ΤΡΙΠΟΤΑΜΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

0
236

Αγαπητοί αναγνώστες.
Η τελευταία !!!!!!! κατολίσθηση του Ορυχείου της Δ Ε.Η. στη Μεγαλόπολη και πλησίον του Χωριού μας , προκάλεσε έντονη ανησυχία φόβο ,αγωνία ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε όλους εμάς , που κατοικούμε μόνιμα στο χωριό .
Οι φόβοι μας και η ανησυχία μας για ρηγματώσεις και ζημιές στα σπίτια του χωριού , αλλά ιδιαίτερα στο παλαιό κοιμητήριο , μας είχε αναγκάσει εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, να γνωστοποιούμε τις ανησυχίες μας με εξώδικα στην Δ.Ε.Η..
Οι απαντήσεις ήταν πάντα καθησυχαστικές .
Πριν ένα χρόνο και ενώ το ρήγμα μεγάλωνε ανησυχητικά , παρακαλέσαμε μέσω του Δημάρχου μας κ.Μπούρα ,τον Γενικό Δ/ντή κ.Νικολακάκο , να επισκεφτεί επί τόπου το χώρο του κοιμητηρίου . Έτσι και έγινε . Ο γενικός μαζί με το επιτελείο του , καθώς και ο Δήμαρχος με το επιτελείο του και κάτοικοι του χωριού , φτάσαμε στο κοιμητήριο και εκεί βεβαιώθηκαν Ο κ. Γενικός Δ/ντής με το επιτελείο του για την σοβαρότητα του πράγματος και αποφάσισαν την επίσπευση των εκκρεμοτήτων του νέου κοιμητηρίου και την γρήγορη μεταφορά των νεκρών στο νέο κοιμητήριο , πριν τον επερχόμενο χειμώνα .
Εδώ , πρέπει να αναφέρω , αν και δεν θα ήθελα να φέρω στη μνήμη μου , τις πρωτόγνωρες εμπειρίες μου εκείνων των ημερών , που (εκτός των ομαδικών εκταφών των οστών ) , μεταφέραμε και τις σορούς είκοσι συνανθρώπων μας συμπατριωτών μας κεκοιμημένων , με εκταφή , αντικατάσταση φέρετρων και νέο ενταφιασμό , σε ομαδικούς τάφους , στο νέο κοιμητήριο . Η αναγκαστική αυτή βεβήλωση και τυμβοσυλία , δεν γνωρίζω , αν έχει γίνει σε όλον τον κόσμο . (υπάρχει φωτογραφικό υλικό για όλα αυτά ) .
Πως λοιπόν , δεν γνώριζαν την σοβαρότητα της ρηγμάτωσης , που δεν ήταν ένα μικρό ρηγματάκι και επιφανειακό ,όπως λένε , ήταν ένα ρήγμα πενήντα εκατοστών , με καθίζηση ενός μέτρου περίπου και έκτασης πεντακοσίων μέτρων περίπου. Εντός του ρήγματος φαινόταν καθαρά το φέρετρο ενός κεκοιμημένου συμπατριώτη μας . (υπάρχει φωτογραφικό υλικό για όλα αυτά ) . Αν δεν τα γνώριζαν , δεν θα προχωρούσαν ποτέ , σε μια τέτοια αποτρόπαια πράξη . Συμφωνήσαμε , από σεβασμό προς τους νεκρούς μας , γιατί δεν θέλαμε να καταλήξουν στο ορυχείο με μια πιθανότατη κατολίσθηση . Προσωπικά αισθάνομαι ήσυχος και ικανοποιημένος .
Η απόσταση του ρήγματος από τα σπίτια του χωριού , είναι περίπου 250 μέτρα και είναι εντός των ορίων του οικισμού , και δεν έχει απαλλοτριωθεί .
Με έκπληξη θλίψη και απορία λοιπόν , άκουσα σε συζήτηση του θέματος σε επιτροπή της βουλής από τον κ.Ζερβό , Δ/τη της Δ.Ε.Η. , ότι η απόσταση από τον οικισμό είναι 1500 μέτρα. . Ή ο κ.Ζερβός δεν έχει ενημερωθεί σωστά , ή το είπε έτσι , για να αμβλύνει την σοβαρότητα του θέματος , για τις δικές μας ανησυχίες .
Η τελευταία απάντηση , με το υπ,αριθμ.2910/16-11-2011 έγγραφο σε εξώδικο δικό μας , είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ανησυχία και ο χώρος του κοιμητηρίου είναι και θα παραμείνει ασφαλής από κατολησθητικά φαινόμενα , και ότι οι ρηγματώσεις , είναι επιφανειακές και δεν εμπνέουν καμία ανησυχία .

IMG_0070
Σήμερα μετά ένα χρόνο , έγινε αυτό που φοβόμασταν , με τραγικές συνέπειες (ευτυχώς χωρίς θύματα ) για το ορυχείο της Μεγαλόπολης , το οποίο προσφέρει πολλά στην εθνική και τοπική κοινωνία , το φόβο των εργαζομένων , την εθνική οικονομία , αλλά περισσότερο για μας , τους κατοίκους αυτού του μικρού αλλά πανέμορφου χωριού , που φοβόμαστε να μπούμε στα σπίτια μας μετά την τελευταία !!!!! κατολίσθηση .
Ποιος εκείνη τη βραδιά της κατολίσθησης , προειδοποίησε όπως έκαναν με τους εργαζομένους ,και καλά έκαναν , εμάς τους κατοίκους του Τριποτάμου , που δόξα τω Θεώ δεν έφθασε μέχρι τα σπίτια μας .
Ποιοι έχουν ευθύνες για όλα αυτά , ας τα εξετάσει ο εισαγγελέας . κάποιοι πρέπει επιτέλους να τιμωρηθούν για όλα αυτά .
Όλα αυτά μας κάνουν , να μην έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους αρμοδίους της Δ.Ε.Η., εκτός και στην πορεία δούμε κάτι διαφορετικό , τότε αν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας , θα σκεφτούμε και θα αποφασίσουμε . Μέχρι σήμερα σε συναντήσεις με τον Γενικό ορυχείων στην Αθήνα , παρά τις διαβεβαιώσεις για τα αιτήματά μας όσον αφορά την μετεγκατάσταση του χωριού μας και παρά τις προτάσεις μας , δεν υπήρξε καμία πρόοδος και όσον αφορά τους νέους του χωριού μας επίσης. Το χωριό μας πλήττεται σήμερα ανεπανόρθωτα ,και ούτε καν προτεραιότητα ,οι νέοι μας σαν πληγέντες , δεν έχουν στις προσλήψεις από την Δ.Ε.Η. Η εμπιστοσύνη δεν επιβάλλεται αλλά κερδίζεται .
Για όσους δε , δεν γνωρίζουν , τους ενημερώνουμε ότι η Δ.Ε.Η. έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κλοιό γύρο από το χωριό μας . Από τη μια , τον ποταμό Αλφειό 100 μέτρα από τα σπίτια μας , με τα λύματα της Μεγαλόπολης , και με ότι αυτό συνεπάγεται , και από την άλλη το ορυχείο , με τη μεγάλη όπως είδαμε ασφάλεια και σιγουριά . Ελάτε κύριοι της Δ.Ε.Η.αλλά και σεις πολιτικοί , που ζητάτε την ψήφο μας , να κατοικήσετε εσείς σ,αυτό το ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον . Έπρεπε να γίνει η κατολίσθηση , για να γνωρίσετε τα προβλήματα του χωριού μας και να δήξετε το όψιμο ενδιαφέρον σας , στηρίζοντας τις θέσεις μας .Το άμεσο μέλλον θα δείξει .< οψόμεθα > :
Αισθανόμαστε μόνοι και απροστάτευτοι για αυτό και θέλουμε ουσιαστική συμπαράσταση και βοήθεια , και από τον δήμαρχο κ.Μπούρα , και από τον περιφερειάρχη κ.Τατούλη , που ομολογουμένως ήταν κοντά μας από την πρώτη στιγμή μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη κ.Γιαννακούρα και τον περιφερειακό σύμβουλο κ.Αποστολόπουλο , και με τους οποίους άμεσα , μετά από την έκτακτη γενική συνέλευση των κατοίκων , συναντηθήκαμε στην περιφέρεια στην Τρίπολη ,για να καταστρώσουμε σχέδιο για την περαιτέρω πορεία , του μέλλοντος του χωριού μας. .
Με τις μέχρι τώρα απαλλοτριώσεις στο χωριό μας , κατάφεραν να αφαιρέσουν τα παραγωγικότερα κτήματα , (ποτιστικά , κάμποι ) , αυτά που σήμερα με την κρίση κάποιοι νέοι μας θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν ,για να ζήσουν τις οικογένειές τους .

Με την εκτροπή του Αλφειού . πριν από χρόνια , η πρότασή μας ήταν , ό τι περικλείει η κοίτη του Αλφειού , να απαλλοτριωθεί . Η Δ.Ε.Η. Αποδεδειγμένα , με τα χρήματα που δαπάνησε , για το υπόγειο τμήμα του Αλφειού 450 μέτρων , θα είχε απαλλοτριώσει το Τριπόταμο δύο (2) φορές . Η Δ.Ε.Η. αρνήθηκε και κατάντησε το Τριπόταμο ένα νησάκι περικυκλωμένο από ανασφάλεια και ανησυχία . Αποφάσισαν να μας ακρωτηριάσουν λοιπόν τμηματικά , αφαιρώντας ένα – ένα , χέρια και πόδια , μπορεί να μας κόψουν και το κεφάλι . Η καρδιά μας όμως και η ψυχή μας , θα ζει και θα αγωνίζεται , μέχρι τελικής δικαίωσης . Αυτός είναι ο σχεδιασμός της Δ.Ε.Η. και ο νοών νοήτω ……

O
Τέλος θέλω να καταγγείλω , ότι τώρα , μετά την κατολίσθηση , προσπαθούν να στηρίξουν το χωριό , μπαζώνοντας την πλευρά της κατολίσθησης , με τα χώματα που καθαρίζουν το ορυχείο , χώματα σαθρά , μπόσικα , Με τι μελέτες γίνονται όλα αυτά , και έρχεται χειμώνας . Ο Θεός να φυλάει .
Επίσης , τις τελευταίες ημέρες πληροφορούμεθα , ότι ο δ/ντης του ορυχείου , δίνει άδειες ξυλεύσεως στα υπό απαλλοτρίωση ή στα απαλλοτριωμένα κτήματα , σε οποιονδήποτε κάνει αίτηση για ξύλα , εκτός των πατριωτών . Ευχόμεθα να είναι ψέματα . Μπορεί να είναι νόμιμο , δεν είναι όμως ηθικό .Δεν πουλήσαμε τις περιουσίες μας , αναγκαστικά μας τις παίρνουν , και δεν θα αφήσουμε κανέναν , εκτός από του ιδιοκτήτες , όπως και προφορικά έχουμε την διαβεβαίωση , από τον γενικό των ορυχείων , κ. Νικολακάκο , να νέμεται και να εκμεταλλεύεται την περιουσία μας , μέχρις ότου την χρησιμοποιήσει η Δ.Ε.Η.
Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω όποιον καλόπιστο αναγνώστη μπορεί να απαντήσει . αν ήταν στη θέση μας τι θα έκανε .
Η προσπάθειά μας είναι και θα συνεχίζει να είναι , η μετεγκατάσταση του χωριού μας σε ασφαλές χώρο , εντός της εδαφικής περιφέρειάς μας .
Προσωπικά σαν εφημέριος Τριποτάμου , ό τι ζήτησα για την ενορία , οι αρμόδιοι της Δ.Ε.Η . ομολογουμένως πρόθυμα πάντα ανταποκρίθηκαν , και τους ευχαριστώ . Από τον γενικό ορυχείων κ.Νικολακάκο και τους τοπικούς δ/ντές και επιτελικά στελέχη η συνεργασία μας ήταν άψογη και εποικοδομητική και ειδικότερα στην κατασκευή του νέου κοιμητηρίου και την οργάνωση της μεταφοράς του . Όσον αφορά όμως τα σοβαρά προβλήματα του χωριού μας , όπως και πιο πάνω αναφέρω , καμία πρόοδος , καμία συγκεκριμένη απάντηση τέλμα , τέλμα , τέλμα , Μήπως , σκέφτομαι , γίνονταν όλα αυτά για να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι .
Προσωπικό μου , δεν ζήτησα και δεν πήρα τίποτα και ποτέ και γι,αυτό και δεν αισθάνομαι υποχρεωμένος και θα αγωνίζομαι με τους πατριώτες μου για τους στόχους μας , που είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί .
Προσεύχομαι , ο Άγιος Θεός , να φωτίσει τους αρμοδίους να βλέπουν τα πραγματικά προβλήματα του χωριού μας , με συμπάθεια και ρεαλισμό και να δίνει δύναμη σε όλους τους πατριώτες και τελευταία σε μένα , να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά που είναι μπροστά μας , με ομόνοια , σθένος , τόλμη και αποφασιστικότητα .
Ο τολμών νικά .
Ο εφημέριος Τριποτάμου Ιερεύς Βασίλειος Δάρρας

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here