ΑρχικήΑΡΘΡΑΥπό προϋποθέσεις η καύση ξερών χόρτων για την αποφυγή πυρκαγιών - Τι...

Υπό προϋποθέσεις η καύση ξερών χόρτων για την αποφυγή πυρκαγιών – Τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες (video)

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πελοποννήσου ο αρχιπύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς, μίλησε για την προετοιμασία της υπηρεσίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου την Παρασκευή 31 Μαρτίου.

Ο κ. Γεωργανάς κάλεσε τους πολίτες να είναι απόλυτα προσεκτικοί όταν εκτελούν αγροτικές εργασίες που περιλαμβάνουν καύση.

Αν και αυτή την εποχή επιτρέπεται η καύση, αυτή πρέπει να γίνεται από τους πολίτες, τηρώντας κάποιους κανόνες, έτσι ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιών.

Το 95% των εκδηλωθέντων πυρκαγιών αυτή την περίοδο προέρχονται από την καύση που κάνουν οι αγρότες, όπως αποκάλυψε ο διοικητής, επισημαίνοντας ότι ήδη καθημερινά η υπηρεσία καλείτε να επέμβει σε πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώνονται στην ύπαιθρο.

Οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές αποψιλώσεις στα οικόπεδά τους, έτσι ώστε η αντιπυρική περίοδος να ξεκινήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Είναι υποχρέωση των πολιτών, μέχρι την 30ή Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, που  βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, προς αποτροπή  κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Να αναφέρουμε ότι μετά την εισαγγελική εντολή και με παρέμβαση της αστυνομίας τα συνεργεία του Δήμου ανέλαβαν τον καθαρισμό του οικοπέδου.

Οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων κατά τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου εκάστους έτους έως και την 30η Απριλίου του επομένου έτους, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις και τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τη 12η μεσημβρινή), για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.

Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Κατά το κόψιμο – κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κλπ.

Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από, στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.

Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή /δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.

Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.

Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.

Υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.

Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων (200) λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.

Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.

από το ArcadiaPortal.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια