Χρήστος Στάικος: Η Μεγαλόπολη πρέπει να στραφεί σε επενδύσεις ΑΠΕ, αρωματικών φυτών και κάνναβης

0
1525

Ο Χρήστος Στάικος, πρόεδρος του Enterprise Greece, του αρμόδιου εθνικού φορέα εξωστρέφειας, απηύθυνε ομιλία την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Τρίπολη, κατά τη συνεδρία για την αναπτυξιακή πολιτική, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε τα αποτελέσματα των ενεργειών του επενδυτικού φορέα σε σχέση με τις εξαγωγές και διατράνωσε την άποψη ότι κάθε περιοχή της χώρας, όπως και η Πελοπόννησος, πρέπει να επενδύσει στα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά της, αλλά και να στραφεί στη μεταποίηση.

Ο κ. Στάικος επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι ο βασικός πυλώνας της ενιαίας στρατηγικής της κυβέρνησης.

«Η μεταμνημονιακή ημέρα είναι ήδη εδώ, και γι’ αυτό η εξωστρέφεια διαμορφώνεται με όρους ενιαίας στρατηγικής, καθώς ο αναπτυξιακός νόμος δίνει πόρους και στρέφεται σε επενδύσεις που σχετίζονται με την αύξηση των εξαγωγών και των ανθρώπινων πόρων. Η διαρκής αναβάθμιση που είναι μέλημά μας, ώστε να διαμορφώσουμε έναν σύγχρονο φορέα-εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί σημαντικό πυλώνα της εξωστρέφειας της χώρας μας», υπογράμμισε.

Έχουμε αύξηση εξαγωγών που άγγιξε τα 30 δισ. ευρώ, πράγμα που δείχνει τη στροφή που έχουμε πάρει. Ακόμα, σε σχέση με το 2016 υπάρχει αύξηση 30% στις ξένες άμεσες επενδύσεις.

«Σκοπός είναι η ενιαία στρατηγική για τη χώρα να αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τής κάθε περιοχής και υπό αυτό το πρίσμα τα πανεπιστήμια, οι κοινότητες, τα οικοσυστήματα, οι φορείς πρέπει να το συνδιαμορφώσουν, ώστε να προσελκύσει κάθε περιοχή επενδύσεις».

«Κατά 20% έχουν αυξηθεί οι διεθνείς δράσεις και προωθούνται δέκα κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, από την τεχνολογία ως το κόσμημα και από τα δομικά υλικά ως τα σκάφη αναψυχής», ανακοίνωσε ο κ. Στάικος. Αναφερόμενος στην Πελοπόννησο και στη δράση του Enterprise Greece εδώ, τόνισε: «Ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο συνεργαστήκαμε με τις ενώσεις και τα Επιμελητήρια, αλλά και με την Περιφέρεια», με την οποία, όπως είπε, «προσβλέπει σε μεγαλύτερη συνεργασία για καλύτερα αποτελέσματα».

 

«Από την περιοχή της Πελοποννήσου πίνουν κρασί και στην Ιαπωνία»

«Ως προς τις επενδύσεις, όσο περισσότερο διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης ημέρας, τόσο πιο εύκολη και πιο λειτουργική θα γίνει η δουλειά ενός τέτοιου φορέα ώστε να μπορεί αν παρουσιάζει στο διεθνές επενδυτικό κοινό τι μπορεί να συμβεί», ανέφερε ο κ. Στάικος.

Τέλος, εν όψει και της συνεδρίας για τα ενεργειακά που θα πραγματοποιηθεί αύριο, ο κ. Στάικος διατύπωσε την άποψη ότι για την περιοχή της Μεγαλόπολης θα έπρεπε ήδη να είχε συζητηθεί τι μέλλει γενέσθαι τη μεταλιγνιτική εποχή: «Θεωρώ ότι επειδή η περιοχή μας μπαίνει στη μεταλιγνιτική περίοδο, και θα έπρεπε να το είχαμε ήδη εδώ και χρόνια συζητήσει, καθώς πρέπει να δοθούν κίνητρα σε άλλες δράσεις για να έρθουν επενδύσεις σε άλλους τομείς στη Μεγαλόπολη», είπε.

Θεωρώ ότι η Μεγαλόπολη μπορεί να κρατήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή  να κάνει επενδύσεις στα αρωματικά φυτά και στη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη.

«Η μεταποίηση όλων των προϊόντων της περιοχής θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ενιαίας στρατηγικής της χώρας», είπε, τέλος, ο κ. Στάικος.

Γαλανιάδη Εύα από το ArcadiaPortal.gr

δείτε το σχετικό βίντεο:

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here