!
  Ευχαριστώ
  Μαρία Χριστοδημητροπούλου

  • Μαρία το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να γίνει σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση. Σημασία έχει να έρθει κάποιος που να μπορεί να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις , σημασία έχει να δοθεί άπλετος χρόνος στους πολίτες να λύσουν τις απορίες τους και όποιος έχει να καταθέσει τις προτάσεις του.
   Προσοχή όμως, σήμερα το κατάλαβα απόλυτα και εγώ, η διαβούλευση που λήγει στις 10 Ιουλίου είναι για προτάσεις πως θα λειτουργήσει το ταμείο, η διαχείρισης και ποιες δράσεις πρέπει να αφορά. Η 10η Ιουλίου δεν είναι προθεσμία για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης, άρα όσοι έχουν κάποιο σχέδιο και θέλουςν να λάβουν χρηματοδότηση , έχουν χρόνο αρκετό μπροστά τους.
   Σε λίγο ανεβάζω νέο άρθρο με λεπτομέρειες και ένα μικρό βίντεο με κάποιες απαντήσεις του δημάρχου που τράβηξα.

   Αλεβίζος Παναγιώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,580ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,301ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ