ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΤο απόλυτο τίποτα είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης Παπαθανάση στην Μεγαλόπολη (video)

Το απόλυτο τίποτα είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης Παπαθανάση στην Μεγαλόπολη (video)

Τη Μεγαλόπολη επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 19 Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης , συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Κώστα Βλάση , τον Χρήστο Λαμπρόπουλο αντιπεριφερειάρχη, τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδα Καλλίρη και τον Ιωάννη Μπούκη Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου έγινε συζήτηση παρουσία των δημοτικών συμβούλων.

Μετά από πολύωρη κουβέντα αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι οι κυβερνητικοί πα΄ραγοντες που έρχονται στην Μεγαλόπολη , παρουσιάζουν κάθε φορά διάφορα σχέδια και προγράμματα αλλά δεν έχουν να πουν απολύτως τίποτα για το πότε επιτέλους θα γίνουν πράξεις!

Τέθηκαν σημαντικά ερωτήματα και ζητήματα από όλους αλλά δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση.

Καμία απάντηση για την διακριτή διαφορά του 10% υπέρ της Μεγαλόπολης.

Καμία απάντηση για το πότε θα γίνει βιομηχανικό πάρκο.

Καμία απάντηση πόσα χρήματα θα πέσουν στην Μεγαλόπολη ειδικά και όχι στους όμορους δήμους.

Επίσης σημαντικό είναι ότι ο Βουλευτής κ. Βλάσης καθόταν δίπλα και δεν είπε την παραμικρή κουβέντα, γνώριζε προφανώς ότι δεν έχει κάτι να αναφέρει!

Μόνο υποσχέσεις , δηλώσεις και αποτέλεσμα μηδέν!

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι αναφέρθηκε:

Ο Κώστας Μιχόπουλος έκανε ερωτήσεις, άσκησε κριτική στις αποφάσεις της Κυβέρνησης και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον Υπουργό.
Ρώτησε τον υπουργό: Με ποιο τρόπο θα εξειδικεύσετε την στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων;
Είναι πολύ δύσκολο για την περιοχή μας αυτές οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα αφού χρειάζονται πολλά χρήματα για την διαδικασία.
Θέλω να σας επισημάνω να προβλέψετε να υπάρχει ένα εξειδικευμένο προσωπικό σε συνεργασία με τον Δήμο που θα στηρίζει τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν.
Επανέλαβε τις προτάσεις της παράταξης του για την ύπαρξη ενός προγράμματος , τοπικού ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ , το οποίο θα φέρει θέσεις εργασίας και να αναβαθμίσει τις κατοικίες στην περιοχή.
Ζήτησε την επιστροφή στον Δήμο των 380 στρεμμάτων που η ΔΕΗ παρανόμως πήρε πίσω και να προστεθούν σε αυτά πολλά ακόμα στρέμματα που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι συνεχιζόμενα, οπότε μπορεί η Μεγαλόπολης να έχει πολύ γρήγορα ένα μεγάλο χώρο να υποδεχθεί επιχειρήσεις.

Ο Σπύρος Τσιριγώτης καλωσόρισε τον υπουργό και ανέφερε ότι θεωρεί την επίσκεψη σαν προεκλογική αφού είναι η τρίτη φορά που ήρθε στην Μεγαλόπολη και τώρα κάλεσε τις υπόλοιπες παρατάξεις.
Αναφέρθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης να μοιράσει τις επιδοτήσεις και στους όμορους δήμους, ρώτησε συγκεκριμένα: Ακούσαμε ένα ποσό για την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης όταν αυτή την στιγμή έχουμε
μια επένδυση φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη, άλλη επένδυση για φαρμακευτική κάνναβη, γιατί άραγε από το ποσό που μας λέτε να μην πάνε τα περισσότερα ή όλα στις υπόλοιπες περιοχές;
Υπενθύμισε στον Υπουργό την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που έλεγε ότι τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις να είναι μόνο για την Μεγαλόπολη.
Απευθυνόμενος στον κ. Καλλίρη του είπε για ποιον λόγο μας μιλήσατε για Τηλεθέρμανση; δεν ξέρετε ότι στην Μεγαλόπολη την κατάργησαν;
Ανέφερε στον υπουργό ότι η βιομηχανική περιοχή στο Ψαθί μπορεί να γίνει άμεσα, την υποστηρίζατε μέχρι πρόσφατα και τώρα την δίνετε στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ. Θα κινηθούμε δικαστικά κ, υπουργέ για την ενέργεια σας αυτή.
Τέλος έκανε αναφορά στο πρόγραμμα για την αντικατάσταση λεβήτων με φυσικό αέριο, για τον αποκλεισμό των επαγγελματιών.

Ο Γιώργος Κατσιρούμπας ανέφερε και αυτός ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται η συνάντηση με τους δημοτικούς συμβούλους και ανέφερε ότι η λαϊκή συσπείρωση είναι αντίθετη με την κατάργηση του λιγνίτη.
Κάποια από αυτά που είπατε π.χ. ενεργειακή αναβάθμιση , έρχεται σε αντίθεση με αυτά που κάνετε , όπως η τηλεθέρμανση που την καταργείτε ενώ είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον.
Από ότι φαίνεται γίνεται ένας πόλεμος για τα ποσά που θα μοιραστούν αλλά στην Μεγαλόπολη οι επιχειρήσεις θα πάρουν ψίχουλα.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπελιάς έθεσε τα εξής: Ο κ. Νίκας σε συνεδρίαση της ενεργειακής κοινότητας Πελοποννήσου αναφέρθηκε σε αίτημα προς εσάς κ. Υπουργέ, για παραχώρηση εκτάσεων 2.000 στρεμμάτων στις απαλλοτριωμένες εκτάσεις της ΔΕΗ
για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου της κοινότητας, τα οφέλη του οποίου θα τα καρπώνονταν η Περιφέρεια και ο Δήμος Μεγαλόπολης.
Επίσης αναφέρθηκε και σε παραχώρηση έκτασης πάλι στα εδάφη της ΔΕΗ, για την δημιουργία ΒΙΠΕ, μιας και η έκταση που έχει επιλέξει ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης των 1.700 στρεμμάτων στο Λεύκτρο, αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, κυρίως λόγων των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται.
Έχουν τεθεί τα πράγματα σε ουσιαστική βάση ή δεν μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση τους;
Ανέφερε στον υπουργό ότι για να παραμείνει ο κόσμος στην Μεγαλόπολη δνε αρκούν οι θέσεις εργασίας, πρέπει να δοθούν και κίνητρα στους πολίτες, φθηνή ενέργεια, παιδεία, αθλητισμός, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Αυτά μπορεί αν τα κάνει μόνο ένας δήμος που έχει πόρους. Πρέπει να γίνει παραχώρηση εκτάσεων στον Δήμο για να τα αξιοποιήσεις μέσω κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Χριστογιαννόπουλος μίλησε για το θέμα με την προσθήκη και άλλων δήμων στα προγράμματα και τόνισε ότι αυτό είναι απόφαση της Κυβέρνησης , ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν συμφωνεί και δεν έχει ευθύνη για αυτό.
Είπε ότι από την στιγμή που έγινε δεδομένο ότι θα μοιραστούν τα κίνητρα και στους όμορους δήμους, η δημοτική αρχή Μεγαλόπολης χάραξε μια νέα γραμμή και ζήτησε μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση στην Μεγαλόπολη.
Η πρώτη ερώτηση που κάνω στον υπουργό είναι αν υπάρχει αυτή η διαφορά για τον δήμο Μεγαλόπολης.
Για το φυσικό αέριο είπε ότι για τους επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχει εξαίρεση, ότι θα αναμένεται να βγει ξεχωριστή πράξη, οι διαδικασίες όμως έχουν καθυστερήσει πολύ.
Επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η Μεγαλόπολη τζάμπα το φυσικό αέριο ένω οι άλλες πόλεις θα πάρουν επιδότηση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης για το επιχειρηματικό πάρκο και την πρόταση του των 1.700 στρεμμάτων στο Λεύκτρο. Ανέφερε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση και ρώτησε τον υπουργό αν υπάρχει διάθεση να γίνουν παρεμβάσεις υπουργικές , αν είστε διατεθειμένοι να προχωρήσει αυτή η πρόταση με την οποιαδήποτε βοήθεια.
Μεγαλόπολη χωρίς το επιχειρηματικό πάρκο δεν υπάρχει , τόνισε ο κ. Χριστογιαννόπουλος.
Μια ερώτηση ακόμα που έθεσε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης είναι αν στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια θα προβλεφθεί η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου, θυμίζοντας πως έχει λάβει πολλές υποσχέσεις.
Ζήτησε και αυτός με την σειρά του να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα των ανέργων του ΟΑΕΔ, να μπορεί ο δήμος και οι δημοτικές επιχειρήσεις να προσλάνουν και αυτοί ανέργους.
Τέλος ο κ. Χριστογιαννόπουλος ζήτησε την βοήθεια του κ. Παπαθανάση να ξεμπλοκάρει το θέμα με την δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου, αφού υπάρχει θέμα και δεν αποδέχεται το Υπουργείο Πολιτισμού την απόφαση παραχώρησης του δήμου.

Ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ενημέρωσε για τη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία ενέκρινε Προγραμματική Σύμβαση να προχωρήσει η μελέτη μέσω της Αρκαδίας ΑΕ για την αντικατάσταση των αμιαντοσκεπών στα σπίτια της Μεγαλόπολης. Η μελέτη θα οδηγήσει σε έναν κωδικό αντίστοιχο με το ”Εξοικονομώ” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης Μπούρας έκανε ερωτήματα , αναφέρθηκε στην πρόταση για την δημιουργία ενός τοπικού προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και αναφέρθηκε ειδικά για το θέμα του χώρου στο Ψαθί τα 380 στρέμματα, εξήγησε στον κ.Παπαθανάση είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες και κακώς η ΔΕΗ έκανε την μονομερή ενέργεια να το πάρει πίσω.
Είναι εταιρική κοινωνική ανευθυνότητα, για να μην πω εταιρική απάτη και απιστία με ενδεχόμενο δόλο.
Η δημιουργία του πάρκου μπορεί να γίνει πολύ σύντομα , αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του άλλου χώρου που έχει προταθεί, είναι αδήριτη ανάγκη η ύπαρξη αυτού του χώρου.

Οι απαντήσεις του κ.Παπαθανάση
Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε , να απολογηθούμε και να σας ενημερώσουμε
Το πρόγραμμα της μετάβασης θα κριθεί στην απορρόφηση των κονδυλίων.
Η διαφοροποίηση της Μεγαλόπολης , παίρνει τα υψηλότερα ποσοστά χρηματοδότησης (μαζί με την Φλώρινα και την Κοζάνη), παίρνει επιχορήγηση στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Η αναπτυξιακή τράπεζα ετοιμάζει ειδικό πρόγραμμα για την Μεγαλόπολη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι βιομηχανικές ζώνες Τρίπολης και Μελιγαλά είναι μηδέν, δεν έχουν διαθέσιμους χώρους.
Η νέα πρόταση για τα 1.700 στρ έχει πρόβλημα , χρειάζεται νομοθετικές παρεμβάσεις , είναι δύσκολο, θα κάνουμε ότι μπορούμε να το λύσουμε, τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι σοβαρά και δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε.
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν μπορεί να ξεπεραστεί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε γρήγορες διαδικασίες.
Θα δούμε την υπόθεση με τον χώρο στο Ψαθί, τώρα έχει περάσει η έκταση στην ΔΕΗ.
Θα δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα προγράμματα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων είναι θέμα του υπουργείο ενέργειας.
Εμείς σας φέρνουμε εξασφαλισμένους πόρους από τα προγράμματα για την δίκαιη μετάβαση, ποτέ πριν δεν είχε γίνει.

Η συζήτηση μεταδόθηκε από την Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης και αναμεταδόθηκε από την σελίδα του Καφενείου στο Facebook, την στιγμή που προκαλεί μεγάλη περιέργεια γιατί δεν έγινε μετάδοση από την σελίδα του Δήμου. Δείτε το βίντεο:

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Για την ΣΔΙΤ στην παλιοχουνη , που είναι παρεμφερή με το προτεινόμενο βίο.πα. , έγιναν άνετα και οι αλλαγές χρήσεις γης και οι απαλλοτριώσεις των δασικών και βγήκαν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Όσο για την εταιρεία ζωοτροφών σε διπλανή τοποθεσία πέρασαν νύχτα. Όλα όσα λοιπόν μας λένε οι κύριοι υπουργοί είναι για τους ιθαγενείς ψηφοφόρους της νέας Δημοκρατίας που θα πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι. 4 επιχειρηματικά πάρκα στην δυτική Μακεδονία,εδώ το μοναδικό που προτάθηκε είναι δύσκολο. 3 χρόνια από την έναρξη της απολιγνιτοποιησης και ο ΟΑΕΔ κατάφερε να βγάλει ένα πρόγραμμα και αυτό κατά κοινή παραδοχή λάθος. Εμβληματικά έργα ανήγγειλαν, αρχαιολογικό Μουσείο, γηροκομείο, φυλακές, βίο.πα. και όλα κολλάνε σε προσκόμματα, όπως ότι λείπει μια άδεια, ή άλλαξε ο νόμος για τους δασικούς χάρτες και το τρένο χάνεται. Κύριε Βλάση μετράμε λιγότερο από ένα χρόνο για τις εκλογές και η σημερινή απάθεια δεν βοηθάει στο να μαζευτούν σταυροι

 2. Όσο για το εθνικό δρόμο Λευκτρο-Ανω Καρυες-Ανριτσαινα-Αρχαια Ολυμπία έχει χρηματοδότηση.Οσοι θέλουν να γίνει ο Δρόμος Τριπολη-Αρχαια Ολυμπία μέσω Λαγκάδια να ανατρέξουν αλλού για χρηματοδότηση κι όχι ΧΡΗΜΑΤΑ που είναι για την Μεγαλόπολη.

 3. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας !!!!
  Οι συγκεκριμένοι “κύριοι ” δεν θα έπρεπε ούτε καν να περνάνε έξω από την Μεγαλόπολη,
  Έτσι κ αλλιώς δεν έχουμε τους ψήφους που χρειάζονται….
  Ας τους αφήσουμε λοιπόν να πορευθούν με την Τρίπολη – εκεί πάει το χρήμα όλα τα χρόνια
  Κ εμείς έχουμε Χρέος να τους θυμηθούμε στην κάλπη…. ΠΌΤΕ !!!!
  Την Μεγαλόπολη την έχουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους για να το πω κομψά
  ΈΛΕΟΣ ΠΙΑ ΦΤΆΝΕΙ ΔΕΝ ΘΈΛΟΥΜΕ ΆΛΛΟΥΣ ΣΩΤΉΡΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια