Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΡΘΡΑΥλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος του ΙΕΚ Μεγαλόπολης/ Λεονταρίου στο Μουσείο Λαϊκού πολιτισμού Δάρα

Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος του ΙΕΚ Μεγαλόπολης/ Λεονταρίου στο Μουσείο Λαϊκού πολιτισμού Δάρα

Την Δευτέρα 23/3/2015 το (Δ)ΙΕΚ Μεγαλόπολης/Λεονταρίου συμμετείχε στην υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα για τους καταρτιζόμενους του τμήματος «Τεχνικών συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων».

Οι σχεδιαστές και εισηγητές του προγράμματος και επιστημονικοί εκπρόσωποι των δυο συνεργαζόμενων ιδρυμάτων κ.Νικολέττα Πλατανίτη, υπεύθυνη του τμήματος «Τεχνικών συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων» του (Δ)ΙΕΚ Μεγαλόπoλης/ Λεονταρίου, και ο κ. Στέλιος Πλάκας, επιστημονικός υπεύθυνος του Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα, ανέπτυξαν, παρουσία της Διευθύντριας κας Φωτεινής Μπούλμπου του (Δ)ΙΕΚ Μεγαλόπολης / Λεονταρίου, της Γραμματέως του Συνδέσμου Δαραίων κας.Αντωνίας Κορδοπάτη και του τακτικού μέλους του Συνδέσμου κας.Αγγελικής Κορδοπάτη, σε δυο θεματικές ενότητες το πρόγραμμα «Δια ζώσης έρευνα στην έκθεση, αποθήκευση και προληπτική συντήρηση ξύλινων αντικειμένων στο μουσειακό και εργαστηριακό περιβάλλον».

Συγκεκριμένα η κ. Νικολέττα Πλατανίτη, ανέπτυξε στο εργαστήριο συντήρησης του μουσείου τη θεματική ενότητα «Έλεγχος των προς συντήρηση αντικειμένων, έλεγχος του μικροκλίματος και συνθήκες αποθήκευσης, προτάσεις προληπτικής συντήρησης» ενώ ο κ. Στέλιος Πλάκας ανέπτυξε τη θεματική ενότητα «Διαδραστική εισαγωγή στον τρόπο έκθεσης της συλλογής, έλεγχος του μικροκλίματος του Μουσείου, η τελική μορφή του Μουσείου».

Ο κ. Στέλιος Πλάκας αναφέρει:
«Η υλοποίηση του σημερινού εκπαιδευτικού προγράμματος μπορεί να εξεταστεί μόνο από θετική πλευρά. Η κ Νικολέττα Πλατανίτη απέδειξε και με αυτή τη δράση ότι έχει αναπτύξει ένα άριστο εκπαιδευτικό επίπεδο στο τμήμα της καθώς οι καταρτιζόμενοι του τμήματος “Τεχνικοί Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων” χρησιμοποίησαν άρτια τις γνώσεις και τις σωστές κατευθύνσεις που έχουν λάβει από τις σπουδές τους.
Για να ολοκληρωθεί όμως αυτό το Project σε τόσο σύντομο διάστημα από την πρώτη μας επαφή χρειάστηκε σωστή επικοινωνία,συνεργασία και κατανόηση. Γι’ αυτό και είμαι ευγνώμων απέναντι στην κ. Πλατανίτη, γιατί ακολούθησε με πλήρη επαγγελματισμό τη ροή της συνεργασίας μας. Ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό για μένα να οργανώσω σε ένα νέο μουσείο, μία εκπαιδευτική δράση που περιέχει επιστημονική και ερευνητική κατεύθυνση.
Προετοίμασα τους χώρους και τον εξοπλισμό ώστε να διεξαχθεί το πρόγραμμα ομαλά χωρίς να επηρεαστούν τα εκθέματα και η λειτουργία του μουσείου, ενώ οι καταρτιζόμενοι κλήθηκαν να εξετάσουν τις πραγματικές μουσειακές συνθήκες και ήρθαν σε άμεση επαφή με τα αντικείμενα και αυτό πιστεύω πως τους βοήθησε και ψυχολογικά ώστε να ανταπεξέλθουν στις πραγματικές μελλοντικές εργασίες τους. Προσωπικά ευχαριστώ και την κ. Μπούλμπου για την παρουσία της και τον ενεργό ρόλο της στην διεξαγωγή του σημερινού προγράμματος καθώς και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του τμήματος για τη συμμετοχή τους. Θα ήθελα να κλείσω με το συμπέρασμα που νομίζω πως βγήκε από τον σημερινό ερευνητικό και εκπαιδευτικό συντονισμό των δυο ιδρυμάτων. Πως δράσεις, όπως η σημερινή, απαιτούν σοβαρότητα και άψογο επαγγελματισμό καθώς μόνο έτσι μπορεί να προαχθεί ο ρόλος του μουσείου στη κοινωνία αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η κ.Νικολέττα Πλατανίτη αναφέρει :
« Τα δύο ιδρύματα για άλλη μια φορά συνεργάστηκαν προκειμένου να ενθαρρυνθεί και να θεσμοθετηθεί η άμεση κάλυψη των κοινών εκπαιδευτικών, επιστημονικών και ερευνητικών ενδιαφερόντων τους. Η διμερής αυτή συνεργασία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Διευθύντριας του (Δ)ΙΕΚ Μεγαλόπολης/Λεονταρίου κ.Φωτεινής Μπούλμπου και της υποφαινόμενης. Ως υπεύθυνη του τμήματος «Τεχνικών συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων» του (Δ)ΙΕΚ είμαι ενθουσιασμένη με τα αποτελέσματα του προγράμματος, που αναπτύχθηκε, αλλά και με την συνολική συνεργασία μας με το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Με τη «δια ζώσης» παρατήρηση της πορείας ανάπτυξης ενός μουσείου, γεγονός που πιστεύω πως συμβάλλει καθοριστικά στην συνολική εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα προάγει την ιδέα της διεπιστημονικότητας στην μελλοντική επαγγελματική συνείδηση των καταρτιζόμενων. Των καταρτιζόμενων αυτών που στο άμεσο μέλλον ευελπιστώ πως θα κληθούν να στελεχώσουν και να υποστηρίξουν με οποιονδήποτε τρόπο τον τομέα του Πολιτισμού. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Μουσείου κ. Στέλιος Πλάκας με μεγάλη θέρμη ανέπτυξε στους καταρτιζόμενους τη θεματική ενότητα που άπτεται της μουσειολογικής –μουσειογραφικής μελέτης και θεωρώ πως τόσο με την ερευνητική όσο και την επαγγελματική του πείρα έχει πολλά ακόμη να προσφέρει στην προσπάθειά μας για περαιτέρω εξειδίκευση των καταρτιζόμενων του (Δ)ΙΕΚ σε θέματα μουσειολογίας. Tέλος, θα ήθελα να απευθύνω ένα θερμό ευχαριστώ τόσο στον κ. Στέλιο Πλάκα όσο στις κ.Αντωνία Κορδοπάτη και κ. Αγγελική Κορδοπάτη για την αμέριστη και αδιάλειπτη ενίσχυση της εκπαιδευτικής μας διαδικασίας αλλά και για την θερμή φιλοξενία τους». Τα δύο ιδρύματα μετά την επιτυχή υλοποίηση του σημερινού προγράμματος προσανατολίζονται στην ιδέα να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο – κυρίως ερευνητικά – τη κοινή τους δράση στο μέλλον.

Η Υπεύθυνη του τμήματος «Τεχνικών συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων» (Δ)ΙΕΚ Μεγαλόπολης/Λεονταρίου -Πολιτισμολόγος, Τεχνικός συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων- κ. Νικολέττα Πλατανίτη – Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα, Μουσειολόγος-Μουσειογράφος,Τεχνικός συντήρησης έργων ζωγραφικής κ.Στέλιος Πλάκας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΕΚ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ/ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ
ΛΕΟΝΤΑΡΙ Τηλ.2791061021-6984710984

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,834ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια