Το Φυσικό Αέριο με μια ματιά

0
262

Η Μεγαλόπολη έχει μπει πλέον για τα καλά στην συζήτηση για γίνουν δίκτυα Φυσικού Αερίου στην πόλη. Βρήκαμε στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα μια ιδιωτικής εταιρίας της EDIL HELLAS , μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το φυσικό αέριο.

Η EDIL HELLAS είναι μια ιδιωτική εταιρία η οποία το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις δικτύων Φυσικού Αερίου και την κατασκευή δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης. Τελευταίο έργο της εταιρίας είναι η κατασκευή δικτύων στην Δεσκάτη Γρεβενών.

Από την σελίδα της EDIL HELLAS δείτε αναλυτική περιγραφή για το Φυσικό Αέριο:

Αυταπόδεικτα, το πιο σημαντικό Καύσιμο της εποχής μας είναι το Φυσικό Αέριο, ιδίως στα αστικά κέντρα και κυρίως σε εγκατεστημένες εφαρμογές όπως είναι οι βιομηχανίες και οι κατοικίες-χωρίς βέβαια να παραβλέψουμε ότι τελευταία, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και εξελίξεις στον τομέα των μεταφορών, δηλαδή στη χρήση στα αυτοκίνητα κλπ.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του Φυσικού Αέριου έναντι του κυριότερου ανταγωνιστή του – δηλαδή το πετρέλαιο – εντοπίζονται στις απαιτήσεις επεξεργασίας μέχρι την διάθεσή του για κατανάλωση και σε αυτές κάθε αυτές τις -φυσικές του ιδιότητες.

Το Φυσικό Αέριο φτάνει στον τελικό καταναλωτή σχεδόν όπως εξορύσσεται σε αντίθεση με το πετρέλαιο που από την εξόρυξή του μέχρι την κατανάλωση μεσολαβούν πλήθος και φυσικές διεργασίες.

Σε σχέση με τις φυσικές ιδιότητες, το Φυσικό Αέριο δεν έχει τυχαία την φήμη ως καθαρό καύσιμο, δεδομένου ότι και η σύστασή του αλλά και τα προϊόντα της καύσης του δεν προδιαγράφουν άμεσους κινδύνους ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για το περιβάλλον.

Αντίθετα, ευνοείτε η επίτευξη υψηλού και σταθερού βαθμού απόδοσης στις διεργασίες καύσης με άμεσο-θετικό αντίκτυπο στο φλέγον ζήτημα της εξοικονόμησης.

Η χημική σύσταση του Φυσικού Αερίου ισοδυναμεί με αυτή του Μεθανίου (CH4), επειδή όμως μαζί με το μεθάνιο συνυπάρχουν και άλλοι υδρογονάνθρακες σε ποσοστό 8-15%, εύλογα χαρακτηρίζεται μείγμα υδρογονανθράκων. Το μεθάνιο σε κανονικές συνθήκες βρίσκεται σε αέρια φάση (αεριοποιείται σε θερμοκρασία -161 °C), είναι άοσμο και άχρωμο. Η χαρακτηριστική οσμή που έχει το Φυσικό Αέριο που χρησιμοποιούμε προσδίδεται τεχνητά για λόγους ασφαλείας.

Το Φυσικό Αέριο φτάνει στον τελικό καταναλωτή κυρίως μέσω δικτύων. Για την μεταφορά του σε δεξαμενές απαιτείται η υγροποίησή του και επειδή αυτή είναι μια κοστοβόρα διαδικασία, μέχρι πρότινος περιοριζόταν μόνο στην μεταφορά του δια θαλάσσης μέσω ειδικών δεξαμενοπλοίων. Τελευταία όμως, υπάρχει έντονη κινητικότητα στην υιοθέτησή του ως καυσίμου μεταφορών, γεγονός που προδικάζει την ανάπτυξη και εδραίωση τεχνικών και σταθμών εμφιάλωσή του.

Σαν βασικές εφαρμογές του Φυσικού Αέριου θεωρούνται οι θερμικές βιομηχανικές διεργασίες καθώς και οι οικιακές εγκαταστάσεις θέρμανσης. Ζωηρότατη ανάπτυξη λαμβάνει η ηλεκτροπαραγωγή στην οποία το Φυσικό Αέριο προβλέπεται να αντικαταστήσει τη χρήση του πετρελαίου και σε μικρότερο βαθμό τους ρυπογόνους γαιάνθρακες.

Η διάθεση του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα γίνεται από τις κατά τόπους Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Για την περιοχή της Αττικής αρμόδια είναι η ΕΠΑ Αττικής ΑΕ. Η πρώτη ΕΠΑ που λειτούργησε στην χώρα μας ήταν αυτή της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τις προαναφερόμενες, σε λειτουργία είναι και η ΕΠΑ Θεσσαλίας στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκονται οι περιοχές Λαρίσης, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων. Οι τιμές του Φυσικού Αέριου διαμορφώνονται από την αρμόδια κατά περίπτωση ΕΠΑ. Το Φυσικό Αέριο που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως από την Ρωσία και την Αλγερία, ενώ μικρές ποσότητες προέρχονται από τα εγχώρια κοιτάσματα της Καβάλας.

Οι Εγκαταστάσεις Φυσικού Αέριου στους χώρους κατανάλωσης πραγματοποιούνται από ιδιωτικές Τεχνικές Εταιρείες Εγκατάστασης Φυσικού Αέριου, οι οποίες είναι αρμόδιες για την ορθή υλοποίηση και σύμφωνα με τους ισχύοντες τεχνικούς κανονισμούς, όλων των συστημάτων παροχής, λειτουργίας και ασφαλείας που απαρτίζουν την Εσωτερική Εγκατάσταση.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here