Το δίκτυο υψηλής τάσης και η δημόσια υγεία των κατοίκων της Μεγαλόπολης

0
1579

Οι επιπτώσεις της έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι από τα ζητήματα δημόσιας υγείας που συχνά εγείρουν έντονες και συναισθηματικά φορτισμένες συζητήσεις. Τέτοιες συζητήσεις είναι πρακτικά ωφέλιμες, όταν οι πολίτες είναι σωστά ενημερωμένοι τόσο για τη φύση του ζητήματος όσο και για τη σχετική νομοθεσία. 

Στις πιο σημαντικές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας περιλαμβάνονται οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στους σταθμούς παραγωγής μεταφέρεται με γραμμές υψηλής τάσης στους υποσταθμούς της ΔΕΗ και από εκεί με καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης στα νοικοκυριά για οικιακή χρήση. Κατά τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας παράγονται γύρω από τα καλώδια ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ αυτών των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και της εμφάνισης διαφόρων νόσων έχει απασχολήσει τους ιατρούς ερευνητές. Η ασθένεια που έχει μελετηθεί περισσότερο είναι η παιδική λευχαιμία (καρκίνος του αίματος που εμφανίζεται σε παιδική ηλικία). Αν και υπήρξαν μελέτες που δεν έδειξαν συσχέτιση, οι περισσότερες, μεγαλύτερες και πιο πρόσφατες μελέτες (π.χ. η μελέτη από τους Draper G και συνεργάτες που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal το 2005) δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την παιδική λευχαιμία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (και συγκεκριμένα το τμήμα του εν λόγω οργανισμού, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο-IARC) έχει αναγνωρίσει ήδη από το 2002 τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ως ένα αρκετά πιθανό καρκινογόνο. 

Κατά ακολουθία, η νομοθεσία του ελληνικού και άλλων ευρωπαϊκών κρατών όρισαν ώς την ελάχιστη ασφαλή απόσταση των κατοικιών από τα καλώδια υψηλής τάσης τα 20 μέτρα. Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές τα 200 μέτρα μάλλον είναι μια πιο ασφαλής απόσταση, αφού συνήθως εξασφαλίζει τιμές έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όμοιες με το μέσο όρο. Συνεπώς, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου πρέπει να απομακρυνθούν τα καλώδια υψηλής τάσης από κατοικημένες περιοχές.

Η πολιτεία έκανε πρόσφατα ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από την ψήφιση του ν.4483/2017 (ΦΕΚ Α 107- 31.07.2017). Ειδικότερα ο νομοθέτης στο άρθρο 76 δίνει τη δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, να ενεργήσουν προληπτικά για την προστασία της υγείας των πολιτών, συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις με την ΔΕΗ ή και τον ΑΔΜΗΕ για την απομάκρυνση γραμμών υψηλής τάσης από κατοικημένες περιοχές. Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει: “Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.) Α.Ε. ή/και με τον Ανεξάρτητο  Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Δ.Μ.Η.Ε.) Α.Ε., με σκοπό την απομάκρυνση πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης από κατοικημένες περιοχές, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας”.

Πρόκειται για μία δυνατότητα που οι ΟΤΑ, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, μπορούν να αντιμετωπίσουν όποιες τέτοιες περιπτώσεις υφίστανται στα όριά τους. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στην περιοχή μας, και κυρίως στην πόλη της Μεγαλόπολης; Από τη διάταξη των πυλώνων που είναι εγκατεστημένοι στην πόλη και κατ’ επέκταση την πορεία των αντίστοιχων καλωδίων, παρατηρείται ότι σε δύο περιπτώσεις γραμμές υψηλής τάσης βρίσκονται κοντά σε κατοικίες. Πρώτον, στη γραμμή που διέρχεται από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στη 212 Εκτελεσθέντων και συνεχίζει βορειοδυτικά της πόλης. Δεύτερον, στη γραμμή που διέρχεται από το τέρμα της οδού Αγίου Γεωργίου (στο δρόμο προς την Θωκνία) και προχωρά περιμετρικά έως το τέρμα Ψαθιού.

Ο Δήμος Μεγαλόπολης θα πράξει σωστά αν διερευνήσει τις δυνατότητες που του παρέχει ο νόμος, εκμεταλλευόμενος και την ειδικότερη μακρόχρονη σχέση που έχει με τη ΔΕΗ, για τη σύναψη σχετικής προγραμματικής σύμβασης, έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα καλώδια υψηλής τάσης σε απόσταση ασφαλείας από τις συγκεκριμένες  κατοικημένες περιοχές.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί απόλυτα ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ ασθενειών και του δικτύου υψηλής τάσης, όπως τονίσθηκε παραπάνω, είναι πιο ασφαλές να είμαστε προσεκτικοί. Άλλωστε στο δημόσιο ρόλο μας κρινόμαστε θετικά και παράγουμε ουσιαστικό έργο για το κοινωνικό σύνολο, όταν προλαμβάνουμε προβλήματα και όχι όταν τρέχουμε ασθμαίνοντας πίσω από καταστάσεις.

Δημήτρης Ι. Σιέμπος
Ιατρός

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here