Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑΤι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα με τις ανεπιτήρητες...

Τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα με τις ανεπιτήρητες αγελάδες και οι μεγάλες ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσίων

Αύριο Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μεγαλόπολης με μοναδικό θέμα το μεγάλο πρόβλημα με τις ανεπιτήρητες αγελάδες.

Αυτό το θέμα είναι η ζωντανή απόδειξη πως μια οργανωμένη κοινωνία με νόμους και αρμόδιες αρχές, έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και αδυνατεί να βρει την λύση που χρειάζεται.

Αρκετά χρόνια ένας συγκεκριμένος κτηνοτρόφος , ο οποίος εκδιώχθηκε από περιοχή του Νομού Ηλείας και βρήκε πρόσφορο έδαφος στην δική μας περιοχή, δημιουργεί καθημερινά σοβαρότατα προβλήματα σε κατοίκους πολλών χωριών στην δυτική Μεγαλόπολη.

Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος έχει δεκάδες αγελάδες τις οποίες επίτηδες έχει αφήσει ελεύθερες και τις έχει μοιράσει σε διάφορα χωριά. Οι ζημιές που έχουν προκαλέσει τα ζώα αυτού του κτηνοτρόφου κυριολεκτικά είναι αμέτρητες.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα λοιπόν αρκετοί κάτοικοι έχουν εκφράσει τα παράπονα τους και έχουν καταγγείλει τον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο αλλά κατά καιρούς και κάποιους άλλους. Αρκετοί επίσης έχουν κάνει μηνύσεις αλλά οι υποθέσεις αυτές θα αργήσουν πολύ να εκδικαστούν. 2 συμπολίτες μας έχουν προχωρήσει πιο συγκεκριμένα και έχουν καταγγείλει τον κτηνοτρόφο για κίνδυνο ατυχήματος πάνω σε επαρχιακό οδικό δίκτυο και κατάφεραν να οδηγήσουν τον κτηνοτρόφο στο αυτόφωρο . Στα 2 αυτά αυτόφωρα έγινε αμέσως η εκδίκαση και ο κτηνοτρόφος δικάστηκε από 15 μήνες κάθε φορά αλλά και στις 2 περιπτώσεις έκανε έφεση.

Τόσο στα δικαστήρια, όσο και η Αστυνομία και οι υπόλοιποι αρμόδιοι κάθε φορά ζητούν από τους πολίτες να προσκομίσουν τα ενώτια των ζώων , τους αριθμούς δηλαδή σήμανσης.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι συμπολίτες μας οι οποίοι καλύπτουν την δράση του κτηνοτρόφου με το απαράδεκτο αντάλλαγμα κάποιων μερίδων κρέατος. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί.

Ο Δήμος Μεγαλόπολης είναι κατά τον νόμο υπεύθυνος να λύσει το πρόβλημα και έχει ασχοληθεί αρκετές φορές, βάζοντας πρόστιμα και λαμβάνοντας αποφάσεις για το θέμα. Προχώρησε στη ανεύρεση ιδιώτη ο οποίος θα έπρεπε να πάει και να μαζέψει τα ανεπιτήρητα ζώα, όμως η διαδικασία δεν προχώρησε.

Σε όλες τις περιπτώσεις το βασικό πρόβλημα που δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, είναι ότι επειδή τα ζώα είναι μεγάλα και επιθετικά , κανείς δεν μπορεί να τα πλησιάσει για να καταγράψει τους αριθμούς τους, ούτε μπορεί ο ιδιώτης που ανέλαβε να τα μαζέψει. Άρα όσο δεν υπάρχει καταγραφή αριθμού η δεν υπάρχει πιάσιμο ενός ζώου, ο κτηνοτρόφος δηλώνει ότι τα ζώα δεν είναι δικά του και καταφέρνει να ξεγελάει τους πάντες και να συνεχίζει το έργο του.

Κάτοικοι από τους Χράνους επισκέφθηκαν διάφορους φορείς στην Τρίπολη και μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα πήγαν στην Κτηνιατρική υπηρεσία. Η Κτηνιατρική υπηρεσία μπορεί να κάνει το εξής απλό: Να ζητήσει από τον κτηνοτρόφο να τους δείξει που είναι η στάνη του και που ακριβώς είναι τα ζώα του, είναι απόλυτα σίγουρο ότι έτσι όπως έχει μοιράσει τα ζώα, δεν πρόκειται ποτέ να τα δείξει. Από όσο γνωρίζουμε έχει ξεκινήσει μια διαδικασία από την Κτηνιατρική υπηρεσία αλλά όταν προσπάθησαν να έρθουν στην Μεγαλόπολη και να τους δείξει τα ζώα, ο κτηνοτρόφος δήλωσε κάποια δικαιολογία και δεν έγινε τίποτα. Θα πρέπει η Κτηνιατρική υπηρεσία άμεσα να προχωρήσει στον συγκεκριμένο έλεγχο , όπου είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθεί ότι τα δηλωμένα ζώα του δεν θα βρίσκονται στην στάνη και δεν θα μπορεί να τα υποδείξει που είναι. Δεν πρέπει λοιπόν να χάνεται χρόνος. Επίσης αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να έχει γίνει αρκετό καιρό τώρα.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Το δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης θα συνεδριάσει αύριο και το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει είναι το εξής: Πρέπει να βρεθεί τρόπος κάποιες από τις ανεπιτήρητες αγελάδες να μαζευτούν και να οδηγηθούν σε κάποιο ειδικό χώρο , όπως ορίζει η νομοθεσία. Μετά να αναζητηθούν αριθμοί σήμανσης και αν βρεθούν να καταλογιστεί ότι προβλέπεται στον ιδιοκτήτη. Για να εφαρμοστεί όμως η νομοθεσία πρέπει κάποια αρμόδια υπηρεσία (Δικαιοσύνη – Κτηνιατρική) να δώσει την λύση που χρειάζεται ώστε να μπορεί να γίνει προσωρινή αναισθησία σε κάποια ζώα για να είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν σε ειδικό χώρο και να ελεγχθεί η σήμανση τους.

Βασικό σημείο είναι ότι αρκετά από τα ζώα δεν έχουν καρτελάκια με αριθμούς , οπότε είναι αναγκαστική η περισυλλογή τους και εδώ χρειάζεται λύση με προσωρινή αναισθησία.

Οποιαδήποτε άλλη λύση αναζητηθεί , δεν θα μπορεί να προσφέρει κάτι, αφού είναι υποχρεωτικό να αποδειχθεί μέσω των αριθμών ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των ζώων, όσο αυτό δεν γίνεται, ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα πάντα και θα ξεφεύγει από τις ευθύνες του. Οπότε οποιαδήποτε λύση αποφασιστεί αύριο, πρέπει αναγκαστικά να περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να καταγράψουμε τους αριθμούς σήμανσης , αν δεν γίνει αυτό, τότε είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα!!


Το Καφενείο Μεγαλόπολης θα μεταδώσει αύριο στις 15:00 την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην σελίδα μας στο Facebook


Οι ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών

Σας δείχνουμε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες σε αυτό το άρθρο, που δείχνουν πόσο επικίνδυνο είναι το θέμα, οι αγελάδες έχουν καταλάβει τελείως το οδόστρωμα στο επαρχιακό δίκτυο και αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.

Αυτές τις φωτογραφίες τις δημοσιεύουμε και ρωτάμε τους αρμόδιους: Τον Εισαγγελέα στην Τρίπολη, την Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας, το Α.Τ. Μεγαλόπολης και όλους τους αρμόδιους… Τι πρέπει να γίνει για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να γίνει κάποια επέμβαση; Ως πότε θα συνεχίζουμε να ανεχόμαστε ένας κτηνοτρόφος να συμπεριφέρεται έτσι; Είστε όλοι ενημερωμένοι, είστε όλοι υπεύθυνοι για οτιδήποτε συμβεί

Αλεβίζος Παναγιώτης

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,835ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,361ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια