Το παρόν μας δείχνει το δύσκολο μέλλον…

0
630

Όσο εμείς παραμένουμε υπό περιορισμό και περιμένουμε τις καλύτερες μέρες, συντελούνται με ταχύτατους ρυθμούς οι εξελίξεις που μεθαύριο θα αποτελειώσουν την Μεγαλόπολη και την Δυτ. Μακεδονία.

Ας δούμε ένα άρθρο με ανάλυση της αγοράς ηλεκτρισμού για αυτό το διάστημα…


Οι μονάδες φυσικού αερίου των ανεξάρτητων παραγωγών καλύπτουν το 30% της παραγωγής από 23% πέρυσι. Λειτουργούν πια σχεδόν όλο το 24ωρο προκειμένου αφενός να καλύψουν το κενό που αφήνει η ΔΕΗ και αφετέρου για να αποφύγουν προβλήματα καταπόνησης των μηχανών τους από το «άναψε – σβήσε». Εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις είναι αδύνατον τεχνικοί από το εξωτερικό να φτάσουν στη χώρα μας για τις απαραίτητες συντηρήσεις.

Η ΔΕΗ από την άλλη μεριά έχει σχεδόν σβήσει τη λιγνιτική της παραγωγή καλύπτοντας μόνο το 9% από 23% κι αυτό για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης που έχουν ανάγκη για τη θέρμανση τους οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας. Η ΔΕΗ αν και θέλει να βάζει περισσότερες ώρες τις μονάδες φυσικού αερίου για να καταναλώσει και τις ποσότητες LNG που προμηθεύτηκε δυσκολεύεται.
Μεγάλο μέρος της ζήτησης καλύπτεται από τις εισαγωγές ρεύματος (29% έναντι 24% πέρυσι) μια και όπως φαίνεται υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες με χαμηλότερες τιμές εισαγωγής από τις γειτονικές αγορές.

Οι ΑΠΕ τις τελευταίες ημέρες, λόγω κυρίως των ισχυρών ανέμων, κερδίζουν υψηλό μερίδιο, ωστόσο ούτως ή άλλως αυξάνουν το ρόλο τους. Δίνουν πλέον το 32% της παραγωγής ρεύματος, από 30% πέρυσι.

Δεν φτάνει λοιπόν που σβήσαμε τους λιγνίτες , δεν μπορούμε ούτε τις μονάδες φυσικού αερίου να δουλέψουμε. Δυσκολεύεται η ΔΕΗ να καταναλώσει τις ποσότητες αερίου και θα τις δώσει σε ιδιώτες, δυσκολεύεται και να βρει προσωπικό να βάλει μπροστά την μονάδα 5 της Μεγαλόπολης και αναγκαστικά φέρνει προσωπικό εκτός έδρας. Τόσα χρόνια Διοικήσεις και συνδικάτα, κανείς δεν μπορεί να δώσει λύση.

Σβηστά σχεδόν όλα τα εργοστάσια της ΔΕΗ, πόσα MW παράγει και πόσα χρειάζεται; άραγε που βρίσκει την ενέργεια και σε ποια τιμή για τους πελάτες της; και σύντομα θα ξαναλέμε τι έγινε; τι πήγε στραβά; Τι πάθαμε;

Αυτά που έγιναν στο παρελθόν δεν τα πήραμε είδηση και δεν προετοιμαστήκαμε.

Αυτά που γίνονται τώρα γιατί δεν τα βλέπουμε άραγε;

Όλα λειτουργούν με τους νόμους των αγορών και του χρήματος. Περισσεύουν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες. Και πολύ σύντομα που θα μάθουμε και τα Μαστερπλαν για την περιοχή μας που τόσο πολύ διαφημίζουν κάποιοι, τότε θα είναι αργά να διορθώσουμε την ζημιά.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here