ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΦυσικό αέριο στην Μεγαλόπολη: Να προχωρήσει το έργο αν υπάρχει συμφωνία με...

Φυσικό αέριο στην Μεγαλόπολη: Να προχωρήσει το έργο αν υπάρχει συμφωνία με την Κυβέρνηση να μην επιβαρυνθεί κανένας πολίτης

Θέρμανση σπιτιών και επιχειρήσεων στην Μεγαλόπολη. Ένα ζήτημα που αρκετά χρόνια τώρα απασχολεί και ταλαιπωρεί όλους τους πολίτες. Και λέω ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια, αφού η επιλογή της θέρμανσης με Τηλεθέρμανση , οι διαδικασίες και το τελικό αποτέλεσμα, είναι να έχουμε σήμερα ένα έργο το οποίο ωφέλησε τους μισούς πολίτες μόνο. Μόνο η μισή πόλη είχε την δυνατότητα να είναι συνδεμένη με την Τηλεθέρμανση , αφού τόσα χρόνια δεν καταφέραμε να ολοκληρωθεί ποτέ αυτό έργο.

Ένα από τα πρώτα προβλήματα που έχουν προκύψει λοιπόν στην Μεγαλόπολη με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, είναι ο τρόπος θέρμανσης των κατοίκων.Η καθαρή αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα έχει προκύψει και πιο πριν, αφού η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης που είναι η μοναδική πηγή τροφοδότησης της Τηλεθέρμανσης είχε πάψει να λειτουργεί συνέχεια αφού ο φόρος που επιβλήθηκε στον λιγνίτη την κατέστησε αντιοικονομική. Ακόμα δηλαδή και αν δεν κλείσει η μονάδα λόγω των πολιτικών αποφάσεων , η Τηλεθέρμανση έχει πρόβλημα.

Να υπενθυμίσω εδώ ότι η ΔΕΗ αγόρασε ένα λέβητα που καίει υγραέριο και φυσικό αέριο και θα εγκατασταθεί στην Τηλεθέρμανση για να παρέχει θερμική ενέργεια στην μεταβατική περίοδο , μέχρι να βρεθεί άλλη λύση. Τον χειμώνα που μας έρχεται δηλαδή η Τηλεθέρμανση θα λειτουργεί με τον νέο λέβητα και μεταφορά υγραερίου με βυτιοφόρα.

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη επιλογή, με ποιον τρόπο θα συνεχίζουμε να έχουμε θέρμανση στην Μεγαλόπολη. Μετά από πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Η παράταξη Τσιριγώτη υποστηρίζει ότι η πιο σωστή λύση είναι να προχωρήσει το έργο των 10 εκατ ευρώ για την ολοκλήρωση της Τηλεθέρμανσης, να συνδεθεί με την μονάδα 5 της ΔΕΗ και όταν η μονάδα της ΔΕΗ δεν λειτουργεί , να υπάρχει η εφεδρική λύση του λέβητα φυσικού αερίου που η ΔΕΗ αγόρασε και θα λειτουργεί από φέτος σαν λύση για την μεταβατική περίοδο.

Η παράταξη Μιχόπουλου στην αρχή υποστήριξε την παραπάνω λύση, μετά όμως από την εμφάνιση νέων δεδομένων ζητάει να γίνει μια μελέτη όπου θα υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για τρεις επιλογές θέρμανσης, α) δίκτυα φυσικού αερίου β) Τηλεθέρμανση με παροχή από την 5η μονάδα και εφεδρική λύση τον λέβητα αερίου και γ) Τηλεθέρμανση με κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας. Στην ουσία η παράταξη Μιχόπουλου θέλει την μελέτη που συμπεριλαμβάνει όλες τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για να μπορεί μετά να παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Χριστογιαννόπουλος και η παράταξη του, στην αρχή φάνηκαν να υποστηρίζουν την λύση της Τηλεθέρμανσης αφού είχαμε και την έγκριση του ποσού των 10 εκατ ευρώ, μετά όμως τον Μάρτιο του 2020 και με βάση τα θέματα της σύμβασης της Τηλεθέρμανσης με την ΔΕΗ αλλά και μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους της ΔΕΗ και της Κυβέρνησης, έχουν καταλήξει στο ότι η μοναδική λύση είναι να γίνουν δίκτυα φυσικού αερίου στην πόλη. Η παράταξη του δημάρχου Μεγαλόπολης παρουσιάζει σαν μοναδική λύση αυτή την επιλογή αφού θεωρεί ότι η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τουλάχιστον όχι με τέτοιο κόστος που να μπορούν να το αντέξουν οι πολίτες.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να βρεθεί μια κοινωνία και ένα δημοτικό συμβούλιο σε αυτή την κατάσταση, να υπάρχουν 3 διαφορετικές απόψεις για ένα θέμα. Σε μια φυσιολογική και νορμάλ κοινωνία θα γινόταν ένας διάλογος, η κάθε πλευρά θα παρουσίαζε τα στοιχεία της και τα επιχειρήματα της και τελικά μετά από διάφορες συζητήσεις θα παιρνόταν μια απόφαση. όπως και να το κάνουμε στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε αναγκαστικές επιλογές, υπάρχει σύνθεση απόψεων, υπάρχει διάλογος.

Εμείς εδώ όμως στην Μεγαλόπολη δεν είμαστε και μάλλον δεν το παλεύουμε και πολύ να γίνουμε μια νορμάλ πόλη. Μήνες ολόκληρους έχουμε αφήσει στην άκρη τα υπόλοιπα θέματα και σκοτωνόμαστε για αυτό το θέμα. Ο ένας κατηγορεί τον άλλον και αλληλοφορτώνονται ευθύνες και παραλείψεις. Το αποτέλεσμα γνωστό. Η σύνθεση απόψεων πήγε περίπατο, ο διάλογος έγινε διαμάχη, ήταν στραβό το κλίμα, μας το έφαγε και ο γάιδαρος!!

Είτε αρέσει σε κάποιους , είτε δεν αρέσει, για αυτό το θέμα οι ευθύνες είναι πιο πολλές από ότι θέλουν να πιστεύουν κάποιοι και επίσης οι ευθύνες αναλογούν σε πολλούς. Όμως αυτή την στιγμή δεν βοηθάει αυτό. Δεν λύνεις προβλήματα κατηγορώντας τους άλλους. Τα λύνεις με το να βρίσκεις λύσεις. Επίσης είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία για να μπορεί κάποιος να συγκρίνει και να αποφασίσει. Έχουμε ακούσει μόνο εκτιμήσεις και αντιπαραβολές με άλλες πόλεις. Πως μπορούμε να αποφασίσουμε και να σχεδιάσουμε ένα τόσο μεγάλο θέμα χωρίς στοιχεία; Βλέπω και ακούω πολλούς από όλες τις πλευρές να εμφανίζονται απόλυτοι και αμετακίνητοι , εγώ όμως θέλω να θέσω μερικά ερωτήματα:

Ποιος μπορεί να μας πει σήμερα , πόσα ακριβώς χρήματα χρειάζονται για να υπάρχει Τηλεθέρμανση σε όλα τα σπίτια , πόσο θα είναι το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης και πόσο θα πληρώνουν οι πολίτες; Ποιος μπορεί να μας πει σήμερα και μας δείξει συγκεκριμένα νούμερα; Ξέρουμε το ακριβές ποσό για όλες τις απαραίτητες εργασίες;

Ποιος μπορεί να δεσμευθεί ότι τα τιμολόγια φυσικού αερίου θα είναι τα ίδια με τις υπόλοιπες πόλεις; Είμαστε σίγουροι ότι σε 5 – 10 χρόνια δεν θα βρεθούμε πάλι στην ίδια θέση , να έχουμε φτιάξει δίκτυα αερίου και πολιτικές αποφάσεις να τα καθιστούν άχρηστα; Νομίζω κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορούμε να έχουμε εγγυήσεις.

Η λύση για τα δίκτυα φυσικού αερίου θα είναι για όλα τα σπίτια , σε ολόκληρη την πόλη; ή θα βρεθούμε πάλι σε καταστάσεις όπου κάποιες περιοχές ( στην άκρη της πόλης π.χ.) να μην συνδεθούν και να μην έχουν πρόσβαση;

Υπάρχει τελικά συμφωνία με την Κυβέρνηση για τα δίκτυα φυσικού αερίου; Μπορεί να μας την δείξει σήμερα κάποιος, ότι αν επιλεγεί αν γίνουν δίκτυα φυσικού αερίου , όλες οι συνδέσεις για όλους τους πολίτες θα είναι δωρεάν; Υπάρχει τελικά έγγραφη συμφωνία ή έχουμε απλά ένα μνημόνιο με την ιδιωτική εταιρία και περιμένουμε να κάνουμε συμφωνία με την Κυβέρνηση αργότερα αφού έχουν παρθεί οι αποφάσεις;

Και επιτέλους πότε τελικά θα καταλάβουν όλοι οι εκλεγμένοι μας ότι πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα , γιατί έχουμε πολύ πιο δύσκολα θέματα μπροστά μας;

Επειδή έχω κατηγορηθεί από πολλούς όψιμους ενεργούς πολίτες ότι κάνω συνέχεια αντιπολίτευση, θα κλείσω αυτό το άρθρο όχι με λόγια δικά μου αλλά με τα όσα έχει αναφέρει ο ίδιος ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης αναφέρει σε συνέντευξη του στην Αρκαδική Τηλεόραση: Για να συνδεθεί ένα σπίτι με το φυσικό αέριο θέλει κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ. Είναι λοιπόν κανονισμένο ότι στην Μεγαλόπολη όσοι θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο, δεν θα πληρώσουν ούτε τα τέλη σύνδεσης, ούτε τον επιτοίχιο λέβητα, ούτε την εσωτερική σύνδεση. Είναι όλα μέσω προγράμματος. Και μόνο με αυτή την συμφωνία ο Δήμαρχος θα πει οκ. Δεν θα πληρώσει κανείς από τους κατοίκους, με μηδέν, όπως λέμε με το κλειδί στο χέρι. Δεν γίνεται μετακύλιση κόστους σε κανένα σπίτι. Αυτά θα μπουν από ΕΣΠΑ. Διαπραγματευόμαστε για αυτά και αν δεν επιτύχουμε αυτά που θέλουμε δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Έχουμε την δέσμευση του Υπουργείου , όταν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν βεβαίως υπογραφεί, θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και θα δούμε όλα της τα σημεία. Αν εμείς δεν εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πληρώσουν οι πολίτες, ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν πάροχο, ότι θα συνδεθούν όλα τα σπίτια, ότι θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα εντός 2 ετών, δεν πρόκειται να πούμε το οκ γιατί δεν ξεπουλάμε την πόλη μας. Θέλουμε να επιτύχουμε την καλύτερη συμφωνία και θα την πετύχουμε.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης αναφέρει στην συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης στις 16 Ιουνίου: Κατά μέσο όρο ένα σπίτι 100 τετραγωνικών για να συνδεθεί με το φυσικό αέριο θέλει από 2.200 ευρώ έως 2.500 ευρώ. Είναι κόστος μεγάλο. Όλο αυτό τον καιρό που γίνεται η διαπραγμάτευση και αυτή την στιγμή έχουμε πετύχει με υπογραφές, ότι όλα τα σπίτια της Μεγαλόπολης θα συνδεθούν χωρίς να πληρώσουνε ούτε ένα ευρώ, όχι μόνο για να έρθει μέχρι τον μετρητή που μέχρι εκεί υποχρεούται η εταιρία να το κάνει και πληρώνουμε εμείς τα τέλη, δεν θα πληρώσουμε τέλη και επιπλέον δεν θα πληρώσουμε εργατικά, λέβητες , κτλ μέχρι να φτάσει σε σημείο να λειτουργεί.

Κ. Χριστογιαννόπουλε επειδή πρέπει επιτέλους να τελειώνει αυτό θέμα, σας λέω ευθέως το εξής: Αν υπάρχει συμφωνία με το Υπουργείο ή κάποιον άλλον Κυβερνητικό παράγοντα για όσα αναφέρετε στις παραπάνω δηλώσεις σας, μην ακούτε κανένα και προχωρήστε άμεσα στην υλοποίηση του έργου. Δεν χρειάζεται να πείτε και να κάνετε τίποτα άλλο. Όλη η πόλη και όλοι οι πολίτες θα συμφωνήσουν με αυτό. Είναι πράγματι μια σημαντική εξέλιξη και αποφέρει μεγάλο όφελος. Πρέπει όμως αυτή η συμφωνία να είναι με την Κυβέρνηση. Μόνο έτσι θα είμαστε εξασφαλισμένοι.

Αν δεν την έχετε την συμφωνία, πρέπει να προχωρήστε άμεσα με την συμπαράσταση όλων μας και να δώσετε αγώνα για να καταφέρετε να κάνετε την Κυβέρνηση να δεχτεί να υπογράψει αυτή την συμφωνία. Και μόνο τότε να συμφωνήσετε όπως πολύ καλά έχετε δηλώσει.

Αν δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια συμφωνία, πρέπει να μελετήσουμε άλλους τρόπους.

Να τελειώνουμε με αυτό θέμα και αν σαν κοινωνία το καταφέρουμε , τότε σίγουρα θα βρούμε πιο εύκολους δρόμους και πιο πολλές λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε.

Κύριοι εκλεγμένοι άρχοντες μας, το θέμα και η αγωνία μας δεν είναι να δικαιωθεί ή να κατηγορηθεί κάποια παράταξη ή κάποια πρόσωπα, το θέμα μας και η μεγάλη ευθύνη είναι να επιζήσει η περιοχή μας και οι πολίτες της.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,358ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια