Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΦωτοβολταϊκά -Ειδικό πρόγραμμα στεγών Απολιγνιτοποιημένων Περιοχών

Φωτοβολταϊκά -Ειδικό πρόγραμμα στεγών Απολιγνιτοποιημένων Περιοχών

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης                                       Πτολεμαΐδα  6-9-2020

Τι θα κερδίσουν από την εγκατάσταση μεγάλων Φωτοβολταικών (ΦΒ) μονάδων οι κάτοικοι των απολιγνιτοποιημένων περιοχών Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου-Φλώρινας-Μεγαλόπολης; ΤΙΠΟΤΑ ή σχεδόν τίποτα. Καθόλου έσοδα ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Τι θα κερδίσουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αν δοθούν κίνητρα για εγκατάσταση ΦΒ (ειδικό πρόγραμμα) στις στέγες, ταράτσες, αποθήκες κ.λπ.;  Έναν μικρό πόρο επιβίωσης και πνοή ζωής για τους ίδιους, τις πόλεις και τα χωριά τους.  

Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές μαζί με τους άλλους φορείς και τους κατοίκους των απολιγνιτοποιημένων περιοχών επιβάλλεται να σταθούν εμπόδιο στο μονόπλευρο μοίρασμα της πίτας από την εγκατάσταση ΦΒ. Με συμβάσεις 40 ετών και χωρίς να έχουν πληρώσει σεντς, δεν μπορούν να  χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα δίκτυα Υψηλής Τάσης των περιοχών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, μόνον οι μεγάλοι επενδυτές, τα οποία πρέπει να αναβαθμιστούν περαιτέρω για τις αυξημένες ανάγκες τους, με χρήματα και πάλι του Ελληνικού λαού. Η ανάγκη για «ειδικό πρόγραμμα» εγκατάστασης ΦΒ στέγης με ειδικά κίνητρα στους κατοίκους των περιοχών, είναι μια παροχή επιβεβλημένη και δίκαια!   

Να αναζητηθεί μια ενδιάμεση λύση που θα προβλέπει την συνύπαρξη του ειδικού προγράμματος και τις επενδύσεις μεγάλων ΦΒ πάρκων με περιορισμό ενδεχομένως στον αριθμό και το μέγεθός τους.

    ΚΙΝΗΤΡΑ:  

  -Εγκατάσταση ΦΒ έως 10 KW σε στέγες, ταράτσες, αποθήκες, κ.λπ. με τις λοιπές σημερινές προϋποθέσεις.    

  -Δανειοδότηση από τις τράπεζες ή και ιδιώτες με εξόφληση επένδυσης τα δέκα (10) χρόνια.

  -Τιμή πώλησης της kwh 0,25 ΕΥΡΩ τα πρώτα 10 χρόνια. Πάγια τιμή πώλησης της kwh για το υπόλοιπο της σύμβασης  0,20 ΕΥΡΩ.

  -Χρόνος σύμβασης για τη λειτουργία των ΦΒ τα 40 έτη (ίσος με τα μεγάλα ΦΒ πάρκα).  

     ΠΙΘΑΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ                 

  -Από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης

  -Από τα έσοδα από τους ρύπους.

  -Από εθνικούς πόρους – Από άλλες πηγές.

       Η ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ kwh ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΒ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ;

  -΄Όλα τα εγκατεστημένα μέχρι σήμερα ΦΒ στέγης, μετά την δεκαετία που έχει ολοκληρωθεί η απόσβεση της επένδυσης (υπολογίζεται στα πέντε χρόνια), σε όποιο χρόνο της σύμβασής και τιμής μονάδας kwh  βρίσκονται να αποζημιώνονται με 0,20 ΕΥΡΩ;

  -Να γίνει επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης από τα 25 χρόνια στα 40 χρόνια;

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ίσως η άποψη περί υποχρεωτικής αλλαγής των συμβάσεων για τα ΦΒ στέγης να θεωρείται παράνομη ή αντισυνταγματική. Τα ανώτατα δικαστικά όργανα που κρίνουν παρόμοιες υποθέσεις σοβαρών θεσμικών αλλαγών αν χρειαστεί θα έχουν τον λόγο.

Οι απολιγνιτοποιημένες περιοχές βρίσκονται σε δεινή θέση. Τα οφέλη από την πράσινη ενέργεια να  κατανεμηθούν δίκαια και όχι μονόπλευρα. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έδωσαν τα πάντα για την ηλεκτροδότηση και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Για 60 χρόνια και πλέον έζησαν σε άκρως επιβαρυμένο περιβάλλον λουσμένοι από την χωματόσκονη της αποκάλυψης του λιγνίτη, την λιγνιτόσκονη της εξόρυξης λιγνίτη,  κάτω από την τέφρα των καμινάδων της ΔΕΗ. Απαιτούν να μην ερημώσει ο τόπος τους, θέλουν να μείνουν και να ζήσουν εκεί που γεννήθηκαν, εκεί που δούλεψαν, εκεί που μεγάλωσαν τα παιδιά τους, εκεί που δημιούργησαν.  Φτάνει επιτέλους η εξωτερική και εσωτερική μετανάστευση!

     ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ – ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΦΟΡΕΙΣ & ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,834ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια