ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Eντολή για επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων διαχείρισης αποβλήτων!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Eντολή για επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων διαχείρισης αποβλήτων!

Εντολή για επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αλλά και του προγράμματος διακοπής λειτουργίας και αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) έδωσε, με επιστολές του προς τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

Ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει εξαιτίας των ΧΑΔΑ να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, παράλληλα παρατηρείται και σημαντική καθυστέρηση στην ωρίμαση και υλοποίηση των υπολειπόμενων υποδομών που προβλέπονται στους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), καθώς και προσωρινών λύσεων για τη μεταβατική περίοδο.

Όσον αφορά τους δήμους αλλά και τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Ηπείρου, ο υπουργός ζήτησε να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2012, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων στη χωρική τους εμβέλεια, την πρόοδο των ενεργειών για τη διακοπή λειτουργίας και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, τις τυχόν εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί, καθώς και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ενεργειών και έργων.

Σκοπός του ΥΠΕΚΑ είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το 2013 το πρόγραμμα διακοπής λειτουργίας και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και παράλληλα να υλοποιηθούν εφικτές λύσεις υποκατάστασής τους.

Σχετικά με την επιτάχυνση των έργων στερεών αποβλήτων, ο κ. Καλαφάτης ζητά από τις δεκατρείς περιφέρειες τις χώρας να οριστικοποιήσουν άμεσα πίνακα των προς υλοποίηση υποδομών εντός της τρέχουσας περιόδου και να γίνει πλήρης καταγραφή της κατάστασης ωρίμασης, βασικών μεγεθών και ειδικών συνθηκών που χρήζουν αντιμετώπισης.

Ακόμα, ζητά να ορισθούν στελέχη, κατά προτίμηση από τις διαχειριστικές αρχές των περιφερειακών επιχειρησιακών (ΠΕΠ), που σε συνεργασία με τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ θα έχουν ως αρμοδιότητα την παρακολούθηση των έργων διαχείρισης των αποβλήτων.

Οι περιφέρειες καλούνται να ανταποκριθούν στην επιστολή του υπουργού έως τις 10 Οκτωβρίου, αποστέλλοντας τα στοιχεία που τους ζητούνται, προκειμένου στη συνέχεια να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συναντήσεις προς οριστικοποίηση των θεμάτων.

 

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
794ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ