Τι περιλαμβάνει η τροπολογία για τους λιγνίτες της ΔΕΗ – Στροφή στο ρεαλισμό, πιο ευέλικτη η αποτίμηση στο νέο διαγωνισμό

0
195

Χαμηλώνει τον πήχη η κυβέρνηση όσον αφορά την νέα αποτίμηση των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου όσοι υποβάλλουν προσφορές να περάσουν από πάνω, και να καταστεί δυνατή η επιτυχία του νέου διαγωνισμού.

Αυτό είναι το κλειδί στη τροπολογία που κατατέθηκε απόψε (βλέπε στα Συνοδευτικά Αρχεία στο τέλος του κειμένου) στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία δεν κάνει καμία μνεία για μηχανισμό επιμερισμού κερδών – ζημιών, αλλά και στα άλλα ζητήματα του SPA, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την Κομισιόν.

Επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι, με μια πιο ευέλικτη αποτίμηση, να πετύχει το νέο εγχείρημα, σε συνδυασμό και με τη προσδοκία ότι θα κανουν την εμφάνισή τους νέοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, όπως οι Κινέζοι, τους οποίους συνάντησε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Παναγιωτάκης στο Πεκίνο.

Με την τροπολογία αντικαθίσταται το άρθρο 3α του Ν4533/2018, δηλαδή του αρχικού  Νόμου που προέβλεψε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Σύμφωνα με τη τροπολογία, η ΔΕΗ υποχρεούται να κάνει fairness opinion. Ο ανεξάρτητος εκτιμητής που θα προσλάβει η ΔΕΗ για το faιrness opinionδεν θα λάβει υπόψει την αποτίμηση που είχε κάνει ανεξάρτητος οίκος για λογαριασμό της ΔΕΗ. Από την άλλη η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα (και όχι την υποχρέωση) να κάνει αποτίμηση, και σε μια τέτοια περίπτωση ο εκτιμητής θα λαμβάνει υπόψιν αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαική αγορά, αλλά και τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού.

Θυμιζουμε ότι η μοναδική εντός προδιαγραφών προσφορά της «Μυτιληναίος» για τη Μελίτη αναφερόταν σε τίμημα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφτανε τα 103 εκατ ευρω, αλλά ήταν εκτός των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας μετόχων (SPA) και αφορούσε το σύνολο του προς πώληση χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα πάντα με την τροπολογία, δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έχουν όσοι επενδυτές προσήλθαν στον αρχικό διαγωνισμό, αλλά και τυχόν νέοι παίκτες, εντός 7 ημέρων από τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ. Η συγκεκριμενη πρόσκληση πιθανόν θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομαδα, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό. Πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η ΔΕΗ, όπως άλλωστε και για τα υπόλοιπα στοιχεία του χρονοδιαγράμματος, για τα οποία δεν γίνεται αναφορά στην τροπολογία.

Η τροπολογία, η οποία όπως προαναφέρθηκε, δεν αναφέρεται σε στοιχεία του SPA (για παράδειγμα αν στο νέο διαγωνισμό θα ισχύσει μηχανισμός επιμερισμού ζημιού-κερδών κ.λ.π.), καθορίζει τα κριτήρια συμμετοχής των συμμετεχόντων, ενώ για τα εργασιακά αναφέρει ότι οι αποδοχές των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες, δεν μπορούν να αλλάξουν, και ορίζονται στα επίπεδα των απολαβών του τελευταίου 12μηνου πριν τη μεταβίβαση.

Επίσης για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών, και εφόσον φυσικά ευοδωθεί ο διαγωνισμός, η σύμβαση θα κατατεθεί κατευθείαν για κύρωση στη Βουλή, χωρίς να χρειασθεί να περάσει πρώτα από τη γενικη συνέλευση της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, σημαντική διαφοροποίηση που προβλέπει η τροπολογία σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό είναι ότι η κύρωση της συμφωνίας αγοραπωλησίας μετόχων ( SPA) θα γίνει από τη Βουλή. Στην προηγούμενη διαδικασία ο Νόμος προέβλεπε ότι η τελική απόφαση για την κατακύρωση της πώλησης λαμβανόταν από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και εν συνεχεία  ετίθεντο υπό την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Σε κάθε περίπτωση, και δίχως αυτό να αναφέρεται στη τροπολογία, ο στόχος που έχει τεθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της DG Comp, είναι να έχει τελειώσει η διαδικασία ως τις 8 Μαίου.

Τέλος, στην τροπολογία αναφέρεται ρητά ότι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης των μονάδων, καταργείται το “πέναλτι” των επιπλέον ποσοτήτων στις δημοπρασίες NOME

από το energypress.gr

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία

Tροπολογία για πώληση μονάδ… by on Scribd

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here