ΑρχικήΑΡΘΡΑΤροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθεί η Μεγαλόπολη σε ειδικό καθεστώς για πρόσθετη...

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθεί η Μεγαλόπολη σε ειδικό καθεστώς για πρόσθετη ενίσχυση του αναπτυξιακού νόμου

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού με άλλους 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στις 22.10.2019 κατέθεσαν στη Βουλή τροπολογία-προσθήκη στο νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα …».

Με αυτήν προτείνεται να προστεθούν και «ειδικές περιοχές», όπου η τοπική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το λιγνίτη-«έντονης λιγνιτικής δραστηριότητας», στα «ειδικά καθεστώτα» πρόσθετης ενίσχυσης του αναπτυξιακού νόμου. Σε αυτές αναφέρεται ρητά και η Δημοτική Ενότητα Μεγαλόπολης.

Το κείμενο της τροπολογίας-προσθήκης έχει ως εξής :

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»
Θέμα: «Ένταξη των περιοχών της χώρας των οποίων η οικονομική δραστηριότητα πρόκειται να πληγεί άμεσα από την απολιγνιτοποίηση σε νέο ειδικό καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016»
Α. Αιτιολογική Έκθεση
Η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή που κυρώθηκε με το νόμο 4426/2016, καθώς και η ανάγκη για Κλιματική Δράση και για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με σκοπό την μείωση εκπομπών που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δημιουργούν την ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας στις περιοχές της χώρας των οποίων η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να πληγεί άμεσα από τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται επιτάχυνση του σχεδίου για τη “Δίκαιη Μετάβαση” των παραπάνω περιοχών, καθώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα τεθεί πιθανώς σε ισχύ από το 2021 και μετά. Για το λόγο αυτό προτείνεται η ένταξη στα ειδικά καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου του συνόλου των παραπάνω περιοχών. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα στις ειδικές περιοχές, με βάση το κριτήριο θ του άρθρου 12 του Ν. 4399/2016 δεν εντάσσεται π.χ. η Δημοτική Ενότητα Πτολεμαΐδας (Δήμος Εορδαίας) καθώς και η Δημοτική Ενότητα Μεγαλόπολης. Δημιουργώντας ένα ξεχωριστό καθεστώς για όλες τις περιοχές της χώρας όπου η τοπική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το λιγνίτη, δίνονται πρόσθετα κίνητρα για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

Β. Τροπολογία – Προσθήκη
Προτείνεται η ακόλουθη προσθήκη στο Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».
Στο άρθρο 12 του ν.4399/2016 (Α΄117) προστίθεται νέα περίπτωση ιβ΄ ως εξής:
“επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε περιοχές έντονης λιγνιτικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.”

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2019
Οι προτείνοντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Τσίπρας Γεώργιος

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ