ΑρχικήΑΡΘΡΑΤο ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με τη Δ. Μακεδονία

Το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με τη Δ. Μακεδονία

Μπήκαν οι υπογραφές για τη διασύνδεση της Τηλεθέρμανσης Αμύνταιου με το Ενιαίο Δίκτυο Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας που θα υποστηρίζεται από τη θερμική ενέργεια του σταθμού της ΔΕΗ «Πτολεμαίδα 5»

Με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη υπογράφηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ στις 19-04-2022, η Ένταξη της Πράξης «Διασύνδεση της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με το Ενιαίο Δίκτυο Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Εφαρμογή Στρατηγικών Επίτευξης Χαμηλών Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα με Έμφαση στις Αστικές Περιοχές (ΕΤΠΑ)».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το συγκεκριμένο έργο αφορά στην κατασκευή του συστήματος αγωγών μεταφοράς καθώς και στις εγκαταστάσεις διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με το σχεδιαζόμενο ενιαίο δίκτυο διαχείρισης της μεταφοράς της θερμικής ενέργειας μεταξύ των πόλεων του Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, οι οποίες λειτουργούν συστήματα Τηλεθέρμανσης.

Η ονομαστική μεταφορική ικανότητα θερμικής ενέργειας 25 MWth, περιλαμβάνει την κατασκευή συστήματος αγωγών μεταφοράς καθώς και την εγκατάσταση των απαραίτητων εγκαταστάσεων «διασύνδεσης – υποδοχής», δηλαδή αντλιοστασίων, εναλλακτών, δοχείων αποθήκευσης θερμικής ενέργειας και λοιπού εξοπλισμού, για την αποτελεσματική διασύνδεση της τηλεθέρμανσης Αμύνταιο, με δυνατότητα και της αμφίδρομης λειτουργίας.

Η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) θα προχωρήσει με το προτεινόμενο έργο στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς ονομαστικής διαμέτρου DN350mm, ο οποίος θα εκκινεί από το γήπεδο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της ΔΕΤΕΠΑ στον ΑΗΣ Αμυνταίου και θα καταλήγει στο προτεινόμενο γήπεδο στη βιοτεχνική ζώνη νότια και ανατολικά της Πτολεμαϊδας – περιοχή της πρώην ΑΕΒΑΛ. Το συνολικό μήκος ορύγματος είναι περίπου 14,5 χιλιόμετρα, θα διέρχεται κυρίως από αγροτικούς δρόμους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα είναι υπόγειο.

Το συνολικό κόστος της Πράξης ανέρχεται σε 19.051.807,29 ευρώ από τα οποία η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 16.428.792,77 ευρώ και η Ιδιωτική Συμμετοχή 2.623.014,52 ευρώ.

Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 30/12/2022 και λήξης η 31/12/2023 ενώ δικαιούχοι είναι η Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμύνταιο ΔΕΤΕΠΑ και οι Εφορίες Αρχαιοτήτων Φλώρινας και Κοζάνης.

Το ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και για κρίσιμα έργα υποδομής που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας.

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ είναι και η Διασύνδεση της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με το Ενιαίο Δίκτυο Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας. Ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον που εκτός από φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές, θα προσφέρει και μια σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε και για αυτήν εργαζόμαστε».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:

«Η Διασύνδεση της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με το Ενιαίο Δίκτυο Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα σημαντικό έργο για τους πολίτες και την ευρύτερη περιοχή και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους. Ένα έργο με πολλαπλά οφέλη και για το περιβάλλον αλλά και την οικονομία».

Από την ιστοσελίδα makthes.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια