ΑρχικήΑΡΘΡΑΤρένο της Χαράς - Θέλω και εγώ δραστηριότητα

Τρένο της Χαράς – Θέλω και εγώ δραστηριότητα

« Μαμά, θέλω να πάω κι εγώ σε δραστηριότητα!»
Αν στην οικογένεια σας έχετε τουλάχιστον δύο παιδιά με δύο- τρία χρόνια διαφορά μεταξύ τους, τότε πολύ πιθανόν να έχει γίνει μια τέτοια κουβέντα με το μικρότερο παιδί σας που ούτως ή άλλως βλέπει το μεγαλύτερο με δέος και θαυμασμό.

Όταν μάλιστα το μεγαλύτερο παιδί λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι γιατί πηγαίνει στο Νηπιαγωγείο, τον παιδικό σταθμό ή σε μια εξωσχολική δραστηριότητα, η έλλειψη του είναι ολοφάνερη και η επιθυμία του μικρότερου παιδιού να ακολουθήσει ή να μιμηθεί, το μεγαλύτερο, έντονη.

Έτσι κι αλλιώς, μόλις τα παιδιά γίνουν περίπου 2,5 ετών αρχίζουν να επιθυμούν τη συναναστροφή με άλλα παιδιά. Αυτή η επιθυμία τους πηγάζει από την βαθύτερη ανάγκη τους να κοινωνικοποιηθούν, να
αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να ενταχθούν σιγά-σιγά σε μια ομάδα.

Είναι πολύ καλή στιγμή μέσω της επαφής τους, να μάθουν να μοιράζονται και να συνεργάζονται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τα παιδιά που δεν έχουν ακόμα αδέρφια και οι παραπάνω έννοιες τους είναι εντελώς άγνωστες.

Το παιχνίδι παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών και μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των ενηλίκων για την ομαλή και ολόπλευρη ανάπτυξη τους.
Το ιδανικό θα ήταν οι ενήλικες να αφιερώνουν χρόνο και να παίζουν συντροφιά με τα παιδιά τους.
Γεγονός, που δίνει μεγάλη χαρά και στις δυο πλευρές. Τονώνει τη μεταξύ τους σχέση, την αίσθηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας, τη βεβαιότητα ότι τα παιδιά είναι πολύ σημαντικά κι όχι εμπόδιο ή μπελάς για τους μεγάλους.

Μέσω αυτής της επαφής αναπτύσσουν κοινό κώδικα επικοινωνίας κι
αντέχουν πιο εύκολα την έλλειψη ο ένας του άλλου, όταν αυτό είναι αναγκαίο, με τη σκέψη ότι θα ξαναβρεθούν και θα ξαναπαίξουν. Παράλληλα αναπτύσσουν και τον προφορικό λόγο, μπορούν να
εκφράζονται καλύτερα, με μεγαλύτερη σαφήνεια και πιο πλούσιο λεξιλόγιο .Καλλιεργούν δεξιότητες, αποκαλύπτουν τα ταλέντα τους και τις ιδιαίτερες δυνατότητες τους!

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούν πιο εύκολα να μπουν όρια στη συμπεριφορά τους και να γίνουν πιο αποδεκτά μιας και δεν τα επιβάλλει κάποιος ενήλικας, αλλά είναι προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη του παιχνιδιού. Έτσι μπαίνουν οι σπόροι που θα καρποφορήσουν αργότερα σε σχέση με την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις κάθε μέλους μιας ομάδας.

Είναι φορές που οι ενήλικες αποφεύγουν το παιχνίδι με τα παιδιά τους, είτε λόγω πολύ φορτωμένου καθημερινού προγράμματος, είτε επειδή νιώθουν αμήχανα και νομίζουν πως δεν ξέρουν πώς να τα προσεγγίσουν και τι ακριβώς μπορούν και θέλουν να κάνουν τα παιδιά μαζί τους.

Αυτή την αμηχανία ή την έλλειψη εμπειρίας έρχεται να καλύψει το «ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ».
Έχει οργανώσει ομάδα δημιουργικού παιχνιδιού για παιδιά από 2,5 ετών και παροτρύνει τους γονείς να συμμετέχουν σε αυτή. Κάθε γονιός που αποφασίζει να αφιερώσει μια ώρα την εβδομάδα στο παιδί του κάνει ένα τεράστιο δώρο στη σχέση τους! Με τη συμμετοχή των γονιών στην ομάδα εξασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση του παιδιού από το οικείο
περιβάλλον του σπιτιού στο πολύ ευχάριστο του «ΤΡΕΝΟΥ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ», αλλά παρόλα αυτά, άγνωστο.

Δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο και να μοιραστούν μοναδικές, δημιουργικές στιγμές!
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μαθαίνουν τον κόσμο με τις αισθήσεις και την κίνηση. Χρησιμοποιούν συνεχώς το σώμα τους και τις δυνατότητες που τους δίνει, καθώς και καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα που συχνά τους αλλάζουν χρήση.
Καλλιεργούν τη φαντασία τους, αποκτούν αυτογνωσία , αυτοπεποίθηση και θάρρος. Μαθαίνουν πώς να συγκεντρώνουν την προσοχή τους και πώς να χαλαρώνουν στο τέλος της ημέρας ή μετά από έντονο παιχνίδι.

Η λαχτάρα των παιδιών να ξαναέρθουν στην ομάδα και η ανυπομονησία τους να φτάσει η ώρα που έχει οριστεί για τις συναντήσεις μας, είναι για εμάς η μεγαλύτερη ανταμοιβή και μας επιβεβαιώνει την
αναγκαιότητα της ύπαρξης της.

Με την ευχή για μια καλή, δημιουργική και πολύ παιχνιδιάρικη χρονιά, το « ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ» συνεχίζει τα ταξίδια του στη φαντασία, το παιχνίδι, τη βιωματική μάθηση και περιμένει κι άλλους ταξιδιώτες να μοιραστούν εμπειρίες μοναδικές!!!
Ελάτε, να γνωριστούμε από κοντά!

Ελένη Κουσκουρέλου

Παιδαγωγός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

Τηλ. 6976736523

Email: totrenotisxaras@gmail.com

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ