Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΔΕΗΤώρα είναι η ώρα με εγρήγορση, συμπόρευση και αγώνα ενάντια στη πώληση...

Τώρα είναι η ώρα με εγρήγορση, συμπόρευση και αγώνα ενάντια στη πώληση των Μονάδων της ΔΕΗ

Του  ΑΛΕΞΑΔΡΗ  Σαράντου
   Μέλος του Δ.Σ του Σ.Ο.Σ ΔΕΗ Μεγ/λης

Οι Δήμαρχοι του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων (Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου – Φλώρινας και Μεγαλόπολης) σε πρόσφατη Συνεδρίαση τους μεταξύ άλλων θεμάτων αποφάσισαν ομόφωνα «την αναζήτηση κεφαλαίων για συμμετοχή του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων στην εξαγορά λιγνιτικών Μονάδων» που έχει εξαγγείλει και προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια των δεσμεύσεων της στο Μνημόνιο με την Τρόικα και την Κομισιόν. 
Η απόφαση αυτή που ελήφθη από τους Δημάρχους δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για την σκοπιμότητα της όταν το Δίκτυο των Ενεργειακών Δήμων αλλά και κάθε Δημοτικό Συμβούλιο ξεχωριστά ακόμη και από κοινού με τοπικούς φορείς έχουν λάβει αποφάσεις ενάντια στην πώληση λιγνιτικών Μονάδων και την οργάνωση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για να αποτραπεί τέτοια εξέλιξη που οδηγεί σε βάρος των συμφερόντων της τοπικής ανάπτυξης, των συμφερόντων του λαού και των εργαζομένων. 
Η παραπάνω απόφαση των Δημάρχων βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις αποφάσεις και τις ενέργειες που οι ίδιοι έχουν πάρει και έχουν δεσμευτεί να αντισταθούν στην πώληση καθώς επίσης και στην θέληση των εργαζομένων και των πολιτών. 
Προβληματίζει επίσης πρόσφατη τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη ότι «ακόμα και στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης, που και με αυτό διαφωνεί, θα έπρεπε να είναι ενήμεροι η περιφέρεια Πελοποννήσου και ο δήμος Μεγαλόπολης, και θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, πάνω σε σημαντικά και συγκεκριμένα ζητήματα, όχι μόνο διατήρησης των ανταποδοτικών οφελών προς την τοπική κοινωνία, αλλά και αύξησής τους, λόγω του ότι η περιοχή αυτή έχει υποστεί ιδιαίτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση για μακρό χρονικό διάστημα» και τόνισε πως «η διαπραγμάτευση με τον οποιονδήποτε πιθανό επενδυτή δεν μπορεί να γίνει μόνο από εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της τοπικής και της περιφερειακής διοίκησης»
Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και η πώληση λιγνιτικών Μονάδων βρίσκεται στην τελική φάση και σύμφωνα με πληροφορίες αφορά την πώληση των 2 λιγνιτικών Μονάδων του Αμυνταίου, της Μελίτης στη Φλώρινα και την Νο 3 της Μεγαλόπολης. 
Σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το Μνημόνιο 2 θέτει τις εξής προθεσμίες: 
1ο τρίμηνο 2012: Οριστικοποίηση των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. 
2ο τρίμηνο 2012: Έναρξη εφαρμογής των παραπάνω μέτρων 
Νοέμβριος 2013: Ολοκλήρωση εφαρμογής των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Οι τρίτοι μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την παραγωγή από λιγνίτη στην ελληνική αγορά. 
Την πώληση υδροηλεκτρικών το μνημόνιο τη συνδέει με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Προβλέπει συγκεκριμένα, ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πουλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές. 
Στο σημείο αυτό το Μνημόνιο ξεκαθαρίζει ότι η πώληση υδροηλεκτρικών είναι χωριστή από την πώληση λιγνιτικών μονάδων, η οποία προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για τον ελληνικό λιγνίτη. Ωστόσο, αφήνει περιθώρια για ταυτόχρονη αγορά από επενδυτές υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα. 
Πάντως διευκρινίζει ότι «η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας (α) δεν θα καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η Απόφαση της Επιτροπής και (β) δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής». 
Από τις παραπάνω εξελίξεις γίνεται φανερό ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση λήψης των οριστι] ]>

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,834ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια