ΑρχικήΔΕΗΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ΤΗΝ ΔΕΗ...

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ΤΗΝ ΔΕΗ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ !!

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε σήμερα τη ΔΕΗ κρίνοντας ότι η επιχείρηση δεν έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά λιγνίτη στην Ελλάδα, και άρα μπορεί να κρατήσει όλα τα εργαστάσια παραγωγής που διαθέτει.

Το επιχείρημα των Ευρωπαίων δικαστών ήταν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 3,2 δισ. τόνοι λιγνίτη, ενώ η ΔΕΗ έχει αποκλειστικά δικαιώματα μόνο για τα 2 δισ. τόνους, που σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να εκμεταλλευθούν εάν θέλουν τα υπόλοιπα.

Το Δικαστήριο ακύρωσε δύο αποφάσεις της Κομισιόν που υποχρέωνε την επιχείρηση να πουλήσει εργοστάσια της σε ιδιώτες ώστε να μην κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Νίκος Μπέλλος από την Ναυτεμπορική

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συγκεκριμένα ….

1)  Ακυρώνει την απόφαση C(2008) 824 τελικό της Επιτροπής, της 5ης Μαρτίου 2008, σχετικά με τη χορήγηση ή τη διατήρηση σε ισχύ από την Ελληνική Δημοκρατία δικαιωμάτων για την εξόρυξη λιγνίτη υπέρ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) (υπόθεση Τ-169/08).
 

2) Ακυρώνει την απόφαση C(2009) 6244 τελικό της Επιτροπής, της 4ης Αυγούστου 2009, για τον καθορισμό συγκεκριμένων μέτρων για τη διόρθωση των δυσμενών για τον ανταγωνισμό συνεπειών της παραβάσεως που διαπιστώθηκε στην απόφαση της Επιτροπής της 5ης Μαρτίου 2008, σχετικά με τη χορήγηση ή τη διατήρηση σε ισχύ από την Ελληνική Δημοκρατία δικαιωμάτων για την εξόρυξη λιγνίτη υπέρ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) (Τ-421/09).

………………………………………………………………………………………………….
 
 Αποφάσεις Γενικού Δικαστηρίου Ε.Ε. σε υπόθεση λιγνιτών  
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε σήμερα τις δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στην υπόθεση των “ελληνικών λιγνιτών”, σε συνέχεια σχετικών προσφυγών ακυρώσεως που είχαν κατατεθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Η Ελληνική Δημοκρατία είχε παρέμβει ενώπιον του Δικαστηρίου υπέρ της ΔΕΗ και στις δύο υποθέσεις.

Η πρώτη απόφαση της Επιτροπής του Μαρτίου 2008 εκτιμούσε ότι κάποιες ελληνικές νομοθετικές διατάξεις, που χορηγούσαν, από παλαιά, δικαιώματα στην ΔΕΗ ως προς την εκμετάλλευση ελληνικού λιγνίτη, δημιουργούσαν ανισότητα ευκαιριών μεταξύ των ενδιαφερομένων όσο αφορά στην πρόσβαση στο λιγνίτη ως πρωτογενές καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η χορήγηση αυτών των δικαιωμάτων είχε δήθεν ως αποτέλεσμα δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και τον αποκλεισμό νεοεισερχομένων στην αγορά αυτή.

Η δεύτερη απόφαση της Επιτροπής ελήφθη τον Αύγουστο του 2009 και επέβαλε μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που εντόπιζε η Επιτροπή με την απόφαση του 2008.

Ο βασικός λόγος της σημερινής ακύρωσης των αποφάσεων αυτών από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέδειξε ότι η ΔΕΗ καταχράται τη θέση της στην αγορά. Πιστοποιήθηκε συνεπώς ότι δεν υφίσταται παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, και συνεπώς δεν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα.

Οι αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμφίβολα αποτελούν ορόσημο για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και διαφοροποιούν σημαντικά τους όρους και τον τρόπο του περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς.

Η ΔΕΗ παραμένει σταθερή στη θέση της υπέρ της περαιτέρω απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία πρέπει να γίνει με αυστηρό σεβασμό των κανόνων Δικαίου, να υπηρετεί τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα της αγοράς ηλεκτρισμού (χονδρεμπορική και λιανική), με γνώμονα το συμφέρον του τελικού καταναλωτή και της οικονομίας που αποτελεί και βασική απαίτηση του Μνημονίου.

Είναι αυτονόητη η συνέχιση της συνεργασίας μας με την Πολιτεία και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την επίτευξη μακροπρόθεσμης και βιώσιμης λύσης για τη δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Αθήνα, 20.9.2012                                                                    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

………………………………………………………………………………………………………………

……………………..

Σε ανακοίνωση της
η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ
Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ χαιρετίζουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απέρριψε τις κατάφορα άδικες για την Επιχείρηση, αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μεταβίβαση λιγνιτικών της μονάδων.

Αξίζουν συγχαρητήρια στη Διοίκηση της Επιχείρησης και τα υπηρεσιακά στελέχη που διαχειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις με σοβαρότητα και μεθοδικότητα.

Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις αυτές ματαιώνουν τις ανομολόγητες σκέψεις κάποιων να αρπάξουν περιουσία του Ελληνικού λαού για ένα κομμάτι ψωμί και δικαιώνεται η στάση μας να καταγγείλουμε όλες αυτές τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια.

Να ξέρουν οι νταβατζήδες στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και οι σύμμαχοι τους ότι θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι.

Περιμένουμε από την Kυβέρνηση να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που μπορεί και οφείλει να αναλάβει για την προστασία της επιχείρησης του Ελληνικού λαού από τις λυσσαλέες επιθέσεις που εκδηλώνονται σε βάρος της.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ