Το έθιμο του Κουρμπανιού , στην εορτή του Αγίου Γεωργίου στον Άκοβο

0
1467

Το κουρμπάνι του Αγίου Γεωργίου Ακόβου είναι ίσως το μοναδικό έθιμο στην ηπειρωτική Ελλάδα εδώ και εκατοντάδες χρόνια που διατηρείται μέχρι σήμερα ζωντανό, εις μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου.

Αυτό που κάνει μοναδικό και ξεχωριστό το έθιμο του κουρμπανιού , είναι πως το βραστό μοσχάρι που ετοιμάζεται από τους ντόπιους με πίστη και ευλάβεια μοιράζεται μόνο στους ξένους (και οχι στους ντόπιους ) για ευλογία.

Έτσι και φέτος, διατηρώντας το έθιμο του κουρμπανιού, θα γιορτάσουμε την μνήμη του Αγίου Γεωργίου στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Άκοβο Φαλαισίας – Αρκαδίας.

Το προγράμμα της Εορτής του Αγίου εχει ως ακολούθως :

Κυριακη 22 Απριλίου :

Ώρα 17:30: το έθιμο του κουρμπανιου
Ώρα 18:00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετα αρτοκλασίας

Δευτέρα 23 Απριλίου ,Μνήμη Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου :
Ωρα 7:30 π.μ: Όρθρος – Θεία Λειτουργία

Μετα το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα μοιραστεί το κουρμπανι (βραστό μοσχάρι ) στους πιστούς προς ευλογία.

Χρόνια πολλα και ευλογημένα υπό την σκεπή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου!

Εκ του εκκλησιαστικού συμβουλίου
Ο πρόεδρος
Ιερεύς Γεώργιος Σπανός

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here