ΥΠΕΝ και ΡΑΕ επανεξετάζουν το αίτημα της ΔΕΗ για κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα των μονάδων που παρέχουν τηλεθέρμανση

0
378

Το αίτημα της ΔΕΗ για ένταξη στο σύστημα κατά προτεραιότητα των μονάδων που παρέχουν τηλεθέρμανση επανεξετάζουν στο Υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν με την τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων.

Με τα σχετικά περιστατικά να μην έχουν αποφευχθεί ούτε και φέτος και τον κίνδυνο για το εγγύς μέλλον να είναι ακόμα μεγαλύτερος καθώς “στερεύουν” οι εναπομείνασες ώρες λειτουργίας των μονάδων, το πρόβλημα είναι εξόχως σημαντικό για τις περιοχές όπου η θέρμανση των νοικοκυριών καλύπτεται από τις τηλεθερμάνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ζήτημα έχει τεθεί εκ νέου υπόψη του ΥΠΕΝ από τη ΔΕΗ, με το υπουργείο να έχει δεσμευτεί για την επανεξέτασή του.

Η διάσταση του προβλήματος φαίνεται χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της Πτολεμαΐδας, όταν το καλοκαίρι καταναλώθηκαν για την κάλυψη της ζήτησης στο σύστημα οι 4.723 από τις 32.000 ώρες των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς. Οι ώρες αυτές ισοδυναμούν με μια ολόκληρη περίοδο λειτουργίας της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για λελογισμένη διαχείριση των υπολειπομένων ωρών του ΑΗΣ Καρδιάς, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων.

Σε περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα της ΔΕΗ, που υποστηρίζεται και από τις δημοτικές αρχές των πόλεων όπου λειτουργούν τηλεθερμάνσεις, θα καταστεί εφικτή η μη διακοπή της λειτουργίας των μονάδων συμπαραγωγής εξαιτίας διαφοροποιήσεων στην κατανομή των μονάδων στο σύστημα.

Ως γνωστόν, η κατανομή των μονάδων στο σύστημα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΑΔΜΗΕ.

Με τον τρόπο που γίνεται η κατανομή σήμερα δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η ένταξη κατά προτεραιότητα των μονάδων που παρέχουν τηλεθέρμανση, αλλά ούτε και η μη ένταξή τους εκτός περιόδων λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, ώστε να διασώζονται ώρες και με αυτό το κριτήριο.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται αναπροσαρμογή του τρόπου κατανομής, ζήτημα σύνθετο και με αρκετές παραμέτρους, εξ ου και απαιτείται η τοποθέτηση της ΡΑΕ και η επεξεργασία του σχετικού πλασίου από το ΥΠΕΝ.

Γιάννα Παπαδημητρίου από το energypress.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here