Τριπόταμος: Το πρόσωπο της ΔΕΗ

1
1375

Η προσπάθεια , διαίρεσης των Τριποταμιτών , εκ μέρους της διοικήσεως της ΔΕΗ , δεν πρόκειται να περάσει και γι αυτό το λόγο σας παραπέμπουμε στο τέλος του κειμένου , στην απάντηση του χωριού μας , δια μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου μας, την οποία και θα επισυνάψω , στην ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ πρόταση της ΔΕΗ , να υπογράψουμε , την εντός15νθημέρου , οικιοθελή αποχώρηση των κατοίκων , από τις περιουσίες μας , για να εισηγηθεί η Δ/ση της Λιγνητικής Α Ε , στο Δ Σ.της ΔΕΗ Α.Ε. , την παραχώρηση εκτάσεως για τη δημιουργία νέου οικισμού . Πρώτα να υπογράψουμε και κατόπιν να εισηγηθούν στη ΔΕΗ την πιθανή παραχώρηση της εν λόγω έκτασης .

Αυτό κι αν είναι εμπαιγμός .

Σήμερα η Δ/ση της Λιγνητικής Α.Ε. , καλεί τον πρόεδρο του χωριού  μας , Γεώργιο Δημόπουλο , που τυχαίνει να είναι και υπάλληλος της , σε απολογία , ζητώντας του  να ανακαλέσει  αυτό που ανέφερε , σε διαμαρτυρία των κατοίκων  σε τοπικό μέσο ενημέρωσης , για το  οστεοφυλάκιο στο παλαιό κοιμητήριο . Ανέφερε , ότι κατά το τέλος των εργασιών του , ο εργολάβος και πριν το σούρουπο , προχώρησε στην κατεδάφιση , και έτσι ακριβώς έγινε . Αυτό σας πείραξε !  η ώρα ,  όχι το γεγονός !!! 

  Κάθε μέρα , ο εργολάβος που εργάζεται στο χώρο  , για να προετοιμάσει τις εργασίες της επόμενης ημέρας ,  προέβη όπως του μετέφεραν κάτοικοι του Τριποτάμου , στην κατεδάφιση   του .Έτσι του είπαν οι κάτοικοι και αυτό είπε ,τι κακό έκανε ; Αν δεν κάνει σωστά τη δουλειά του στην επιχείρηση σας , πράξτε τα δέοντα . Δεν θα επιτρέψουμε όμως σε κανέναν να τον εκφοβίσει και να τον φιμώσει επειδή υποστηρίζει τα συμφέροντα των κατοίκων που τον εξέλεξαν .

Έτσι φαίνεται έχετε μάθει να κάνετε τη δουλειά σας , εκβιάζοντας , εκφοβίζοντας και φιμώνοντας .

  Λίγες μέρες αργότερα  , κάτοικοι προσπάθησαν να προστατέψουν τις περιουσίες τους , και με συνοδεία της αστυνομίας  , τους μεταφέρατε στο δασαρχείο στη Μεγαλόπολη λες και έκαναν δασική παράβαση  . Οι κάτοικοι δεν κατέστρεψαν δάση , τα προστατεύουν , γιατί χαίρονται να ζουν μέσα και κοντά σ αυτά . Για κοιτάξτε , η ανατρέξτε στο παρελθόν , πως ήταν η περιοχή , όταν οι κάτοικοι την προστάτευαν ;  Όταν εγκαταστάθηκε  η ΔΕΗ στην περιοχή, με τη συγκατάθεση της πολιτείας , κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους   , ( ας μας πουν όλα αυτά έχουν αποχαρακτηριστεί από το δασαρχείο ; ) και τι άφησε στο πέρασμά της ;

 Σε συνομιλία , μετά το περιστατικό με το  Δασαρχείο , με τον Δ/ντα σύμβουλο της λιγνητικής Α.Ε. ,μετά τις προσπάθειες , να καμθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων , μου  έγινε γνωστό , ότι ακόμη και για τον χώρο που ζητά  το χωριό από την πολιτεία , για τη μετεγκατάσταση του  , πρέπει να υπάρξει η συναίνεση της ΔΕΗ  . Εύγε αν η πολιτεία επηρεάζεται από μια Λιγνητική Α.Ε.  Άρα τι είναι , κράτος εν κράτει ;

Τέλος , και να το γνωρίζουν όλοι , δεν περνούν , ούτε οι εκφοβισμοί ούτε οι εκβιασμοί , είμαστε όλοι οι κάτοικοι , στο πλευρό του παρέδρου σήμερα , που έκανε αυτό που έπρεπε , προστατεύοντας τα συμφέροντα των κατοίκων , τους οποίους και υπηρετεί .

Οι κάτοικοι , είμαστε πεπεισμένοι , ότι πρέπει να αγωνιστούμε, με τη συμπαράσταση και τη στήριξη όλων των φορέων , με ομόφωνες αποφάσεις και του Δήμου Μεγαλόπολης , και της Περιφέρειας Πελοποννήσου , να μην εγκαταλείψουμε τις περιουσίες μας , αν δεν υπάρξει λύση , για την μετεγκατάσταση του οικισμού μας .

Επίσης για την αποκατάσταση της αλήθειας  μέχρι σήμερα , οι κάτοικοι έχουν εισπράξει το 50% περίπου , της τελευταίας δικαστικής απόφασης , και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους ,  αν δεν κατατεθούν και τα υπόλοιπα . Πως θα ξαναχτίσουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι , αφού οι τιμές απαλλοτρίωσης , είναι ανάλογα με την παλαιότητα τους , λες και μπορούν να τα   ξαναχτίσουν πάλι παλαιά  .

 Το Τριπόταμο  απαιτεί και θα συνεχίζει να απαιτεί από τη ΔΕΗ , αλλά και από την πολιτεία , τα αυτονόητα. Πως είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να καταστρέψουν τα σπίτια μας , μη επιτρέποντας να τα ξαναχτίσουμε, εμπαίζοντας μας , όπως προηγουμένως σας ανέφερα ;

 Γνωρίζουμε , ότι με την  αναγκαστική απαλλοτρίωση , πρέπει να εγκαταλείψουμε τις περιουσίες μας , αλλά γνωρίζουμε  ακόμη , και την υποχρέωση της πολιτείας , κατά τον νόμο ,  να παραχωρήσει το χώρο ,  για την μετεγκατάστασή μας .           

Η περιοχή της Μεγαλόπολης και εν προκειμένω το Τριπόταμο , δεν χρωστάει στη ΔΕΗ και δεν ζητάει ελεημοσύνη .

Δώσαμε τις περιουσίες μας , την υγεία μας , τη ζωή μας , στο βωμό του εθνικού συμφέροντος , και εισπράξαμε , τη μόλυνση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την ερήμωση της  περιοχής μας .

Η περιοχή μας δεν κέρδισε τίποτε , χωρίς αγώνες και κόπο , ακόμη και για αυτονόητα δικαιώματα , που είχαν και έχουν σχέση , με την υγεία των κατοίκων και της ποιότητας ζωής τους  . Γιατί δεν τα έκανε η ΔΕΗ αφού ήταν υποχρεωμένη , χωρίς τους δικούς μας αγώνες ;

Είχε βλέπετε κόστος . Η ανθρώπινη ζωή  μηδέν .!!!!

Η πόλη αλλά και όλη η περιοχή της Μεγαλόπολης , δεν έζησε και δεν ζει από την ΔΕΗ , το αντίθετο . Η ΔΕΗ , λεηλάτησε τον πλούτο μας και τώρα κλίνει , αφήνοντας την άλλοτε πανέμορφη περιοχή μας , μια απέραντη χαβούζα , χωρίς κανένα σχέδιο για την αποκατάστασή της , πετώντας τη σαν στυμμένη λεμονόκουπα .

Ποια εμπιστοσύνη , να έχουν οι κάτοικοι του Τριποτάμου , από μια τέτοια επιχείρηση . Τίποτε και ποτέ δεν κερδίζεται , χωρίς αγώνες και τους αγώνες θα τους δώσουμε μέχρι δικαίωσης .

Οι συνδικαλιστές , που θεωρούν ότι αγωνίζονται , για τη διατήρηση των ορυχείων και όχι για τη διατήρηση των θέσεων τους , ας μη ψάχνουν για προδότες μεταξύ των Τριποταμιτών . Θα περιμέναμε να πιέζουν τη ΔΕΗ , που όπως και ο Δ/νων σύμβουλος της Λιγνητικής Α.Ε. μας ανέφερε , (έχει την εξουσία και τη δύναμη) , να δώσει λύση στα καίρια και δίκαια αιτήματά μας . Αν ρίξουν , μόνο μια ματιά , καθημερινά τι γίνεται , με τη σκόνη μόνο , στο ορυχείο , και τότε να πουν ποια είναι η προστασία των εργαζομένων αλλά και όλων όσων ζουν και δραστηριοποιούνται σ, αυτή την περιοχή . Ποιος μιλά για όλα αυτά ;  

Οι Τριποταμίτες , ήταν , είναι και θα είναι , μια γροθιά ,        υποστηρίζοντας τα δίκαια  συμφέροντά τους και δεν εγκαταλείπουν το δίκαιο αγώνα τους .

ΤΡΙΠΌΤΑΜΟ 21-05-2020

Ο Εφημέριος Τριποτάμου +πρωτ.Βασίλειος Δάρρας


Η απάντηση στη πρόταση για οικιοθελή αποχώρηση των κατοίκων

Προς την Λιγνιτική Μεγαλόπολης   Α.Ε.

                                                                                          Κοιν.: Δήμος Μεγαλόπολης

Αξιότιμοι  Κύριοι,

Εις  απάντησιν της από 27.03.2020  πρόσκλησής σας , να υπογράψουμε το συνημμένο σε αυτήν  ιδιωτικό συμφωνητικό, έχουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

  1. Όπως   ήδη σας γνωρίσαμε προφορικά  κατά την συνάντησή μας στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης , στις αρχές Φεβρουαρίου  για το ίδιο θέμα, η οικειοθελής παράδοση των απαλλοτριωθέντων ακινήτων των κατοίκων του Τριποτάμου  θα μπορούσε να συζητηθεί  υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση κατά πλήρη κυριότητα της εν λόγω έκτασης από την ιδιοκτήτρια αυτής ΔΕΗ Α.Ε. προς τον Δήμο Μεγαλόπολης,   με συμβολαιογραφικό έγγραφο και χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

β) Να έχει κατατεθεί από η ΔΕΗ Α.Ε.  στο Ταμείο  Παρακαταθηκών και Δανείων  η οφειλόμενη διαφορά αποζημίωσης μεταξύ  προσωρινής και οριστικής τιμής, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 339/2019 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου.

Σας  επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του Τριποτάμου έχουν εισπράξει μόνο  το 70% της προσωρινής  αποζημίωσης.

  • Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι  δεν μπορούμε να υπογράψουμε το προταθέν  ιδιωτικό συμφωνητικό  για τους παραπάνω λόγους, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν συμβάλλεται σε αυτό η ΔΕΗ Α.Ε.

Εξυπακούεται  ότι, εφόσον η ΔΕΗ Α.Ε.  εκπληρώσει τις ανωτέρω δύο προϋποθέσεις,  θα είμαστε στην διάθεσή σας  να συζητήσουμε καλόπιστα  και καλοπροαίρετα την οικειοθελή παράδοση των απαλλοτριωθέντων  ακινήτων   των κατοίκων του Τριποτάμου.

                                                                Με εκτίμηση

                                                         Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

Facebook Comments

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ΔΕΗ κλεινει κυριοι. Κρατηστε τις περιουσιες σας και δωστε πισω τα χρηματα των απαλλοτριώσεων.
    Να δουμε τοτε που θα παει η δηθεν αγαπη σας για το χωριο.
    Βρηκατε το “ιδρυμα” και προσπαθείτε να βγαλετε απο την μύγα ξύγκι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here