ΑρχικήΑΡΘΡΑΥπογράφηκε η απόφαση για έργα αναστήλωσης στο Κάστρο της Καρύταινας από το...

Υπογράφηκε η απόφαση για έργα αναστήλωσης στο Κάστρο της Καρύταινας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας υπέγραψε στις 21 Νοεμβρίου 2020 την απόφαση για την ένταξη της Πράξης «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020».

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες που θα αναδείξουν το ιστορικό αυτό μνημείο. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 1.199.850 ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου θα εκτελεστούν μεταξύ άλλων εργασίες αποκατάστασης-στερέωσης στην Πύλη και σε τμήμα των τειχών του κάστρου, συνοπτικά οι εξής εργασίες: ανασκαφική έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί η πραγματική στάθμη του δαπέδου στο χώρο του στρατώνα, ανακατασκευή-συμπλήρωση θόλων-ανωδομών, συμπλήρωση της κλίμακας ανόδου προς την πύλη, των λίθινων βαθμιδωτών πεζούλων, συμπλήρωση και αποκατάσταση της πέτρινης κλίμακας στον όροφο, συμπλήρωση των εξωτερικών περιγραμμάτων του χώρου του στρατώνα και της κινστέρνας, αποκατάσταση ανοιγμάτων, συμπλήρωση των λίθων στήριξης της καταχύστρας, τοπικές συμπληρώσεις ανάδειξης του περιδρόμου και των επάλξεων, στερέωση των επιχρισμάτων, κατασκευή βαθέων και τελικών αρμολογημάτων, εφαρμογή ενεμάτων, κατασκευή των στέψεων των τοίχων και των δαπέδων, κατασκευή μεταλλικής εσχάρας προστασίας στην κινστέρνα, τοποθέτηση καστρόπορτας.

Επίσης η εφορία αρχαιοτήτων Αρκαδίας θα προβεί σε καθαρισμούς των υφιστάμενων τοιχοποιιών, υποστηρικτή ανασκαφική έρευνα σε επιλεγμένα σημεία και εργασίες πεδίου με στόχο: την τακτοποίηση και ταξινόμηση του διάσπαρτου υλικού, την απομάκρυνση μπαζών, την επιχωμάτωση τμημάτων στο εσωτερικό της ακρόπολης στα οποία η στάθμη του εδάφους είναι κατά πολύ χαμηλότερη λόγω των παλαιότερων ανασκαφικών ερευνών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η προσβασιμότητα πεζή και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών, τη δημιουργία μονοπατιού από το πρόπυλο έως το διοικητικό κτίριο (οικία του φεουδάρχη) στην εσωτερική αυλή της ακρόπολης και την τοποθέτηση στάσεων θέασης.

Τέλος προβλέπεται η δημιουργία και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων κατεύθυνσης και πληροφόρησης, η έκδοση δίγλωσσου ενημερωτικού εντύπου και εντύπου σε γραφή braille και ψηφιακή εφαρμογή ακουστικής και εικονικής ξενάγησης.

Για την ιστορία θα σας αναφέρουμε μερικά σημαντικά βήματα που έγιναν για να φτάσουμε στην απόφαση αυτή.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Καρύταινα για τον Νικόλαο Δημητρακόπουλο. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρυτινών κ. Αδαμόπουλος μίλησε και έκανε έκκληση για να γίνουν εργασίες στο κάστρο, περιγράφοντας το πόσο σημαντικό είναι.

Στην εκδήλωση ήταν παρών ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας , ο οποίος αμέσως μετά ανακοίνωση ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει τις εργασίες της αναστήλωσης του κάστρου της Καρύταινας.

Στην συνέχεια είχαμε πολλές διεργασίες και τελικά μέσα σε 14 μήνες είχαμε την υπογραφή της σχετικής απόφασης.

Κάνουμε την αναδρομή αυτή γιατί πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και γιατί είναι από τις λίγες φορές που βλέπουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρχει αποτέλεσμα.

Ελπίζουμε να ξεκινήσουν σύντομα και οι εργασίες και να είναι το κάστρο της Καρύταινας ένα σημείο που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή.

ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΡΥΤΑΙΝ… by Πάνος Αλεβίζος

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,356ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια