ΑρχικήΑΡΘΡΑΧουντής: Αβάσιμες οι αιτιάσεις της Κομισιόν για την πώληση του 40% του...

Χουντής: Αβάσιμες οι αιτιάσεις της Κομισιόν για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ

Ερώτηση στην Κομισιόν για την παράνομη επιμονή της να πουλήσει η ΔΕΗ σε ιδιώτες το 40% των λιγνιτικών της μονάδων μαζί με τα ορυχεία, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, επισημαίνει αρχικά ότι, «Στην απόφαση της Κομισιόν C/2008/824, τέθηκε η υποχρέωση δυνατότητας πρόσβασης των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στο 40% των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη στην Ελλάδα και όχι στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα που κατέχει η ΔΕΗ».

Συνεχίζοντας την ερώτησή του, σημειώνει ότι, «Τα στοιχεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δείχνουν ότι η αγορά έχει ήδη «ανοίξει» πάρα πολύ, αφού, η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο δίκτυο είναι συνολικά 15.500 MW, εκ της οποίας, μόνο 8562 MW ανήκουν στη ΔΕΗ (55,24%)», ενώ «Τα στοιχεία παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον δυσμενέστερα για τη ΔΕΗ. Π.χ. το Σεπτέμβριο 2017 η συνολική ζήτηση ήταν 4.066 GWh και απ’ αυτές η παραγωγή της ΔΕΗ ήταν μόνο 2010 GWh (49,43%)».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ θέτει στην Κομισιόν τα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

«Γιατί ζητά η Κομισιόν από τη ΔΕΗ να πουλήσει σε ιδιώτες το 40% των λιγνιτικών της μονάδων μαζί με τα ορυχεία, όταν κάτι τέτοιο δεν ορίζεται, ούτε στην απόφαση C/2008/824, ούτε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου T-421/2009 RENV;»

«Γιατί στο 3ο μνημόνιο επέβαλλε στη ΔΕΗ να υποχρεούται σε δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, πουλώντας μέρος της φτηνής παραγωγής της (από υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια) κάτω του κόστους, με συνέπεια η ίδια να ζημιώνεται, παρέχοντας φθηνό ρεύμα σε άλλες εταιρίες;»

«Γιατί με το 3ο Μνημόνιο επέβαλλε στη ΔΕΗ την υποχρεωτική εκχώρηση, μέχρι το 2020, του 50% των πελατών λιανικής;»

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:

Στην απόφαση της Επιτροπής C/2008/824, τέθηκε η υποχρέωση δυνατότητας πρόσβασης των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στο 40% των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη στην Ελλάδα και όχι στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα που κατέχει η ΔΕΗ.

Δεδομένου ότι,

Τα στοιχεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δείχνουν ότι η αγορά έχει ήδη «ανοίξει» πάρα πολύ, αφού, η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο δίκτυο είναι συνολικά 15.500 MW, εκ της οποίας, μόνο 8562 MW ανήκουν στη ΔΕΗ (55,24%).

Τα στοιχεία παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον δυσμενέστερα για τη ΔΕΗ. Π.χ. το Σεπτέμβριο 2017 η συνολική ζήτηση ήταν 4.066 GWh και απ’ αυτές η παραγωγή της ΔΕΗ ήταν μόνο 2010 GWh (49,43%).

Ερωτάται:

Γιατί ζητά από τη ΔΕΗ να πουλήσει σε ιδιώτες το 40% των λιγνιτικών της μονάδων μαζί με τα ορυχεία, όταν κάτι τέτοιο δεν ορίζεται, ούτε στην απόφαση C/2008/824, ούτε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου T-421/2009 RENV;

Γιατί στο 3ο μνημόνιο επέβαλλε στη ΔΕΗ να υποχρεούται σε δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, πουλώντας μέρος της φτηνής παραγωγής της (από υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια) κάτω του κόστους, με συνέπεια η ίδια να ζημιώνεται, παρέχοντας φθηνό ρεύμα σε άλλες εταιρίες;

Γιατί με το 3ο Μνημόνιο επέβαλλε στη ΔΕΗ την υποχρεωτική εκχώρηση, μέχρι το 2020, του 50% των πελατών λιανικής;

από το energypress.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια