ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΤο κόστος της διαχείρισης στερεών αποβλήτων ξεκινά από τα 67 ευρώ ανά...

Το κόστος της διαχείρισης στερεών αποβλήτων ξεκινά από τα 67 ευρώ ανά τόνο

Για τη συνάντηση που είχε ο ΦΟΔΣΑ με την προσωρινή ανάδοχο διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου ΤΕΡΝΑ, μίλησε ο δήμαρχος Τρίπολης και πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Γιάννης Σμυρνιώτης, αναφέροντας πως επιτέλους είναι η ώρα να λυθεί το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων.

Έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση στους Δήμους, επισημαίνει αφού και αυτοί συμβάλλουν στην παραγωγή αποβλήτων, έτσι στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις και να γίνει μια αναφορά του κόστους το οποίο θα κληθεί να καταβάλλει ο κάτοικος.

Έστω και τώρα ο κ. Σμυρνιώτης, έκανε μια εποικοδομητική συζήτηση και τονίζει ότι ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Την Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο θα τεθεί το θέμα που αφορά την πρώτη διαχειριστική μονάδα η οποία θα βρίσκεται στην Παλαιόχουνη και μπορεί όποιος θέλει να παρευρεθεί και να υποβάλλει τις όποιες απόψεις και αντιρρήσεις έχει, προκειμένου να σταλούν στο ΥΠΕΚΑ, μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου που είναι σε διαβούλευση, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή των μονάδων, πρέπει ο ΦΟΔΣΑ να έχει τον πρώτο λόγο στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν γιατί το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ που τελειώνει το 2015, με το ποσό, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση με την εταιρεία, των 68.000.000 ευρώ.

Ακόμα στη συνάντηση, οι αρμόδιοι ενημερώθηκαν και για την ελάχιστη ποσότητα, την οποία δέχεται η εταιρία, η οποία είναι 150.000 τόνοι και τη μέγιστη, η οποία είναι 200.000 τόνοι. Σύμφωνα με τον ΠΕΔΣΑ οι ποσότητες των απορριμμάτων που παράγονται, είναι 250.000 τόνοι, έτσι όπως αναφέρει και ο κ. Σμυρνιωτης. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συστήματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Το τελικό κόστος ΦΠΑ το οποίο ειπώθηκε στη συνάντηση είναι τα 67 ευρώ ανά τόνο, και η μέση τιμή θα είναι περίπου στα 62 ευρώ για 25 έτη.

Το δύσκολο είναι ο υπολογισμός με το κόστος μεταφοράς, το οποίο είναι ανάλογο με την απόσταση που θα έχει ο δήμος με τη μονάδα διαχείρισης ή με τον σταθμό μεταφόρτωσης.

Τέλος, ο κ. Σμυρνιώτης αναφέρει ότι μέλημα τώρα είναι, να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες, ώστε να γίνουν παραπάνω σταθμοί μεταφόρτωσης για να μειωθεί το κόστος μιας και οι αποστάσεις κατά πλειοψηφία είναι πολύ μεγάλες.

από το ArcadiaPortal

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ