Υπογράφηκε από τον ΥΠΕΝ κ. Σκρέκα η νέα απόφαση για το Λιγνιτόσημο

0
267

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας υπέγραψε την νέα απόφαση με την οποία, μεταξύ άλλων, καθορίζονται η μεθοδολογία υπολογισμού του ειδικού τέλους δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη καθώς και οι δικαιούχοι των κονδυλίων, η διαδικασία κατανομής, ο χρόνος και τρόπος διάθεσης των κονδυλίων από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Οι πόροι βέβαια που θα διατεθούν για την Μεγαλόπολη θα είναι σημαντικά μειωμένοι , πρώτον γιατί έχει μειωθεί σημαντικά η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και δεύτερον διότι με νόμο από το 2018, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του «λιγνιτόσημου» και από 0,6% επί του τζίρου της επιχείρησης, από 1η Ιανουαρίου 2019 υπολογίζεται με 1,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh) παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Με την απόφαση καθορίζονται:
α) η μεθοδολογία υπολογισμού και κατανομής του ειδικού τέλους δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη του άρθρου του ν. 4533/2018 (Α ́75), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 104 του ν. 4685/2020 (Α’ 92), τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του, καθώς και οι δικαιούχοι των κονδυλίων,

β) η διαδικασία κατανομής

γ) ο χρόνος και τρόπος διάθεσης των κονδυλίων που καταβάλλονται στο πλαίσιο της παρούσας καθώς και η διαδικασία απόδοσης οφειλόμενων και μη καταβληθέντων τελών που αφορούν στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2019 και εφεξής,

δ) ο τρόπος παρακολούθησης και ελέγχου των έργων, τα οποία υλοποιούνται με χρηματοδότηση από τα ανωτέρω κονδύλια,

ε) η μεθοδολογία υπολογισμού των προστίμων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των υπόχρεων και η διαδικασία επιβολής αυτών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με τα ανωτέρω.

Ειδικότερα, η κατανομή των ποσών για την Μεγαλόπολη παραμένει ίδια με την προηγούμενη απόφαση και θα γίνει ως εξής:

Για την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας επί του συνολικού ποσού που δικαιούται, θα διατίθεται:
50% στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
46% στον Δήμο Μεγαλόπολης.
4% στον όμορο μη ενεργειακό Δήμο Γορτυνίας.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης:
50% στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.
39% στους Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας.
11% στους όμορους μη ενεργειακούς Δήμους, Σερβίων, Βελβεντού και Βοΐου. Η κατανομή στους τρείς Δήμους θα γίενι με βάση τον πληθυσμό και την έκταση.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας:
50% στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.
46% στους ενεργειακούς Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου.
4% στον όμορο μη ενεργειακό Δήμο Πρεσπών.

δείτε την απόφαση:

Απόφαση Σκρέκα για Λιγνιτόσ… by Πάνος Αλεβίζος

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here